Temný život herecké ikony Audrey Hepburn: Pětkrát potratila a trpěla fobií z hladu

Herecká i módní ikona 20. století Audrey Hepburn zemřela v nedožitých 64 letech na vzácnou formu rakoviny střev. Předtím prožila plnohodnotný a profesně velmi úspěšný život. Byly ale i chvíle, kdy se s někdejší ikonou Hollywoodu život příliš nemazlil. Jak se vyvíjel život herecké hvězdy, která poznamenala dějiny filmu i módy?

Byla chytrá a charismatická. Kromě hereckého a pěveckého talentu a nápadné krásy si okolí získala svou dobrosrdečností a krásou. Nikdy jí z tváře zcela nezmizel úsměv, přestože k němu neměla vždy důvod.

Z vyhládlé dívenky hereckou ikonou

Jedna z nejkrásnějších britských hereček se narodila 4. května 1929 v Belgii. Matka byla holandskou baronkou a otec britský bankéř. Když bylo Audrey pouhých šest let, otec opustil rodinu a přestěhoval se do Londýna, kde spolupracoval se zdejšími fašisty.

Budoucí herecká hvězda tak zůstala s matkou v Holandsku, kdy se kvůli 2.světové válce musela vzdát své vášně k baletu, ve kterém měla velmi slušně našlápnuto. Právě válka zapříčinila i to, že Audrey po celý život trpěla fobií z hladu. Jakmile válka skočila přestěhovala se do Londýna, kde se baletu začala opět věnovat, ale kvůli své výšce a příliš hubené postavě se postupně přeorientovala a poprvé tak nahlédla pod pokličku herectví. Začínala s menšími divadelními a hereckými rolemi, první její velká role přišla s rokem 1951, kdy si zahrála na Broadwayi v muzikálu Gigi.

Z mužů měla Audrey Hepburn strach, potratila celkem pětkrát

V roce 1953 se proslavila zase o něco více, když za roli ve filmu Prázdniny v Římě, získala Oscara. Následně se stala velmi populární díky roli Holly Golightly ve filmu Snídaně u Tiffanyho, který získal dokonce dva Oscary a patří ke špičkám světové kinematografie.

Ve filmu rezonovala i proslulá značka Tiffany & Co., která se po filmovém úspěchu stala jednou z nejvyhledávanějších značek symbolizujících stvrzení té pravé lásky. Doposud vždy v den výročí hereččiny smrti visí ve výloze klenotnictví její ikonická fotografie z filmu. Mezi dalšími úspěšnými filmy, ve kterých Audrey Hepburn zazářila, jsou například Sabrina či My Fair Lady.

Snídaně u Tiffanyho patří mezi nejslavnější filmy 60.let

Co se týče milostného života, neměla to půvabná dáma jednoduché. Zasnoubila se s podnikatelem Jamesem Hansonem, ale svatbu zrušila. Následoval románek s hercem Williamem Holdenem, který bohužel nemohl mít děti a ty Audrey chtěla. Místo něj si vzala kolegu Mela Ferrera, se kterým toužila po dětech, zprvu dvakrát potratila, napotřetí se dvojici narodil syn Sean. Přestože chtěli pro syna sourozence, nepodařilo se a následovaly další dva potraty.

Druhým manželem se stal o osm let mladší italský psychiatr Andreas Dotti. Touha po dalším dítěti tentokrát vyšla a narodil se jim syn. Další pokus se jim ale opět nepodařil, v roce 1974 potratila popáté. Manžel ji navíc začal podvádět, a to už pro Audrey byla konečná. V roce 1982 se rozvedli, přičemž v té době už žila s nizozemským hercem Robertem Woldersem. Toho už si ale nikdy nevzala. Celý život ji podle jejích slov tak traumatizovala zkušenost s otcem, že měla strach, že ji každý muž stejně jako on nakonec opustí.

Módní ikona

Nadčasová elegance, osobitost, originalita a mladistvý vzhled. Audrey Hepburn patřila k velkým milovnicím módy a sama byla pro mnoho žen inspirací. Vděčíme jí například za rozšíření fenoménu jménem malé černé šaty, které byly hereččiným poznávacím kouskem. Jejím nejikoničtějším outfitem byl černý rolák a černé pouzdrové kalhoty. Tento look mají ženy v oblibě i nyní.

Kvůli své vysoké postavě nosila boty primárně bez podpatku, její nejoblíbenější byly elegantní balerínky, které nazouvala téměř denně. Dále milovala sluneční brýle, zejména ty ve tvaru kočičích očí, jenž byly dle jejího názoru sexy a originální.

S dospělostí zjistíte, že máte dvě ruce. Jednu, abyste pomáhali sobě, druhou abyste pomohli světu.

Slávu využila k pomoci dětem v nouzi

Koncem svého života se Hepburn věnovala charitě, zejména pomoci chudým. Pracovala pro organizaci UNICEF, která mimo jiné pomáhala její rodině během 2. světové války. Herecká ikona kvůli pomoci jezdila po celém světě. Její poslední cesta vedla do Somálska, kdy v roce 1992 začala trpět silnými bolestmi břicha. Bohužel jí lékaři diagnostikovali rakovinu střev, která se nedala vyléčit. Po stanovení nemoci Hepburn žila několik měsíců, do hereckého nebe odešla ve Švýcarsku 20. ledna 1993, byla pohřbena u Ženevského jezera.

Sdílejte článek
Štítky válka výročí Londýn film rakovina krása divadlo móda Hollywood fobie Belgie herečka Hollywood Ceny Oscar Druhá světová válka snídaně u tiffanyho Audrey Hepburnová My Fair Lady Tiffany & Co William Holden Mel Ferrer

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.