Celebrity

21. října 2024 06:00

David Laštovka

Kateřina Lojdová ze Slunce, seno velebí první dámu. Eva Pavlová si plat zaslouží, říká

Plat pro první dámu? Téma, které rezonuje společností. Eva Pavlová, manželka prezidenta, by podle nového návrhu měla pobírat měsíční odměnu. Hovoří se o částce 95 tisíc korun. Bývalá herečka, manželka českého velvyslance ve Francii Kateřina Lojdová, která zazářila v roli inženýrky Gábiny Tejfarové v komediích Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika, má pro tento krok pochopení.

Kateřina Lojdová, která je manželkou Michela Fleischmanna, bývalého českého velvyslance ve Francii, se domnívá, že první dáma by plat pobírat měla. „Prezidentský pár pana Petra Pavla a jeho manželku jsme ve Francii na ambasádě uvítali několikrát. Paní prezidentová byla vždy nesmírně elegantní, kvalitně, což znamená i draze oblečená. A samozřejmě to musel někdo zaplatit. Její role je velmi důležitá, reprezentuje Českou republiku, stýká se s ostatními manželkami prezidentů. Je skvělou první dámou. Takže rozumím té úvaze, že by část finančních prostředků měla dostávat i ona,“ uvedla se Kateřina Lojdová redaktorovi webu Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Dagmar Havlová se vyjádřila k financování první dámy. Vše jsme platili ze svého, vzpomíná

Ženě prezidenta by se měla léta ve funkci počítat do důchodu, míní

A nastínila další důvody, proč by měla první dáma pobírat plat. „Pokud si dobře pamatuji, pan prezident navrhl o tuto sumu ponížit vlastní plat. Stejně tak považuji za správné, aby se manželce prezidenta léta strávená v této funkci počítala do důchodu. Stejně jako například léta vyslaných manželek velvyslanců. Není normální, že máte jako manželka spoustu reprezentativních a charitativních aktivit, jste každý okamžik života pod drobnohledem, bez veškerého soukromí a sociální správa se na vás dívá jako na člověka, který ležel na gauči a flákal se,“ prohlásila Kateřina Lojdová.

Reprezentovat zemi něco stojí, říká

Manželka bývalého velvyslance má s reprezentací své země zkušenosti a ví, co tato úloha obnáší. „Za celý život jsem nespotřebovala tolik make-upu, jako za těch skoro pět let, co byl můj manžel ve Francii českým velvyslancem. Chodila jsem na nehty, ke kadeřníkovi, utratila jsem velké peníze za oblečení, které mi teď visí ve skříni, abych mohla slušně a důstojně reprezentovat Českou republiku. A to nemluvím o spoustě času, který strávíte po boku manžela, když tedy berete svoji roli vážně,“ zmínila Lojdová, která jako herečka zazářila v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika, v nichž ztvárnila postavu inženýrky Gábiny Tejfarové.

Kolik v současné době prezident i s náhradami pobírá?

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo návrh zákona, podle kterého by manželka prezidenta České republiky měla dostávat měsíční odměnu ve výši 95 250 korun. Tato částka by měla pokrýt výdaje spojené s reprezentací státu. Kritici poukazují především na to, že první dáma nebyla do žádné funkce zvolena, a proto by neměla pobírat plat ze státního rozpočtu. Zmiňují také fakt, že prezident Petr Pavel inkasuje měsíčně včetně náhrad zhruba 700 000 korun, což by mělo pokrýt i výdaje pro jeho ženu.

Zdeněk Troška o životě důchodce v Hošticích:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 10. 2024

Aktivity, které se kolem vás dějí, na vás možná nedělají velký dojem, ale to neznamená, že kvůli nim musíte být nešťastní. Není čas na to, abyste seděli se založenýma rukama a nechali ostatní, aby se ujali vedení. Pokud vidíte něco, s čím nesouhlasíte, ozvěte se a dejte to najevo. Udělejte, co můžete, abyste změnili běh událostí tím, že necháte zaznít svůj silný hlas.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.