Konec tvrdým rohlíkům. Čeští vědci vyvinuli pytlík, pečivo v něm vydrží čerstvé až týden
Jak nejlépe uchovat pečivo čerstvé?
První den křupavé, druhý den měkké a gumové, nebo dokonce zcela tvrdé. Čerstvost pečiva zkrátka nemá dlouhé trvání. To by se ale mohlo brzy změnit. Vědci z liberecké univerzity totiž vyvinuli speciální sáček, který dokáže udržet chléb i rohlíky čerstvé i déle než týden.
Speciální sáček na pečivo vyvinutý v Liberci je z lněné tkaniny se speciální membránou. „Membrána bude částečně schopna odvádět vodní páru, která je důležitá, aby pečivo třeba neplesnivělo a podobně. Zároveň dokáže vytvořit optimální klima, aby pečivo vydrželo dlouho čerstvé,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Roman Knížek z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci.
Čtěte také: Víte, co kupujete? Hnědý rohlík nemusí být celozrnný a kostka tuku není vždy máslo
Revoluční sáček na pečivo
Dle zjištění vědců by měl třeba řemeslný chléb v zmiňovaném pytlíku vydržet čerstvý až devět dní. A kdy bude revoluční sáček k sehnání? Odpověď na tuto otázku zatím není známá. Jedná se totiž pouze o prototyp.
Prozatím nám tedy nezbývá nic jiného, než si vystačit s klasickým igelitovým či papírovým sáčkem. Vhodnější variantou je papírový pytlík, v němž pečivo vydrží déle čerstvé oproti plastovému sáčku, ve kterém pečivo snadněji zplesniví.
Nejlepší variantou, jak uchovat přebytečné pečivo, je zabalení do plátěného pytlíku nebo do utěrky a skladování ho v čistém chlebníku, ideálně při teplotě okolo 18 stupňů. Další osvědčenou metodou je mražení. „Když pečivo zmrazíte, vydrží opravdu dlouho. Vyndáte, když je potřeba,“ doporučuje prodavačka jedné z pekáren v Chomutově s tím, že po vytažení z mrazáku je však potřeba pečivo rychle sníst.
Podívejte se také, jak nejlépe očistit nasbírané houby: