Celebrity

3. července 2022 13:30

Tomáš Durčák

Šedesátník Tom Cruise žije svůj sen a nestárne. Co stojí za jeho věčným mládím?

Všichni, kdo už viděli pokračování kultovního Top Gunu a zejména plážovou scénu bez trička, zřejmě nemohou uvěřit tomu, že Tom Cruise slaví 60. narozeniny. Kromě toho, že je již celé dekády jednou z nejznámějších filmových hvězd na světě, se však také zdá, že tak trochu zapomněl stárnout. Čím to je?

Osobní život Toma Cruise je přinejmenším stejně zajímavý jako seznam filmů, v nichž účinkuje. Nejen proto, že je členem scientologické církve, ale také proto, že se mu zatím zřejmě nepodařilo najít tu pravou partnerku. Pozornému oku neunikne, že byť se svými třemi manželkami Mimi Rogers (66), Nicole Kidman (55) a Katie Holmes (43) strávil celkem 20 let a oficiálně má tři děti, reálně za tuto dobu zplodil pouze biologickou dceru Suri (16). Další dceru Isabellu Jane (29) a syna Connora Antonyho (27) s Nicole Kidman, která během manželství s Cruisem dvakrát potratila, adoptovali.

A je více než pravděpodobné, že za vztahovými komplikacemi Cruise stojí z velké části jeho náklonnost ke scientologii, tedy církvi, která obsahuje celou řadu na první pohled nelogických pravidel. K této víře jej přivedla již v 80. letech jeho první manželka Mimi Rogers, která ji přebrala od svého otce.

Scientologie rozbila Cruisovi dvě manželství

Dnes už víme, že to byla právě scientologie, která následně stála i za rozpadem dalších dvou manželství akčního herce. Nicole Kidman se i přes opakované naléhání podle všeho odmítala stát plnohodnotnou členkou církve. Až jednou jejím představitelům došla trpělivost a Cruise dostal nařízeno, že vztah s ní musí ukončit.

Lídr církve David Miscavige se dle investigativní knihy Going Clear: Scientology, Hollywood, and the Prison of Belief z roku 2013 a stejnojmenného dokumentu HBO z roku 2015 totiž začal obávat, že by Nicole mohla Cruise přesvědčit, aby scientologii nadobro opustil. Stejná publikace rovněž popisuje, jak Cruise údajně věděl o tom, že členové církve napojili a odposlouchávali telefonní hovory Nicole a zároveň aktivně pracovali na tom, aby proti matce poštvali jejich děti Isabellu a Connora.

Třetí manželství Toma Cruise, a sice s Katie Holmes, vypadalo od začátku jako pohádka. Pár spolu randil od dubna roku 2005 a již o měsíc později Tom veřejně přiznal svou lásku ke Katie v show Oprah Winfrey. Ještě v říjnu téhož roku pak oznámili, že čekají dítě. Rok po začátku vztahu se dvojici narodila dcera Suri a po dalším půlroce následovala svatba.

Rádoby pohádkové a spokojené manželství trvalo dalších téměř šest let. Když však Katie Holmes v roce 2012 podala žádost o rozvod, sám Cruise uvedl, že za vším byla opět scientologie. Dle soudních dokumentů herec přiznal, že jeho manželka chtěla rozvod, aby „ochránila Suri před scientologií“.

V témže roce publikoval magazín Vanity Fair investigativní článek, který poskytl bližší pohled na to, jak moc výrazně až znepokojivě scientologická církev aktivně zasahovala do vztahů Toma Cruise. Stručně řečeno, pokud Tom zrovna žádnou přítelkyni neměl, představitelé církve mu ze svých řad nějakou vybrali. A pokud si ji našel sám – a třeba i vzal za ženu – měli na fungování manželství vždy určitý vliv.

Během let kromě tří manželství Cruise randil s celou řadou známých i neznámých žen. Pro Vanity Fair ve zmíněném článku například promluvila britsko-íránská herečka Nazanin Boniadi, kterou v roce 2004 vybrali Cruisovi přímo lídři církve. Chodil však také s Cher (76) nebo Penélope Cruz (48). Jeho zatím poslední známý vztah s herečkou Hayley Atwell (40), se kterou se seznámil během natáčení nového Mission Impossible, se rozpadl teprve nedávno.

Jak si Tom Cruise udržuje věčné mládí

Zda za tím, jak fantasticky herec ve svých 60 letech vypadá, stojí právě scientologická církev, není úplně jasné. Byť zřejmě nelze popřít, že spokojený duchovní život je klíčovou složkou šťastného života každého z nás. V loňském roce se nicméně začaly objevovat spekulace o tom, že Cruise se začíná od scientologie mírně řečeno odvracet.

Co ale rozhodně jasné je, je Cruisova dalo by se říct až fanatická disciplína a odhodlání být za všech okolností ve špičkové formě. I když mu u věku nově svítí jako první šestka, zrovna uvedl do kin svůj dlouho očekávaný film Top Gun: Maverick, kde se prohání ve stíhačkách pod velkým přetížením, a v příštím roce bychom se měli dočkat dalšího dílu Mission Impossible. A jakožto akční herec je Cruise odjakživa znám tím, že si své kaskadérské kousky až na úplné výjimky ze zásady dělá vždy sám.

Jak vypadala premiéra očekávaného filmu Top Gun: Maverick?

Na každém natáčení, kterého se účastní, tak podle všeho nesmí chybět posilovna, aby si mohl za všech okolností udržovat svou vypiplanou formu. Kromě zvedání vah a běhání se Cruise snaží svou cvičební rutinu obměňovat sporty zahrnujícími různorodé pohyby, jako je jízda na mořském kajaku, šermování či jeskyňářství.

Dalším klíčovým faktorem je strava. Dle časopisu časopisu Men’s Health se Cruise mimo jiné vyhýbá všemu smaženému a zároveň příliš neholduje sacharidům. Má jich proto ve své stravě buď absolutní minimum, nebo si je tu a tam nedává vůbec, přičemž denně spořádá nanejvýš 1 200 kalorií.

V neposlední řadě je tady jeho vůle. Spousta lidí by na první dobrou řekla: „Páni, takový život by chtěl mít každý.“ Faktem ale je, že Cruise je po celý svůj život obrovský dříč, a aby dosáhl úspěchů, prakticky nikdy se nezastavil, a to doslova.

V letošním rozhovoru pro web Contactmusic.com v rámci marketingové tour propagující nový Top Gun herec například na otázku, co dělá, když má den volna, reagoval, že na odpověď nezná, protože si nevzpomíná, že by si někdy vzal den volna. „Tohle je pro mě v jistém smyslu den volna, protože nic nenatáčím. Jenom se tady tak poflakuju. Jinak ale volné dny nemám. Víte, mám velké štěstí. Velké štěstí. Strávil jsem svůj život na place natáčením filmů a cestováním po světě, což jsem vždycky chtěl dělat. Není to pro mě tedy ani práce. Spíš žiju svůj sen,“ popsal výstižně svůj život stále mladý Tom Cruise.

Sdílejte článek
Štítky film manželství život církev časopis narozeniny vztah vztahy Tom Cruise Nicole Kidman herec Katie Holmes soukromí ženy jubileum scientologie Nicole Kidmanová Katie Holmesová Mimi Rogers

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.