Eco program na pračce a sušičce trvá extra dlouho, ale vyplatí se. Kolik vám ušetří?

Energie jako atentát na domácnosti

S blížícím se koncem roku řada hospodyněk pilně plánuje, či již zahájila tradiční vánoční úklid. Ten zpravidla zahrnuje i praní vánočního povlečení, deček či zimního oblečení, které leželo od loňské zimy ve skříních. Moderní pračky standardně nabízejí nejen „rychlejší“ prací mód, ale také takzvaný „eco“, tedy ekologický prací program. Má však jejich používání u pračky či sušičky reálný dopad na spotřebovanou energii, respektive vaši peněženku?

Průkzkumy: eco mód téměř nikdo nepoužívá

Byť dnes u vybraných programů najdete „ekologickou“ variantu prakticky na každé nové pračce, zdaleka nejde o mód, který by spotřebitelé hojně používali. Manažerka britské odnože značky Miele Sophie Lane například prohlásila, že ekologický program majitelé praček Miele aktivují jen asi v 5 % všech praní. A web Choice, zabývající se testováním elektroniky a spotřebitelskými testy, ve vlastním průzkumu zjistil, že eco mód využívá zhruba jen 21 % dotázaných.

Tyto výsledky do jisté míry dávají smysl. Pokud už jste totiž někdy při nastavování pracího programu vyzkoušeli nastavit eco mód, velmi pravděpodobně jste jej zase ihned zrušili. Odhadovaný čas praní totiž při využití volby „eco“ může někdy rázem vyskočit na dvojnásobek a mít při běžném praní pračku zapnutou třeba tři hodiny nezní zrovna atraktivně. Většina z nás si navíc řekne, že ten rychlejší, hodinový program přece musí být ekonomičtější než ten stejný trvající tři hodiny, a tak se eco módu obloukem vyhýbáme.

Delší doba praní = větší úspora energie?

Budete se možná divit, ale testy ukazují, že opak je pravdou. V případě pračky totiž 90 % veškerých nákladů na spotřebu energie spolkne nahřívání vody pro samotné praní. Eco mód nabízí dosažení stejné prací kvality, ale jelikož vodu nenahřeje na tak vysokou teplotu jako standardní program, potřebuje běžet delší dobu, aby skvrny adekvátně odstranil. Proto je schopen v důsledku spotřebovat méně energie, i když běží citelně déle než standardní verze daného programu.

A naopak, ty nejrychlejší (a tím pádem mnohdy nejpopulárnější) prací programy oproti eco módu dokáží zkonzumovat o 20 až 30 % více energie. Německý test praček provedený organizací CHOICE v závěru konstatoval, že rychlé prací programy mohou v závislosti na výrobci zvýšit spotřebu energie pračky o 30 až 100 %. A že domácnost dokáže používání pračky pouze na eco mód odhadem na spotřebě energie při praní ušetřit přibližně 30 %, tedy zhruba třetinu.

S tím souhlasí i kuchyňská expertka Lara Brittain z Currys, podle které dokáže eco nastavení oproti programům s vyšší teplotou praní ušetřit 35 až 59 % použité energie. Můžete-li si tedy dovolit nechat svou pračku klidně běžet o pár desítek minut déle, rozhodně varianta eco módu stojí za zvážení. Na oplátku totiž dostanete stejně kvalitně vyprané prádlo a zároveň ušetříte pětinu až třetinu energie, kterou by pračka spotřebovala, pokud byste chtěli mít vypráno co nejdříve.

Nejen méně elektřiny, ale i vody

Mluvčí organizace Love Eneregy Savings Ava Pope zároveň připomíná, že „eco“ mód nenakládá hospodárněji pouze s elektřinou, ale také s vodou: „Praní prádla na eco nastavení dokáže snížit spotřebu vody při praní o 20 až 40 %.“ Zde je vhodné připomenout, že pokud se budeme bavit o silných či zažraných skvrnách, budete muset přistoupit k vyšším teplotám, klidně i přes 60 °C. Pro standardní praní je však eco mód z pohledu úspory energie, vody a peněz tou nejlepší volbou (pokud vám nevadí delší doba praní).

Tip: Podobným způsobem jako u pračky funguje také eco mód například u myčky. I zde vám tak jeho použití přinese sice delší dobu mytí nádobí, ale za cenu nižší spotřeby elektřiny i vody.

Sušičku klidně nechejte ve standardním módu

Co se týče sušiček, není dle spotřebitelského testu provedeného britským webem Which eco mód zase tak atraktivní volbou, byť jej dnes standardně na sušičkách rovněž najdete. Většina testovaných sušiček měla při použití eco módu spotřebu energie nižší přibližně jen o 2 % a pouze jediná dokázala dosáhnout výraznější úspory, konkrétně 18 %. V průměru testované sušičky ušetřily v eco módu jen 3,7 % energie oproti standardu. A co víc, oblečení vysušené na eco mód bylo citelně vlhčejší než při standardním programu – což může teoreticky znamenat, že budete muset sušičku zapnout ještě jednou a sušení se rázem citelně prodraží.

Sečteno a podtrženo, zatímco u pračky se používání eco programu může skutečně vyplatit a zkousnete-li delší dobu praní, vaše peněženka vám poděkuje, v případě sušičky není experimentování s eco módem příliš na místě. Úspora je jednak poměrně nízká, a za druhé s sebou přináší riziko nedostatečně usušeného prádla. Takže se může stát, že prádlo i po usušení bude muset zpět do sušičky, anebo aspoň na sušák, což vám nepochybně náladu nezlepší.

Používáte při praní či sušení mód "eco"?

Redaktorky webu Prima Ženy se rozhodly, že ušetří za oblečení. Vyrazily nakupovat do second handu:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.