Životní styl

15. října 2024 10:30

redakce Prima Ženy

Konec tvrdým rohlíkům. Čeští vědci vyvinuli pytlík, pečivo v něm vydrží čerstvé až týden

Jak nejlépe uchovat pečivo čerstvé?

První den křupavé, druhý den měkké a gumové, nebo dokonce zcela tvrdé. Čerstvost pečiva zkrátka nemá dlouhé trvání. To by se ale mohlo brzy změnit. Vědci z liberecké univerzity totiž vyvinuli speciální sáček, který dokáže udržet chléb i rohlíky čerstvé i déle než týden.

Speciální sáček na pečivo vyvinutý v Liberci je z lněné tkaniny se speciální membránou. „Membrána bude částečně schopna odvádět vodní páru, která je důležitá, aby pečivo třeba neplesnivělo a podobně. Zároveň dokáže vytvořit optimální klima, aby pečivo vydrželo dlouho čerstvé,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Roman Knížek z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.

Čtěte také: Víte, co kupujete? Hnědý rohlík nemusí být celozrnný a kostka tuku není vždy máslo

Revoluční sáček na pečivo

Dle zjištění vědců by měl třeba řemeslný chléb v zmiňovaném pytlíku vydržet čerstvý až devět dní. A kdy bude revoluční sáček k sehnání? Odpověď na tuto otázku zatím není známá. Jedná se totiž pouze o prototyp.

Prozatím nám tedy nezbývá nic jiného, než si vystačit s klasickým igelitovým či papírovým sáčkem. Vhodnější variantou je papírový pytlík, v němž pečivo vydrží déle čerstvé oproti plastovému sáčku, ve kterém pečivo snadněji zplesniví.

Nejlepší variantou, jak uchovat přebytečné pečivo, je zabalení do plátěného pytlíku nebo do utěrky a skladování ho v čistém chlebníku, ideálně při teplotě okolo 18 stupňů. Další osvědčenou metodou je mražení. „Když pečivo zmrazíte, vydrží opravdu dlouho. Vyndáte, když je potřeba,“ doporučuje prodavačka jedné z pekáren v Chomutově s tím, že po vytažení z mrazáku je však potřeba pečivo rychle sníst.

Podívejte se také, jak nejlépe očistit nasbírané houby:

Sdílejte článek
Štítky jídlo ekonomika CNN Prima NEWS Liberec chléb pečivo rohlík Technická univerzita v Liberci čerstvost ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 15. 10. 2024

Dnešní den může být vyplněn vyřizováním spousty záležitostí na poslední chvíli. Můžete být vyzváni, abyste rozhodli spor mezi kolegy, příbuznými nebo sousedy. V závislosti na povaze hádky se vám možná podaří zprostředkovat dočasné příměří, ale nebuďte na sebe příliš přísní, pokud i přes vaši snahu nedojde k uvolnění nálady. Snažte se upřednostnit odpočinek.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.