Móda a krása

13. července 2024 06:00

Vanesa Havlíková

Kočičí brýle ovládly letní trendy. Nosila je už Marilyn Monroe i Audrey Hepburn

Hledáte sluneční brýle ikonického a zároveň nadčasového designu? Nemusíte pátrat v nových trendech, sáhněte po osvědčené klasice ve tvaru cat eye. Kočičí brýle jsou totiž trendy již pěknou řádku let a z módy jen tak nevyjdou. Komu tento tvar bude slušet nejvíce?

Kočičí brýle zvané cat eye byly hitem již v 50. a 60. letech, u žen ale od té doby neztrácí na oblibě. Letošní léto tento tvar brýlí opět zcela ovládl. Konkrétně se jedná o kulatý tvar brýlí s drobným zašpičatěním u spánků, kdy se rám v horní části rozšiřuje a naopak směrem dolů zužuje.

Čtěte také: Běžné sluneční brýle na sport nestačí. Vyberte si správně, záleží na materiálu i barvě

Tvar obličeje

Kočičí brýle tak hravým způsobem podtrhnou vaši ženskost a budou vždy tím pravým doplňkem, který nikdy nevyjde z módy. Cat eye brýle se hodí především pro oválné a srdcovité tvary obličeje. „Lidé s oválným obličejem mají štěstí, že mohou nosit téměř jakýkoliv styl brýlí. Cat eye obroučky jim dodávají sofistikovaný a elegantní vzhled. Je to způsob, jak přidat trochu glamouru, aniž by se narušila přirozená harmonie jejich rysů,” vysvětlila optometristka Kristýna Štěbetáková.

Na své si přijdou ovšem i ženy se srdcovitým tvarem obličeje, který se vyznačuje širším čelem a užší bradou. Cat eye brýle mají tendenci rozšiřovat se směrem k vnějším okrajům, což přitahuje pozornost směrem nahoru a vytváří iluzi širší části dolní části obličeje. Tento efekt může pomoci vyvážit šířku čela a brady a dodat tím pádem obličeji větší symetrii.

Nejrůznější provedení

Při výběru tohoto typu brýlí je tedy důležité zohlednit nejen tvar obličeje, ale také váš osobní styl a preference. Cat eye brýle se vyrábí v různých materiálech, barvách a dekorech. „Lidé s teplým tónem pleti, který má spíše žlutý nebo broskvový nádech, by měli vybírat brýle v teplých barvách, jako jsou zlatá, medová, béžová, hnědá nebo červená. Lidé s chladným tónem pleti, který odráží modré nebo růžové podtóny, by měli hledat brýle v chladných barvách, jako jsou černá, stříbrná, růžová, modrá, fialová nebo tmavě zelená,” objasňuje Štěbetáková.

Kočičí tvar brýlí si oblíbilo také mnoho slavných osobností. Mezi nejznámější patří Audrey Hepburn, která je nosila i ve filmu Snídaně u Tiffanyho, hollywoodská legenda Marilyn Monroe, která přispěla k jejich popularitě zejména v 50. a 60. letech. V Česku je nošením tohoto typu brýlí poté proslulá například herečka Dana Morávková.

Podívejte se na rozhovor s dermatoložkou Monikou Arenbergerovou o opalování:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.