Společnost

18. února 2024 18:00

Tomáš Durčák

Martínek, kterému lidé darovali 150 milionů, se uzdravuje. Vrátil se zpět do Česka

Dvouletý Martínek je po operaci

Už více než dva týdny uplynuly od operace Martínka na specializované klinice ve Francii. Chlapec trpí vzácnou genetickou poruchou a Češi na jeho nákladnou léčbu loni dokázali vybrat 151 milionů korun. Dojatí rodiče nyní veřejnost informovali o zlepšení synova zdravotního stavu, díky čemuž mohl vyrazit zpět domů. Znovu všem také poděkovali.

Jde o jeden z nejznámějších a nejsilnějších příběhů, které v posledních měsících dokázaly vyburcovat českou společnost. Loni v září se celkem 307 tisíc dárců rozhodlo přispět na Martínkovu drahou léčbu, a to i za pomoci osvěty, kterou šířila zejména influencerka Nikol Leitgeb. Rodina mohla po úspěšné sbírce vyrazit do Francie, kde Martínek podstoupil léčbu.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že jeho příběh bude mít šťastný konec. Zdravotní stav chlapečka se po operaci zlepšil, takže se v neděli 18. února vrátil zpět domů do Česka, kde si ještě pár dní pobude v pražské motolské nemocnici na pozorování. Následovat bude další rekonvalescence a zahájení rehabilitací. „O víkendu Martínek s rodiči opustí kliniku ve Francii a zamíří zpátky do České republiky,“ řekl v pátek 16. února rodinný advokát Zdeněk Joukl webu Novinky.cz.

„Martínkovi se daří velmi dobře, je v dobré náladě a už se těší na návrat do České republiky. Už se u něj objevuje takzvaná dyskineze, což je nahodilý pohyb končetin, který je indikací toho, že léčba zabírá a má první pozitivní příznaky,“ dodal Joukl. Svůj dík a vděk opět vyjádřili i rodiče chlapce, jenž trpí velmi vzácnou formou syndromu AADC.

„Jsme strašně šťastní, spadl nám obrovský kámen ze srdce. Neustále mi vyzvání telefon, strašně rád bych chtěl všem odpovědět co nejdříve, ale bohužel to kapacitně nestíhám. Všem moc děkujeme za všechno. Byly to nervy, ale tým lékařů je natolik úžasný, že jsme měli plnou důvěru,“ vzkázal do Česka po telefonu Martínkův otec.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.