Celebrity

30. května 2024 17:52

Tomáš Durčák

Leoš Mareš hokejové zlato oslavil na vrcholu Kilimandžára. Se synem si sáhli na dno sil

Leoš Mareš se starším synem Jakubem nesledovali finále mistrovství světa v hokeji, jak by leckdo očekával. Rozhodli se místo toho společně zdolat nejvyšší horu Afriky. A na jejím vrcholu stanuli v den finálového zápasu se Švýcarskem. Mareše při sestupu dohnalo fyzické i psychické vyčerpání a přiznal, že si prožil menší krizi.

Proč si nechat ujít závěr výjimečného hokejového šampionátu v Česku? Pro to má jinak pracovně vytížený Leoš Mareš jednoduchý důvod. Jeho osmnáctiletý syn Jakub po prázdninách zamíří na vysokou školu do USA a na tamní kolej, takže už spolu nebudou moci trávit tolik společného času. Rozhodl se proto naplánovat si s Jakubem nějaký výjimečný výlet, než ona chvíle nastane.

Semifinálové utkání Mareš sledoval na svahu Kilimandžára

„Rozhodli jsme se zdolat se synem Kilimandžáro. Nejvyšší horu Afriky. Je to naše rozlučková cesta před tím, než Jakuba po prázdninách odvezu na kolej,“ vysvětlil důvod tohoto výletu Mareš na svých sociálních sítích. Celkem osmidenní cestu, která skončila až ve výšce 5895 metrů nad mořem na nejvyšším bodě afrického kontinentu, nakonec oba zvládli a na vrcholu Kilimandžára stanuli v neděli 26. května. Tedy v den, kdy česká reprezentace bojovala o zlato.

Jak je vidno z Marešova Instagramu, podařilo se jim během výstupu na vrchol ještě v sobotu naladit semifinálové utkání se Švédskem, z něhož část viděli. Když ale v neděli stanuli na vrcholu, netušili ještě, jak druhé semifinále dopadlo, s kým ve finále budeme hrát, ani jak dopadne. Přesto si zjevně dojatý Mareš po tomto enormním fyzickém výkonu dovolil předpověď budoucnosti.

„Je neděle 26. května 2024 a my jsme na nejvyšším vrcholu Afriky, na Kilimandžáru. A kdo může říct, že byl na Kilimandžáru v den, kdy Česko vyhrálo mistrovství světa v hokeji,“ nezapomněl ani ve výšce bezmála šest tisíc metrů Mareš na svůj osobitý humor. „Nikdy na to nezapomenu,“ napsal následně promotér, moderátor a zpěvák k fotce se synem u vrcholové tabule.

Fyzické vyčerpání a krize na vrcholu

Až ve čtvrtek 30. května pak Leoš Mareš sdílel i méně usměvavou a šťastnou stránku svého výstupu na nejvyšší vrchol Afriky. „A co teď? Teď zase to celý zpátky. Jako fakt to musíme jít celý dolů. Strašně mě bolí hlava, říkají, že až budeme v nižší výšce, tak se to zlepší,“ říká v prvním videu zjevně zničený Mareš, kterému při výstupu se synem sekundovali místní průvodci.

O chvíli později Mareš přidal další video, na němž už je zjevně zcela fyzicky i psychicky vyčerpaný, sedí na kempové stoličce během přestávky při sestupu a očividně je rád, že může popadnout dech. „Mám dost. Já myslím, že to nedám,“ říká Leoš do kamery, zatímco ztěžka dýchá. „Tohle mě prověřilo, tohle jo…“ vypraví ze sebe ještě, zatímco srká džus od místních.

„Váš tábor je ve 3800 [metrů nad mořem], takže teď musíte [z vrcholu] ještě 2100 metrů dolů. A vám se už nechce. Adrenalin a radost z dosažení vrcholu jsou pryč. Jsem na konci svých sil. Zbývá jen nekonečné klesání. A mně je strašně špatně. Hlava mi nesnesitelně třeští, záda se odhodlala odejít z mého těla. Stále nemůžu pořádně dýchat a jediné, co chci, je, aby to už proboha skončilo,“ popsal upřímně své pocity při sestupu Mareš, který za svou upřímnost i sdílení videa sklidil u svých fanoušků empatii i slova podpory.

Leoš je známý tím, že mu podobná dobrodružství nejsou cizí a rád je prožívá společně se svými dětmi. Loni v létě například se syny Jakubem a Matějem vyrazil až do peruánských And, kde absolvovali výstup na Sluneční bránu, odkud se nabízí zcela unikátní a vzácný pohled na jeden ze sedmi divů světa, Machu Picchu. Ani tehdy se po dosažení cíle Mareš neubránil slzám.

Co na sebe Leoš Mareš prozradil v pořadu Show Jana Krause:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 7. 2024

Tento den je váš, Berani, tak si ho nenechte nikým vzít. Klíčem k úspěchu bude pustit se do plnění jakýchkoli cílů, kterých chcete dosáhnout. Neztrácejte čas přemýšlením o tom, jak přesně jich dosáhnete. Prostě začněte. První krok je nejdůležitější. Právě teď jste uzemněni, což vám pomůže lépe se zorientovat v tom, co potřebujete udělat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.