Celebrity

15. června 2023 05:30

David Laštovka

Miroslav Zounar málem nedotočil poslední Slunce, seno. Ženu mu vzala zákeřná nemoc

Nezapomenutelného českého herce Miroslava Zounara nejvíce proslavila role předsedy JZD Rádla v komediích režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno... Dožil se pouhých 65 let, podlehl rakovině. Jaký byl v soukromí?

Jeho syn Martin Zounar, který se vydal v tátových šlépějích, na něj vzpomíná s láskou a úctou. „Když jsem měl v šestnácti první lásku, Lucii Zedníčkovou, se kterou jsem chodil čtyři roky, ona se mnou tedy dva, odešel jsem kvůli ní v záchvatu prvního vzdoru z domova. Asi tři měsíce jsem spal pod mostem a psal tam pro ni básně. Řekl jsem tehdy tátovi, že už přece vím, jak mám žít, o čem život je… On samozřejmě moc dobře věděl, že si nabiju hubu, což se nakonec také stalo, ale bral to v klidu. Díky tomu jsem pak začal mít úplně jiný vztah. Už jsme nebyli jako otec a syn, ale jako dva rovnocenní chlapi, kteří si mohou popovídat úplně o všem,“ svěřil se Martin Zounar v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Zounarova žena onemocněla ALS

S tatínkem rád jezdíval na víkendy do přírody chytat pstruhy do ruky a v této tradici pokračuje i po jeho smrti. Navštěvuje místa, kde spolu trávili čas, sám tomu říká, že jezdí na pokec s tátou. Miroslav mu předával cenné rady nejen do života, ale i do herectví. „Když jsem nastupoval do Národního divadla, pravil: Martínku, prosím tě, až budeš v tom divadle, nic neříkej. Jenom slušně pozdrav a poslouchej. A pokud budeš potřebovat vědět, co si lidé o tvém hraní myslí, obrať se na paní uvaděčky nebo šatnářky. Protože ony tam jsou každý večer,“ přiblížil Martin Zounar v rozhovoru pro deník Právo.

Čtěte také: Smutné výročí Pavla Zedníčka. Před čtyřmi lety při tragédii zemřel jeho synovec

Jeho tatínek se dožil 65 let. Zemřel v březnu roku 1998 na rakovinu. Maminka Marta, která byla lékařkou, podlehla ve věku 77 let nevyléčitelné nemoci ALS. Se stejnou nemocí prohrál život například bývalý premiér Stanislav Gross. „Měl jsem skvělý vztah s oběma rodiči. Máma byla pevná nátura, skvělá ženská, byla nesmírně silná. Proto mi moc chybí. Nebyla pro ni žádná pomoc. Byla to bezmoc,“ popsal matčin marný boj se zákeřnou chorobou populární herec.

Vážné zdravotní problémy Miroslava Zounara limitovaly

Na svou nejslavnější roli, předsedu JZD Rádla v komediích Slunce, seno..., byl Miroslav Zounar velmi pyšný a hrdě se k ní hlásil. „Táta měl ty filmy rád, byl spokojený, že ho s nimi lidé mají spojeného. Byť udělal spoustu krásných filmů, pro lidi byl Rádl. Však si k té postavě sám vymyslel i tu věčnou žvýkačku a kovbojský klobouk,“ prozradil deníku Blesk Martin Zounar.

Mohlo by vás zajímat:  Zounar promluvil o svém soukromí. Nakynul jsem tolik, že už to nešlo brát s humorem

Poslední, třetí díl nazvaný Slunce, seno, erotika už jeho otec kvůli zdravotním problémům málem nenatočil. „Taťka byl velmi těžce nemocný. Přišla cukrovka, infarkty, umělá srdeční chlopeň. Nebylo to jednoduché. A fakt je ten, že Zdeněk Troška nechtěl, aby táta v posledním díle chyběl. Přemlouval ho, ať to zkusí, i když nemůže do vedra, natož odcestovat do Itálie, kde se také natáčelo. Že to prý nějak zkusí sestříhat tak, aby to nebylo poznat. Takže našli restauraci někde na Bílé hoře a tam se točily ‚italské‘ restaurační scény, kde táta mohl sedět. A já jsem hrozně rád a touto cestou Zdeňkovi děkuji, že tam tátu dostal. Bylo to těžké, ale on byl zase mezi svými a měl pocit, že je v partě. Takže Zdeňku, díky,“ uvedl Martin Zounar.

Komedie Slunce, seno, jahody se dočkala i muzikálové podoby:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.