Celebrity

23. května 2022 05:10

Josef Šťastna

Manželka Tomáše Kluse hledá bydlení pro Ukrajince: Padly úvahy o diskriminaci

Tomáš a Tamara Klusovi u sebe ubytovali ukrajinskou rodinu

Tamara Klusová (34) a její manžel Tomáš Klus (36) neváhali a nabídli u sebe doma bydlení ukrajinské rodině. Tamara nyní popsala, že rodina by se ráda odstěhovala do jiného bydlení. Najít byt pro ukrajinskou rodinu je ale velmi problematické.

Manželé Klusovi opakovaně prokazují, že mají dobré a velké srdce. Když Rusko začalo útočit na Ukrajinu, tak manželé nabídli u sebe doma ubytování několika ukrajinským uprchlíkům.

Zpěvák, který je trojnásobným otcem, se přihlásil jako dobrovolník do hromadného chatu, a když přišla možnost skutečně pomáhat, tak se v březnu vydal přímo na polsko-ukrajinskou hranici, aby zde naložil několik uprchlíků a odvezl je do bezpečí.

Pomalu končí měsíc květen a situace u manželů se změnila. Ukrajinci zatoužili najít si nové bydlení. Jedním z důvodů je i to, že bydlení u manželů Klusových není tak velké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Tamara Klusová se podělila na svém Instagramu s vyprávěním, jak je složité najít pro Ukrajince bydlení.

„Já se vám chci s něčím svěřit a zároveň se vás upřímně zeptat na názor. Před pár dny za mnou přišla Julie (moje ukrajinská sestra a skvělá přítelkyně), že by se rádi odstěhovali a postavili na vlastní nohy, protože už na nich reálně stoji. Jsem na ně obrovský pyšná. Ihned jsem jí nabídla, že jí pomůžu najít byt, ideálně v naši lokalitě, protože děti tu mají školu, kroužky a hlavně kamarády. Ale ejhle. První byt – Ukrajince nechceme. Druhý byt (3+1) – šest lidi nechceme. Třetí byt – nikdo se neozval. A teď se chci zeptat na váš názor. Proč někdo, kdo pronajímá za normální (v dnešní době přehnaně vysoký) tržní nájem, chce jenom lidi z ČR? V čem je rozdíl? Lidé, co utekli z míst, kde se reálně válčí (což je naše rodina), tak i kdyby válka skončila zítra, což neskončí, tak se na ta místa vrátí nejdříve tak za dva roky. Asi jsem úplně blbá, takže vás prosím o pomoc,“ popsala Tamara Klusová hledání bydlení s tím, že jí přijde, že pro ukrajinské rodiny neplatí stejná pravidla jako pro české rodiny.

Rozhořela se zajímavá diskuze, kde reagovala řada žen, které Tamara považuje za kamarádky. Některým nepřišlo nic divného na tom, že si pronajímatel sám vybere svého podnájemníka.

Mně přijde v pořádku, že majitel bytu si vybírá, jaké nájemce si do bytu pustí. Někdo preferuje studenty, někdo důchodce, někdo odmítá Romy. Pokud tato motivace není rasistická (což ano, je u příkladů Romů diskutabilní) nebo jinak nenávistně namířená vůči původu lidí, má na to majitel právo. Můžou mít například obavy, že se rodina bude chtít vrátit do své rodné země a nechce mít pocit nervozity, kdy z bytu odejdou, a řešit další nájemce. Bohužel nikdo nevíme, kdy tato situace skončí. Zkrátka chci říct, že pokud je motivace takto vybírat nájemce čistá, není nenávistná, nevidím na tom nic špatného, máme na to každý právo, odpověděla na Instagramu Tamaře Klusové Markéta Šilhanová. Objevil se také názor, že majitelé bytů se obávají, že Ukrajinci si v Česku nenajdou práci a pak budou mít problémy platit nájem.

Další diskutující pak Tamaře Klusové napsali, že mnohdy jsou diskriminováni i Češi, protože majitel bytu nechce v nemovitosti malé děti, kuřáky či rodiny s kočkou či pejskem.

Sdílejte článek
Štítky rodina Instagram Ukrajina manželé bydlení Tomáš Klus Česko Rusko Tamara Klusová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.