Menstruační bolesti dovedou potrápit: 5 způsobů, jak se jich zaručeně zbavit

Menstruační pomůcky zdarma

Každá žena dobře ví, že období menstruace občas bývá až nesnesitelně bolestivé. Tuto bolest většinou vyvolávají děložní stahy, pomocí kterých se děloha snaží vypudit odlupující se výstelku. Aby ženy nerušeně fungovaly, mnohdy se uchylují k zobání prášků proti bolesti. Od té si ale mohou pomoct i jinak.

V první řadě se patří zmínit, že menstruační bolesti by rozhodně neměly být omezující až nesnesitelné, jde tak o problém, který je vhodné řešit s gynekologem. Spousta žen nicméně vnímá bolest jako běžnou součást periody a snaží se ji zahánět pomocí chemických léčivých přípravků. Existují ale i lepší způsoby, jak si ulevit.

1. Teplo

Studie z roku 2018 dokazuje, že teplo dokáže od menstruačních bolestí ulevit stejně dobře jako analgetika. Přiložením ohřívací láhve na podbřišek či záda si můžete ulevit velmi rychle. Pokud nemáte ohřívací láhev, postačí i nahřátý ručník.

2. Esenciální oleje

Masáže břicha samy o sobě mohou od bolesti ulevit, s esenciálními oleji je ale větší pravděpodobnost, že menstruační bolesti odezní. Podle odborníků, kteří promluvili pro magazín Healthline, mají obzvlášť dobrý vliv olejíčky levandulové, peprmintové, růžové a fenyklové.

3. Orgasmus

V současné době neexistují klinické studie, které by prokazovaly vliv orgasmu na menstruační bolesti, vědci ale tvrdí, že si jím skutečně můžete ulevit. Orgasmus zvýší produkci endorfinu a oxytocinu, což může mít za následek snížení vnímaní bolesti. „Ženské orgasmy ovlivňují celé tělo, pokud jsou vaginální. Nervy jsou jiné a vedou jinam než ty související s klitorisem,“ řekl BBC Dr. Barry Komisaruk.

4. Vynechávání určitých pokrmů

Během menstruace je vhodné se vyvarovat konzumaci všeho, co může způsobovat nafouknutí a zadržování vody. Vyvarujte se tak například tučným a slaným pokrmům, perlivým nápojům, alkoholu a kofeinu. Místo běžného šálku kávy si tak během periody zkuste raději uvařit čaj bez kofeinu, například zázvorový či mátový.

5. Zařaďte bylinky

Ideální je si postupně ověřovat, které bylinky na vás mají dobrý vliv a skutečně vám od bolestí ulevují. Heřmánkový čaj podle studie podporuje produkci glycinu, což uleví od svalových křečí a uvolňuje nervy. Další studie pak prokázala, že konzumace 1000 miligramů kopru ulevuje od menstruačních bolestí ve stejné míře jako průměrný prášek proti bolesti.

Sdílejte článek
Štítky teplo bolest úlevy menstruace bolestivá menstruace Barry Komisaruk Healthline