Móda a krása

5. října 2024 08:00

Michaela Vlčková

Modelka s Downovým syndromem boří hranice. Prorazila díky kampani pro luxusní značku

Ellie Goldstein (22) je průkopnice mezi britskými modelkami. Proslavila se díky svému úspěchu v módním průmyslu, přestože se narodila s Downovým syndromem. I přes svůj handicap září v oblasti módy a boří v něm bariéry. Zdobila už obálky několika uznávaných magazínů jako je Vogue či Elle a byla tváří luxusní značky Gucci.

Ellie Goldstein se narodila v roce 2002 v Essexu a již od útlého věku věděla, že chce být slavná. Do módy se zamilovala díky starší sestře Amy, která ji zasvětila do všeho, co se módy týká. Starala se, aby Ellie byla vždy upravená a chodily spolu také nakupovat.

Přestože jí byl po narození diagnostikován Downův syndrom, nedovolila, aby jí postižení stálo v cestě k dosažení svých snů.

Kariéru v modelingu odstartovala v roce 2017 poté, co podepsala smlouvu s agenturou Zebedee Management, která se zaměřuje na zastupování lidí se zdravotním postižením a alternativním vzhledem. Už od 15 let se objevovala v různých televizních reklamách, například pro značky Nike nebo Hotter Shoes.

Čtěte také: Vatu nejíme a drogy nebereme. Prostředí podle české modelky prošlo brutální proměnou

Nejvýznamnější milník v její kariéře se odehrál v červenci 2020, když se objevila v kampani pro Gucci Beauty. Zapsala se do historie jako první modelka s Downovým syndromem, která se stala tváří luxusní módní značky. Příspěvek propagující sestavitelnou maskaru L'Obscur na stránce Gucci Beauty vidělo přes 41 milionů uživatelů sociální sítě a s více než 860 tisíci lajky se stal jejich nejvíce lajkovaným postem, připomněl magazín Vogue. Tato kampaň, vytvořená ve spolupráci s Vogue Italia, získala velkou mediální pozornost a přispěla k diskusi o větší inkluzivitě v módním průmyslu.

Jen o tři měsíce později se Ellie znovu zapsala do historie jako první člověk s Downovým syndromem, který se objevil na obálce magazínu Glamour UK. „Jsem naprosto ohromená, šokovaná a hrdá, že jsem na titulní straně Glamour,“ sdělila tehdy pro časopis modelka. „Chci reprezentovat všechny s postižením a ukázat se světu,“ doplnila.

Jejím posláním je inspirovat ostatní lidi s handicapem, aby si šli za svými sny. „Jsem nadšená, že inspiruji tolik lidí a pomáhám agentuře Zebedee vést revoluci začlenění,“ řekla Ellie. Kromě již zmíněných časopisů se objevila také na obálce magazínů Vogue Italia, Allure nebo Elle.

Prostřednictvím své kariéry a veřejného vystupování podporuje myšlenku, že krása je univerzální a neměla by být definována podle konvenčních standardů. Ellie Goldstein mění pravidla krásy a světu dokazuje, že móda je skutečně pro každého. Svůj instagramový profil, kde ji sleduje více než 85 tisíc uživatelů, využívá k tomu, aby ostatním lidem s postižením ukázala, že neexistuje žádné omezení toho, čeho mohou dosáhnout.

Linda Evangelista po zkaženém zákroku žila v ústraní. Teď si podmanila pařížský týden módy:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.