Miss Universe v Indonésii končí. Porotci tam sexuálně obtěžovali soutěžící

Miss Universe je celosvětová soutěž krásy, která je pro většinu dívek prestižní záležitostí. Teď ale její indonéská franšíza čelí obřímu skandálu. Pořadatel oznámil, že s ní přerušil spolupráci kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování soutěžících.

Pouhé dva dny před finálovým večerem, který se letos v Indonésii konal 3. srpna, mělo dojít k nevhodnému chování ze strany porotců. Ti měli přinutit třicet finalistek soutěže krásy, aby se před nimi svlékly. Svůj nestandardní požadavek ženám vysvětlili tak, že chtějí zkontrolovat, zda nemají jizvy, tetování nebo celulitidu. Informaci přinesl zpravodajský web BBC News. Právní zástupkyně Melissa Anggraini, která zastupuje tři z poškozených dívek, uvedla, že některé ze soutěžících si dokonce i fotografovali.

Mohlo by vás zajímat: Miss Vanesa Švédová promluvila o vztahu ke svému tělu i partnerovi. Kdy založí rodinu?

Sedm dívek se po skončení soutěže vydalo na policii, kde společně podaly výpověď. „Ukázalo se, že indonéská franšíza nesplnila standardy naší značky, etiku, ani očekávání, které jsou uvedeny v naší franšízové příručce a kodexu chování,“ uvedla organizace Miss Universe ve svém prohlášení a dodala, že „zajištění bezpečného prostředí pro ženy“ je jejich nejvyšší prioritou.

„Podepsalo se to na mé psychice.“

Účastnice soutěže si z této nepříjemné události pochopitelně odnesly nepříjemný zážitek, který je ovlivnil. „Cítím, že byly porušeny má práva,“ prohlásila jedna ze soutěžících, která podala trestní oznámení. „Podepsalo se to na mé psychice. Mám problémy se spánkem,“ doplnila další finalistka soutěže ve své výpovědi. Policie v Jakartě uvedla, že se bude celým případem zabývat a prošetří veškeré souvislosti a osoby.

Čtěte také: Renata Langmannová byla mamánek. Za vítězství v České Miss dostala auto i milion

„Tělesné kontroly jsou v zemi normální, ale soutěžící se při nich nikdy nesvlékají do naha,“ doplnila Maria Harfanti, bývalá Miss Indonésie. Na tiskové konferenci jedna z žen uvedla, že tělesné prohlídky byly prováděny v zavřené místnosti, kde byli přítomní muži, ale dveře se úplně nezavíraly, takže lidé zvenku se mohli dívat.

K celé události se vyjádřila také ředitelka soutěže Poppy Capella. „Nikdy jsem nenařídila, nepožádala ani nedovolila nikomu, kdo hrál roli a podílel se na procesu organizování Miss Universe Indonésie 2023, aby se dopouštěl násilí nebo sexuálního obtěžování prostřednictvím tělesných kontrol,“ napsala na svém Instagramu s tím, že je proti jakékoliv formě násilí nebo sexuálního obtěžování.

Vítězka Miss Justýna Zedníková se showbyznysu bála:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.