Skandály Mela Gibsona: Boural pod vlivem, urážel svou partnerku, homosexuály i Židy

Výčet jeho přešlapů, rasistických, homofobních či antisemitských výroků nebo nařčení z násilí je až zarážející. Možná ještě neuvěřitelnější je však fakt, že i přes zdánlivě nekonečnou, dekády se táhnoucí šňůru kontroverzí, si herec a režisér Mel Gibson dokázal udržet svou slávu i kariéru. Připomeňte si jeho největší skandály, nad nimiž dodnes zůstává rozum stát.

Mel Gibson měl a stále má úspěšnou hollywoodskou kariéru nejen před, ale i za kamerou. Její počátky sahají na konec 70. let minulého století. Nejznámější role ztvárnil v sériích Šílený Max, Smrtonosná zbraň nebo historickém snímku Statečné srdce. Naposledy se zatím objevil loni na podzim v trojdílném seriálu Hotel Continental z úspěšné akční franšízy Johna Wicka.

Zmíněné Statečné srdce, které posbíralo celkem pět Oscarů, včetně toho pro Gibsona za Nejlepší režii, stálo rovněž na počátku jeho sice skromnější, ale z pohledu ocenění ještě úspěšnější režisérské kariéry. Další dvě zlaté sošky získal jeho válečný snímek Hacksaw Ridge z roku 2017. A v následujících letech o něm rozhodně ještě uslyšíme – Dle imdb.com totiž na rok 2025 chystá film „The Passion of the Christ: Resurrection“, jenž má být jakýmsi pokračováním kontroverzního snímku Umučení Krista a pojednávat o událostech vedoucích k jeho biblickému vzkříšení.

1983 – zákaz řízení po autonehodě pod vlivem alkoholu

Ale zpět ke Gibsonovým skandálům, na které je jeho padesátiletá kariéra stejně hojná, jako na úspěchy. Že by Mel mohl mít se slávou a s tím spojenými věcmi drobné problémy, se poprvé ukázalo v roce 1983. Tehdy obdržel tříměsíční zákaz řízení poté, co v kanadském Torontu pod vlivem alkoholu zezadu naboural do jiného vozu. Natáčel zde tehdy s Diane Keaton snímek Paní Soffelová a byl již tři roky ženatý se svou dodnes jedinou manželkou Robyn Moore.

90. léta – opakovaná nařčení z homofobie

90. léta a přelom tisíciletí pro Gibsona znamenala vrchol jeho kariéry. Zároveň však šlo o začátek jeho homofobní rétoriky, která byla kontroverzní i tehdy a z dnešního pohledu je poměrně šokující. „Strkají si to do zadku. Ten je ale jenom pro s*aní,“ nebral si Gibson v roce 1991 servítky na adresu homosexuálů v rozhovoru pro španělský list El Pais. „S mým vzhledem si nikdo nemůže myslet, že jsem gay. Takovému matení okolí nepodléhám. Ostatně vypadám jako homosexuál? Mluvím jak oni? Chodím jako oni,“ dodal herec.

Kritiku ze strany LGBTQ+ komunity, konkrétně Organizace pro monitorování obrazu gayů a leseb v médiích (GLAAD), si roku 1995 Gibson vysloužil i za svůj veleúspěšný film Statečné srdce. A to konkrétně za vyobrazení krále Edwarda II., který měl být údajně „homofobní karikaturou“. GLAAD dokonce v několika městech uspořádal protesty proti uvedení snímku do kin. Při rozhovoru pro Playboy v tomtéž roce herec dostal dotaz, zda je ochoten se omluvit. Jeho odpověď byla velmi stručná „Omluvím se, až peklo zamrzne. Ať jdou do pr*ele“.

2006 – Zatčení za alkohol a antisemitismus

Herec byl v roce 2006 zatčen pro podezření, že řídil pod vlivem alkoholu v kalifornském Malibu. Během zatýkání policistovi řekl: „Zas*aní Židé. Židé jsou zodpovědní za všechny války na světě. Jste Žid?“ Zároveň mu měl Gibson vyhrožovat tím, že „vlastní Malibu“ a použije všechny své peníze na to, aby se mu pomstil. Mel posléze zveřejnil celkem dva omluvné dopisy – jeden za opilé řízení a výhružky policistovi a druhý židovské komunitě za své antisemitské poznámky. Mimo jiné v nich přiznal, že s alkoholismem bojuje celý svůj život a jeho chování nelze nijak omluvit ani tolerovat.

2010 – Vzpomínky na antisemitismus Mela Gibsona

Během rozhovoru o své kariéře pro časopis GQ v roce 2010 herečka Winona Ryder (známá z filmů Beetlejuice či seriálu Stranger Things) prohlásila, že Mel Gibson ji během jedné party v 90. letech bavil homofobními a antisemitskými vtipy: „Pamatuju si jednu z těch velkých hollywoodských party asi před 15 lety. Byl zcela namol, já jsem tam byla s kamarádem, který je gay. Řekl nám opravdu příšerný vtip o gayích. Pak nějak přišla řeč na to, že jsem židovka. Zamumlal něco o židech a pecích (použil urážlivý židovský termín oven dodger, který odkazuje na používání pecí v koncentračních táborech -  pozn. red.), co jsem nepochopila. Nikdy jsem totiž ta slova ještě neslyšela, byl to opravdu prazvláštní moment.“

Herečka tento svůj příběh zopakovala v roce 2020 pro The Sunday Times, načež Gibsonův mluvčí vydal prohlášení, v němž tato nařčení odmítl. „Tuhle lež řekla médiím už jednou před deseti lete a nyní lže opět. Výmysl je také tvrzení, že se jí tehdy následně snažil omluvit. Ozval se jí před mnoha lety, aby si s ní o těchto lžích promluvil, ale odmítla se na toto téma bavit,“ řekl mluvčí pro The Hollywood Reporter. Winona Ryder posléze vydala vlastní prohlášení, v němž zdůraznila, že pro ni jde o nepříjemnou, bolestivou vzpomínku. Zároveň Gibsonovi popřála mnoho štěstí do budoucna v boji se svými démony.

2010 – Rasismus vůči své tehdejší partnerce

Byť se Gibson s první manželkou Robyn Moore rozešel již v roce 2006, žádost o rozvod podala až o tři roky později a oficiálně byli rozvedeni až v roce 2011. Mezitím už její manžel měl novou partnerku – ruskou skladatelku a pianistku Oksanu Grigorievu, s níž stihl mít v roce 2009 dceru Lucii – a na krku nový problém. V létě 2010 se totiž objevila nahrávka, na níž své tehdy již ex-partnerce extrémně nadává, přičemž používá rasistické urážky. Mimo jiné jí vyčetl, že je pro něj svým stylem oblékání na veřejnosti ostudou, vypadá jako „zas*aná mrcha v říji“ a byla by čistě její vina, kdyby ji náhodou znásilnila „tlupa“ osob, které označil hanlivým slovem na N, používaným pro Afroameričany. O rok později však Gibson v interview pro Deadline celou nahrávku označil za upravenou a vytrženou z kontextu.

2011 – Obvinění z ublížení expartnerky

Poslední (zatím) skandál musel Gibson řešit v roce 2011, kdy se rozhodl nerozporovat obvinění z ublížení na zdraví ze strany Grigorievy. Ta tvrdila, že ji během hádky v lednu 2010 měl uhodit, načež kvůli tomuto obvinění získala pro Gibsona soudní zákaz se k ní přibližovat. Herec obvinění nijak nerozporoval. U soudu obdržel tříletou podmínku, nařízenou roční terapii zaměřenou na kontrolu vzteku, 16 hodin veřejných prací a pokutu 400 dolarů (necelých 10 000 Kč). O pár měsíců později Gibson souhlasil, aby Lucia zůstala v péči matky, které rovněž vyplatil 750 000 dolarů (asi 18 milionů Kč) a slíbil, že bude oběma platit bydlení, dokud dcera nedosáhne 18 let.

Mel Gibson se v loňském roce podíval do Prahy:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.