Celebrity

13. srpna 2024 17:12

Tomáš Durčák

Kdo je breakdancerka RayGun, jejíž olympijský výstup rozesmál svět? Pyšní se titulem Ph.D.

Cenu za nejbizarnější výkon letošních olympijských her v Paříži si s přehledem a velkým náskokem odnesla Australanka Rachael Gunn alias RayGun. Její vystoupení v soutěži breakdance totiž nejenže šokovalo všechny přítomné včetně porotců, ale následně se stalo okamžitě virálním. Některé sportovce však její výkon regulérně pohoršil. Kdo je tato australská tanečnice, o níž nyní mluví celý svět?

Po zhlédnutí jejího soutěžního vystoupení na olympiádě v breakdance byste si pravděpodobně vůbec netipnuli, že šestatřicetiletá Rachael Gunn, vystupující pod jménem RayGun, je ve skutečnosti univerzitní lektorkou s titulem Ph.D. Paní doktorka pracuje na australské Macquarie University, kde se její výzkum mimo jiné zabývá „kulturní politikou breakdance“. V roce 2009 získala bakalářský titul BA v oboru moderní hudba a doktorský titul jí v roce 2017 vynesl obor „kulturní studia“.

Tím však výčet šokujících faktů o ženě, jejíž breakdance vystoupení se stalo terčem posměchu celého světa a nespočet diváků jej označili za vrchol trapnosti, nekončí. Někteří komentující jdou dokonce ještě dál a věří, že Australanka svým bizarním výstupem ponížila nespočet jiných atletů, kteří pro to, aby se vůbec na olympiádu dostali, museli roky bez přestání tvrdě dřít a mnozí i riskovat své zdraví.

Vystoupení Australanky na olympiádě se stalo globálním terčem posměchu:

Ale zpět k paní „RayGun“. Protože i když její olympijský výkon může působit, jako by se o breakdance dozvěděla týden před olympiádou a rychle se pokusila tuto taneční disciplínu před odbornou porotou aspoň věrohodně předstírat, ve skutečnosti patří k australské ženské špičce. V její biografii uvedené na stránkách zmíněné univerzity, kde pracuje, stojí, že se dokonce zúčastnila všech světových šampionátů od roku 2021 a v letech 2020 a 2021 byla dle Australské asociace breakdance národní ženskou jedničkou v tomto sportu.

Mohlo by vás zajímat: Olympiádou to neskončilo. Alžírská boxerka se kvůli „šikaně“ rozhodla k mimořádnému kroku

A pokud už se náhodou při výčtu těchto úspěchů začínáte vzhledem k tomu, co předvedla v Paříži, opět smát, ještě zadržte. Ani toto totiž není vše. Ve stejném životopisu se totiž rovněž dočtete, že RayGun vyhrála „Oceania Breaking Championship“ v roce 2023. Na internetu existuje z tohoto klání záznam, kde se může každý přesvědčit, že Rachael zde dokázala zvítězit a na olympiádu se kvalifikovat pomocí prakticky identických tanečních kreací, za které nyní sklízí posměch ze všech koutů světa.

Australská breakdancerka si však z všeobecného posměchu nic nedělá. Věří totiž, že být sama sebou je důležitější než vnímat reakce okolí. „Nebojte se být jiní. Jděte a reprezentujte sami sebe, nikdy totiž nevíte, kam vás to může dovézt,“ citoval Rachael na sociálních sítích účet Breaking for Gold. „Breakdance je spousta věcí dohromady. Je to tanec, sport, kultura, komunita i životní styl,“ popsala svou disciplínu RayGun před olympiádou pro Sydney Morning Herald.

V interview rovněž prozradila, že ji k tomuto sportu jako první přivedl její přítel, s nímž chodila od svých dvaceti let. Ten je dnes dle tanečnice nejen jejím manželem, ale také trenérem. Jejich výsledné představení na olympiádě však mělo přesně opačný efekt, než možná oba doufali. Univerzitní lektorka totiž vypadla hned po prvním klání, když rozhodčí ani trochu nepřesvědčil její zcela neortodoxní styl, u nějž zdánlivě chyběla jakákoli obtížnost či náročnější pózy.

„Na světě je 27,7 milionu Australanů a na olympiádu poslali zrovna ji?“ kroutí hlavou jeden z online kritiků vystoupení, které nyní na internetu sbírá miliony zhlédnutí a stalo se předmětem nespočtu vtípků i posměšků. „Bylo to tak zlé, že jsem si nejdříve myslel, že musí jít o nějaký sarkasmus,“ nevěřil svým očím další z diváků. „Jak se jí vůbec podařilo kvalifikovat?“ nechápe další. Australanka nicméně skutečně zmíněnou tichomořskou soutěž vyhrála, čímž se do Paříže kvalifikovala.

Mohlo by vás zajímat: Osvoboďte afghánské ženy, hlásala na olympiádě sportovkyně. Pořadatelé ji diskvalifikovali

Poté, co se její výkon stal terčem globálního posměchu a byl některými označen za „nejbizarnější sportovní výkon v celé historii olympiád“, však Rachael Gunn všem vzkázala, že ze své „originality“ rozhodně nesleví. „Nikdy jsem nechtěla porazit ty dívky, které jsou nejlepší v dynamice a silových pohybech. Takže jsem se snažila pohybovat jinak, být umělecká a kreativní, protože kolikrát za život máte takovou šanci na mezinárodní scéně?“ citoval obhajobu breakdancerky britský The Guardian.

Česká olympijská výprava vyšla na desítky milionů. Kam putovala největší část peněz?:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.