Plánování dovolené podle počasí: Největší horko bude v ČR na přelomu července a srpna

Plánování letní dovolené může být velký oříšek. Můžete si naplánovat místo, kam pojedete, a můžete také zvolit partu správných přátel. Nemůžete si ale naplánovat počasí. Existuje řada faktorů, které mají na počasí zásadní vliv. Meteoroložka Dagmar Honsová pro Prima Ženy přesto naznačila, kdy bude v ČR ideální čas zůstat u vody.

Pokud si už nyní plánujete letní dovolenou, tak vás určitě zajímá, jak bude o prázdninách. Přesné předpovědi a scénáře počasí na toto léto ale ještě neexistují. Meteorologové navíc jasně deklarují, že s čím menším odstupem je předpověď vypracována, tím je přesnější. V jiných částech světa je odhadování počasí o něco jednodušší.

„V některých oblastech světa lze z různých indikátorů usuzovat na charakter následujícího období. Například v Austrálii podle toho, zda je v Tichém oceánu fáze El Niňo, nebo La Niňa, dle toho lze předpovídat, zda tamější léto bude oproti normálu spíše deštivé (La Niňa), nebo suché (El Niňo),“ vysvětlila pro Prima Ženy meteoroložka Dagmar Honsová.

I když by si leckdo už třeba v dubnu či květnu přál vědět, jak bude léto v České republice vypadat, nic takového možné není. „Ve střední Evropě žádné takovéto závislosti počasí mezi jednotlivými roky neznáme a pohled do historie letního počasí proměnlivost jen dokazuje. Česko je od Tichého oceánu, kam do jeho střední a východní části El Niňa přináší nadprůměrné teploty, přece jen vzdálené, přímý vliv na počasí u nás tedy prokázán není,“ vysvětlila Honsová.

Nadprůměrné léto

„Letní měsíce v Česku sice patří mezi ty nejteplejší s průměrnou teplotou 16,9 °C, zároveň ale patří mezi ty nejdeštivější s průměrnými srážkovými úhrny 82 mm (údaj z let 1981–2010). První sezonní výhledy počasí na léto zatím potěší milovníky vysokých teplot – letní měsíce by měly být teplotně nadprůměrné a největší odchylku zatím hlásí červenec,“ naznačila pro Prima Ženy Dagmar Honsová, jak to vypadá s letošním létem.

Podívejte se, jaké vedro letos zasáhlo Španělsko:

Leckdo si jistě vzpomene, že během několika posledních let bylo hodně dnů, které charakterem počasí přímo vyzývaly k pobytu u vody a opalování. Na náročné výlety se ve vedrech, která panovala, chtělo jen málokomu.

„Poslední léto bez tropických teplot se na našem území vyskytlo v roce 1940, v posledních letech počet tropických dnů narůstá. Na počet tropických dnů od června do srpna byly v posledních letech bohaté zejména roky 2018 a 2015, na stanici Doksany jich bylo zaznamenáno 22,“ upřesnila meteoroložka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tipy na zdravé opalování, které musíte znát

U vody bude nejlépe na přelomu července a srpna

Vzhledem k tomu, jak vypadala léta v uplynulých letech, a vzhledem také k aktuální předpovědi, která je spíše výhledem, se dá dovolená plánovat přece jen o něco pečlivěji. Dagmar Honsová podle statistik prozradila, v jakých dnech se nejvíce vyplatí si dovolenou vzít a zohlednila, co chceme o dovolené podnikat.

Většina lidí řeší, kdy bude ideální prožít čas u vody. Podle Dagmar Honsové by ideální čas měl v Česku být od 20. července do 10. srpna. To by měly horké teploty v Česku vrcholit. Kdy je ideální vyrazit na výlety či pod stan? Podívejte se na tabulku:

Sdílejte článek
Štítky léto počasí dovolená teplo letní dovolená prázdniny Česko Tichý oceán Dagmar Honsová El Niño La Niňa

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.