Celebrity

23. dubna 2024 20:30

Tomáš Durčák

Monika Babišová už teď vlastní cenné majetky. Rozvod z ní může udělat velmi bohatou paní

Michopulos k Babišově rozvodu

Bývalý premiér, poslanec a šéf Hnutí ANO Andrej Babiš na svých sociálních sítích oznámil, že se po třiceti společných letech rozvádí s manželkou Monikou Babišovou. Ta podle všeho už bezmála rok žije v jiné průhonické vile než Babiš. Navíc vlastní několik dalších nemovitostí po Praze a zastává významnou pozici v manželových svěřenských fondech. Co všechno jí rozvod s sedmým nejbohatším Čechem může přinést?

„Po třiceti společných letech plných vzestupů, pádů a nezapomenutelných zážitků jsme se s Monikou rozhodli, že naše cesty se nyní rozdělují. Naše rodinné vazby zůstávají pevné, a i když se naše osobní cesty mění, naše láska a respekt k sobě a k našim dětem zůstávají stejné,“ oznámil v pátek 19. dubna na sociálních sítích Andrej Babiš. Spustil tím vlnu spekulací ohledně svého obřího majetku a jeho rozdělení při případném rozvodu.

Babiš je dle magazínu Forbes aktuálně sedmým nejbohatším Čechem s odhadovaným majetkem ve výši 82 miliard korun. Prakticky celý jej má už sedmým rokem „zaparkovaný“ ve svěřenských fondech, kam musel celý holding Agrofert i asi 900 firem, které ho tvoří, umístit, aby se vyhnul střetu zájmů. A právě v těchto fondech rovněž udělil klíčovou roli takzvaného „rodinného protektora“ své manželce Monice.

Ta figuruje celkem ve dvou fondech a v rámci jejich kontrolních orgánů drží i právo veta. Smluvní pozadí její skutečné moci nad tím, co se děje v Agrofertu, samozřejmě není známo, stejně jako to, zda spolu Babišovi uzavřeli předmanželskou smlouvu (byť je to vzhledem k Babišově majetku více než pravděpodobné). Zároveň je vedena jako členka správní rady Nadace Agrofert. Z pohledu majetku si již nyní Monika Babišová rozhodně nemůže stěžovat.

Jak informoval web Neovlivní.cz, Monika má sice stále trvalé bydliště na stejném místě jako její manžel, ale zhruba od loňského léta bydlí ve vile v jiné části Průhonic než on. „Potkáváme ji tu od léta pravidelně. Zajíždí svým bentleyem za bránu toho domu. Auto pak parkuje zpravidla v krytém stání u domu,“ citoval investigativní web jednoho ze sousedů, který dodal, že s maminkou ve vile tu a tam pobývá i její dcera Vivien. Přítomnost Babišové na nové adrese potvrdili i další sousedé.

Kromě nového bydlení (které však na ni zatím napsáno není) a luxusního vozu však Monika dle katastru nemovitostí vlastní ještě menší portfolio dalších nemovitostí. Přímo v Průhonicích jí už čtyři roky patří ještě byt v bytovém domě, jenž se nachází v centru města. Další byt Babišová vlastní v pražské čtvrti Troja a třetí nemovitost už od roku 2011 vlastní v Lovosicích, kde dříve pracovala a zároveň svého budoucího manžela poznala ve zdejší firmě Lovochemie.

Ani tím však potenciální zdroje příjmů a bohatství Moniky Babišové nekončí. Jak uvedl server HlídacíPes.cz, její jméno figuruje v roli akcionářky a členky představenstva u drtivé většiny podniků v Česku i na Slovensku, s nimiž je Babiš spojován. „Působí tam jako nastrčená bílá kobylka Andreje Babiše. Tak, aby měl přes rodinu plnou kontrolu,“ komentoval odhalení ředitel české Transparency International David Ondráčka.

Což je ostatně i jeden z hlavních důvodů, proč auditoři Evropské unie před pár lety usoudili, že se Andrej Babiš navzdory svěřenským fondům stále nachází ve střetu zájmů. „Paní Babišová je členem rady protektorů a je považována za rodinného protektora. Rodinného protektora jmenuje pan Babiš a ten také může odvolat osobu z funkce rodinného protektora bez uvedení důvodu. Rada protektorů není usnášeníschopná, pokud není přítomen rodinný protektor,“ popsali tehdy auditoři zásadní roli Moniky Babišové ve fondech.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 3. 5. 2024

Vaše síla spočívá ve vašich vnitřních zdrojích, Berani. Dnes zjistíte, že se ve vás tyto zdroje otevřely. Zjistíte, že vaše emoce jsou tváří v tvář chaosu klidné a pod kontrolou. Tento čas nových začátků je nesmírně důležitý. Bylo by vhodné, abyste prozkoumali své nitro a napravili všechny vnitřní zvláštnosti, které by vám v budoucnu mohly působit potíže.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.