Celebrity

10. dubna 2024 14:08

Marie Makovská

Lucie Výborná o cestě na jižní pól: Je vysoko nad mořem, jdete pomalu jen do kopce

Lucie Výborná Show Jana Krause

Oblíbená moderátorka Lucie Výborná (54) vyrazila na jižní pól a o svém zážitku promluvila u Jana Krause. Přinesla mu také nečekaný suvenýr. Proč svou cestu nakonec nedokončila?

Hned po usednutí na sedačku v Show Jana Krause o sobě Lucie Výborná prozradila, že je „kinetický typ“, tedy že má potřebu se hýbat a samotné sezení jí činí problém. Proto jí prý vyhovuje rozhlasový formát. „Já mám rádio úplně nejradši na světě,“ řekla. „Protože potřebuju hodně pohybu, takže to je v rádiu výborné, protože musíte pouze stínovat mikrofon, ale s tělem si můžete dělat, co chcete.“

Přečtěte si také: Gabriela Lašková promluvila o bolestné ztrátě. Druhé těhotenství napoprvé nevyšlo

Přesto se nyní vydala i cestou televizní talk show. Čelit výzvám a hledat dobrodružství je jí totiž vlastní. Například během různých cestovatelských výprav, které podniká. Naposledy na jižní pól. „Já jsem šla Messnerovou cestou na jižní pól,“ zavzpomínala. „Letadlo vás vyloží u kraje oceánu a pak máte tisíc kilometrů na pól. Teď to letadlo odletí, vy se postavíte, otočíte se tři sta šedesát stupňů kolem, a není tam nic.“

Nedokončená cesta na jižní pól

Na tuto fyzicky velice náročnou výpravu, při níž člověk táhne stokilové sáně, se dlouho a poctivě připravovala. „Vezmete si sáně a máte před sebou tisíc kilometrů naprostého klidu,“ přiblížila moderátorovi, jaký „program“ čeká na cestovatele na Antarktidě. „Není to jen rovina. U oceánu jste plus minus v bodu nula a ten pól je ve výšce 2800 metrů nad mořem, takže pomalu jdete pořád do kopce,“ vyvrátila zažitou představu. Nakonec se jí ale kvůli zdravotním potížím podařilo ujít pouze polovinu cesty.

Ovšem i tak přinesla ze své výpravy moderátorovi suvenýr – speciální set hygienických pomůcek. Kdyby se jí však do cíle dojít podařilo, dorazila by prý na americkou polární stanici Amundsen-Scott, která stojí přímo na pólu. „Je to taková velká krabice, fakt ošklivá věc. A za tou krabicí je takzvaný ceremoniální jižní pól. Je tam taková krásná křišťálová koule, u které se fotí ti, co tam dojdou,“ popsala Lucie Výborná. Kdyby bylo vše v pořádku a cestu absolvovala tak, jak ji plánovala, vycházelo by to celkově zhruba na 50 dní. „Zásoby jsme plánovali i s rezervou na nějakých 54 dní,“ uvedla dále a ujistila moderátora, že jídla na jeden den je opravdu dostatek a že je oproti dřívějšku velice chutné. Jen si ho musí člověk sám uvařit. Ovšem ani to prý není problém, protože jde o sušený pokrm, který se pouze zalije horkou vodou. Sledujte celý rozhovor už ve středu 10. dubna ve 21:40 na Primě.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.