Celebrity

22. listopadu 2023 18:13

David Laštovka

Lojdová roli inženýrky Tejfarové ze Slunce, seno dostala k narozeninám. Vdala se za magnáta

Kateřina Lojdová ztvárnila nezapomenutelnou postavu inženýrky Tejfarové v komediích Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika. Poté se přestala herecké profesi věnovat. Kam vedly její další kroky a jak se jí daří dnes?

Kateřina Lojdová, která letos v březnu oslavila 62. narozeniny, se ke své nejslavnější roli inženýrky Tejfarové dostala díky mamince, výtvarnici Ludmile. Ta v té době byla blízkou přítelkyní scenáristy Petra Markova, který se Zdeňkem Troškou po úspěchu komedie Slunce, seno, jahody připravoval její pokračování. Postavu jí napsali přímo na míru a dostala ji od nich jako dárek ke svým narozeninám. Lojdová hereckou kariéru zpětně považuje za marginální etapu svého života a vracet už se k ní nehodlá.

Štěstí zkoušela ve vrcholné politice

Po sametové revoluci v roce 1989 vstoupila do politiky a ve volbách v roce 1992 byla zvolena za ODA do tehdejší České národní rady (později Poslanecká sněmovna). Tam působila v zahraničním výboru. Ve sněmovních volbách o čtyři roky se do Poslanecké sněmovny už nedostala. Následně působila jako poradkyně ministra životního prostředí Jiřího Skalického a poté jako tisková mluvčí ODA.

Pyšná maminka dvojčat

Životní láskou Kateřiny Lojdové je o devět let starší Michel Fleischmann, rozhlasový magnát, finančník, překladatel a diplomat. Před pěti lety obdržel nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie a v roce 2020 se stal českým velvyslancem ve Francii. V manželství se jim narodila dvojčata Max a Klára. Syn studuje architekturu, dcera řízení a inovace na pařížské Sorbonně.

A čemu se někdejší herečka věnuje dnes? S úsměvem o sobě říká, že by se popsala jako manažerka, která má potřebu pořád něco organizovat. Zabývá se například i rekonstrukcemi bytů a domů. Její jmenovkyně herečka Kateřina Lojdová, která byla první manželkou herce a moderátora Ondřeje Sokola, s nímž má dvě děti, dceru Ester a syna Adama, je vzdálená příbuzná. Že je pojí příbuzenský vztah, zjistily až po letech.

Režisér Zdeněk Troška v roce 2022 oznámil, že končí s filmováním:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.