Celebrity

28. srpna 2024 09:46

Tomáš Durčák

Šichtařová se dřív násilí na ženách vysmívala: Jsem svéprávná, agresora zvládnu

Markéta Šichtařová svým otevřeným rozhovorem o domácím násilí, které měla prožívat s manželem Vladimírem Pikorou, odstartovala kauzu obřích rozměrů. Její šokující slova o fyzických útocích, nucené nahotě či výhružkách nožem jsou o to překvapivější, že se v době, kdy už měla být léta obětí svého psychicky nemocného manžela, veřejně vysmívala kauze MeToo a prezentovala zcela opačně.

Rozhovor Markéty Šichtařové pro iDnes.cz, v němž bez obalu popsala, jak byla zhruba deset let obětí psychického i fyzického teroru ze strany svého partnera, je v posledních pár dnech pro českou veřejnost již druhým obrovským šokem. Na první pohled dokonalý pár úspěšných ekonomů, kteří jeden druhého na veřejnosti skvěle doplňovali a vychovávali sedm společných potomků, měl mít v soukromí zcela odlišnou dynamiku. Pikora, s nímž se nyní Šichtařová rozvádí, její slova označil za lži a součást její politické kampaně, přičemž je odhodlán manželku za tento rozhovor žalovat.

Čtěte také: Zpověď Šichtařové o domácím násilí: Se sedmi dětmi jsem utekla. Jde o kampaň, brání se Pikora

Známá ekonomka a autorka řady knih mimo jiné popsala manželova drakonická pravidla, jimiž se doma ona i děti museli řídit. Vladimír Pikora je měl vyžadovat kvůli své psychické poruše, konkrétně obsedantně kompulzivní poruše (OCD). Kvůli ní byl údajně posedlý čistotou i paranoidní představou, že svět mimo domov je kontaminován radiací. Postupně jí tak měl zakázat používat řadu věcí včetně mobilu, navštěvování lékaře a de facto i vycházet z domu.

Znepokojivá zpověď Šichtařové obsahuje i popis konkrétních situací, při nichž musela například její nahá, zakrvácená dcera uklízet podlahu poté, co po ní otec hodil půllitr plný vody. Když jí matka chtěla pomoct, měla být donucena se rovněž svléci. Dle ekonomky ji manžel párkrát i fyzicky napadl či vyhrožoval nožem. Sama v interview navíc přiznává, že by si nikdy nedokázala představit, že se zrovna ona dostane do podobné situace a bude obětí domácího násilí.

Čtěte také: Domácí násilí se dědí: Třetina Čechů ho zažila v dětství i v dospělosti, nejen z pozice oběti

Jak ovšem vyplývá z jejích dříve publikovaných textů, měla i během doby, kdy dle vlastních slov již doma zažívala ze strany Vladimíra Pikory jeho teror, na problematiku domácího násilí mnohem odměřenější pohled. V roce 2017 (tedy přibližně v době, kdy ji i jejich děti měl manžel doma již zhruba šest let mimo jiné po každém návratu z venku domů nutit k extrémní a ponižující „dekontaminaci“) na svém blogu na webu iDnes ostře zkritizovala hnutí MeToo, přičemž se vysmála „sněhovým vločkám“, pro které je sexuálním obtěžováním i sebemenší gesto mužské galantnosti.

„Jsem na míle vzdálená tomu bagatelizovat skutečnou sexuální tyranii. Ale odmítám se podřídit diktátu sněhových vloček, podle kterých je sexuálním obtěžováním, když mi muž otevře dveře nebo mi pomůže z kabátu. Až se budu skutečně cítit obtěžovaná, nebudu se schovávat za žádnou kampaň, ale agresora ústně, a bude-li třeba, tak třeba i ručně, vykážu do patřičných mezí, protože se považuju za svéprávnou a ke svému jednání nepotřebuju podporu davu,“ uvedla tehdy Šichtařová sebevědomě ve svém textu, v němž kritizovala přecitlivělé hodnocení nevinného chování jako sexuálního obtěžování ze strany již zmíněných sněhových vloček.

Čtěte také: Alarmující data o domácím násilí. Oběti v Česku nevěří soudům ani policii, ukázal průzkum

„A pro paní výzkumnici, podle které prý u nás ‚málo hlásíme incidenty‘, mám jinou teorii. Na rozdíl od Skandinávie jsme u nás ještě pořád relativně normální a – světe, div se – ještě pořád chodíme na rande,“ dodala v závěru úvahy ekonomka, která v úvodu stejného článku napsala, že až na jeden incident ve vlaku se nikdy obětí sexuálního napadení nestala.

„Člověk by se skoro cítil tak trochu méněcenný, že nikomu za obtěžování dosud nestál… Určitě musím být dokonalá Hydra. Protože mě během posledního roku sexuálně neobtěžoval nikdo. V minulosti možná jednou ano. Jednou, když mi bylo asi osmnáct, jsem jela metrem, a nějaký podivný týpek se na mě začal lepit a pokoušel se mě v davu osahávat. Levou rukou jsem ho chytila pod krkem, pravou jsem mu dala pěstí a začala ječet na celý vagón ‚podívejte se na toho prasáka!‘“. Jak ovšem vyplývá z jejích nynějších slov, ve stejné době, kdy publikovala svůj text, rozhodně doma už mnoho let nedokázala stejně rázně zakročit vůči svému údajně násilnému manželovi.

Nepřehlédněte: Systém znásilněné dívce flusl do obličeje, říká expertka. Popsala, s čím se oběti potýkají:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 9. 2024

Berani, dnes vám může přijít zvláštní dopis nebo telefonát a informace, které obdržíte, se vám mohou zdát poněkud zmatené. Mohou to být dobré nebo špatné zprávy, případně ani jedno, ale nepřijímejte je za bernou minci. Někdo si někde špatně vyložil nějakou důležitou informaci. Pokud je pro vás to, co slyšíte, důležité, ověřte si fakta, než to přijmete jako pravdu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.