Celebrity

26. července 2024 10:51

Josef Šťastna

Návrhářka Anna Tejklová: Mužnost není toxická, nebinární trendy nepodporuji

Módní návrhářka Anna Tejklová patří k lidem, kteří nepotřebují svou tvorbu rozmělňovat do nebinárních hesel a jít na ruku tzv. woke agendě. Anna Tejklová též připravuje národní kostým, který muži vynášejí na celosvětové soutěži Man of the Year 2022.

V mezinárodních soutěžích krásy je přehlídka národních kostýmů jednou z nejsledovanějších a divácky nejoblíbenějších disciplín. Soutěžící a módní návrháři si na poutavém národním kostýmu proto dávají velmi záležet, neb právě díky němu je šance na sebe ve velké konkurenci upozornit. Návrhářka a výtvarnice Anna Tejklová je pro tvorbu soutěžních kostýmů vyhledávanou autorkou. Její první národní kostým vynesl model a herec Dominik Chabr na celosvětové soutěži Man of the Year 2022, kterou celou vyhrál.

Zeptali jsme se návrhářky, odkud pocházela inspirace na letošní pánský národní kostým? „Jasným cílem, na kterém jsme se s Rosťou (Rostislav Procházka, finalista Muže roku 2023) shodli, bylo vytvořit mužný a úderný vzhled. Přemýšlela jsem, co pro mě nejvíc reprezentuje mužnost a došla jsem k tomu, že je to statečnost, odolnost a schopnost ochraňovat. Takové muže totiž všichni potřebujeme, tradiční maskulinita není ‚toxická', ale potřebná a k přežití všech i nutná. Inspirace tedy pocházela od mužského superhrdiny,“ vysvětlila Anna Tejklová s tím, že superhrdinsky pojala také detaily.

ČTĚTE TAKÉ: Módní alarm na téma sukně: Triky, jak si s nimi vylepšit postavu a čeho se naopak vyvarovat

„Ručně malovaný sametový plášť s našimi národními znaky je trochu superhrdinský i rytířský zároveň. Doplňují ho černé kapsáče a kanady, zde jsem vzala inspiraci z uniforem ozbrojených složek. Částečně zakrytá tvář vyjadřuje určitou tajemnost i skromnost. Zároveň jsme potřebovali, aby byl celek ‚fashion', fotogenický a zábavný," dodala módní návrhářka.

V dnešní době je ale styl pro muže i ženy víceméně stejný. Rozdíly se stírají. Někteří módní návrháři se netají tím, že chtějí, aby jejich návrhy a výtvory byly bezpohlavní. Jak to vidí Anna Tejklová? I ona tento trend vnímá, ale dává si od něj distanc.

„Máte naprostou pravdu, o to více mě těší nejít s dobou a ‚nebinárními' trendy, které nepodporuju a nikdy podporovat nebudu. V naší zemi mají totiž někteří tendenci si myslet, že když je něco in ve světě, je to určitě správné a kdo s tím nesouhlasí, je ‚čecháček', který nerozumí umění. Já si to nemyslím. Každopádně doufám, že Rosťa v soutěži zaboduje a držím mu moc palce," dodala Tejklová.

Podívejte se na rozhovor s Annou Tejklovou:

Sdílejte článek
Štítky móda Anna Tejklová Dominik Chabr Man of the Year ESG

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.