Lidem víra zapáchá, tvrdí kněz Czendlik. Do svěcené vody by přidával parfém

Zbigniew Czendlik v 7 pádech Honzy Dědka

Římskokatolický kněz polského původu Zbigniew Czendlik (59) slouží v Lanškrouně a lidem se vryl do paměti především svým liberálním přístupem k víře. V silvestrovském speciálu u Honzy Dědka prozradil, proč chce do svěcené vody přidávat drahé parfémy a čím ho zklamal papež František.

Kněz s nezaměnitelným polským přízvukem, který má spoustu přátel také v showbyznysu, přiznal, že papež František má od začátku období, kdy vykonává svůj úřad, jeho sympatie. „Papež František je mi velmi sympatický. Vkládal jsem do něj velké naděje, že něco udělá s celibátem. Ale nevypadá na to. Bohužel,“ povzdechl si známý česko-polský farář pověstný svým liberálním přístupem k víře.

V kostelech je občas cítit zatuchlina

„Je pravda, že lidem někdy víra a pánbůh nevoní, nebo doslova zapáchá. Když občas navštívíme kostely, kam nikdo nechodí, je cítit zatuchlina. Kdybych v takovém kostele kázal, i kdybych řekl něco sebekrásnějšího, lidem to zkrátka vonět nebude,“ rozpovídal se Czendlik v silvestrovském speciálu oblíbené talkshow 7 pádů Honzy Dědka, kam kromě něj zavítali i herci Václav Kopta, který se rozvykládal o své kariéře řidiče autobusu, Jitka Čvančarová a Uršula Kluková.

Čtěte také: Turisté na horách nevěřili svým očím. Jitka Čvančarová šplhala na Sněžku zcela nahá

„Přemýšlel jsem, že je potřeba udělat něco, aby jim ta víra zase začala vonět. Napadlo mě přidávat do kropenek se svěcenou vodou voňavku. Třeba Coco Mademoiselle od Chanel. To je u žen i mužů velmi oblíbená voňavka. Ale pak mi jedna žena řekla, že kdyby se jí chlap vrátil domů, voněl po Coco Modemoiselle a říkal, že jde z kostela, tak dostane!“ pobavil kněz.

Kvůli mladým lidem by do kadidla přidával marihuanu

„Tak jsem přišel s levnějším nápadem: vrátit se v kostele k používání kadidla. Osobně bych ale do toho kadidla začal přidávat marjánku. Myslím, že by to přitáhlo do kostela spoustu mladých lidí, vytvořilo by to u nich určitou závislost a měli bychom nové pravidelné návštěvníky bohoslužeb,“ uvažoval farář, který je sice u veřejnosti oblíbený, s kritikou se ale už několikrát setkal.

Přečtěte si: Marihuana není neškodná. Způsobuje vážné psychické problémy, varování patří hlavně mužům

Ne každému totiž vyhovuje farář obdařený nadhledem a smyslem pro humor. „Hrával jsem fotbal, pravého záložníka, běhal jsem nahoru dolů, nahrával jsem na góly. Když mi bylo 16 let, poslali mě jako juniora na olympiádu do Moskvy. Když jsem v roce 1993 přišel do Lanškrouna, chodil jsem si s klukama zakopat,“ prozradil.

„Některé lidi jsem tím pohoršil. Říkali: ‚Ten náš důstojný pán dělá tak nedůstojný sport. Ti kluci na něj křičí: Ty vole, přihraj.‘ Pak jsem začal hrát golf, tak zase říkali, že je hrozné, že dělám tak snobský sport, že bylo lepší, když jsem hrál fotbal. Golf už moc nehraju, už o něm víc mluvím,“ přiznal Czendlik u Honzy Dědka a přidal novoroční přání: „Vám všem bych přál, abyste tančili životem, aby vás život prostě bavil. Amen! Pánbůh zaplať.“

Dalším hostem talkshow byla také herečka Uršula Kluková:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.