Celebrity

31. srpna 2023 14:05

Tomáš Durčák

Džungle je zcela změnila. Herci Liška a Révai si mezi domorodci sáhli na dno svých sil

Pavel Liška a Jan Révai nejsou už více než pět let pouze herečtí kolegové, ale i cestovatelští parťáci. Za tu dobu již na motorkách v rámci projektu Vandráci zbrázdili nejeden kontinent. Až nyní si však podle svých slov sáhli na úplné dno fyzických i psychických sil. Stalo se tak během jejich týdenního pobytu v horské džungli na Papui Nové Guineji.

Pár dobrodruhů aktuálně v jihovýchodní Asii připravuje další část své dobrodružné dokumentární série Vandráci, která tentokrát vzniká jako filmový projekt pro Primu. A v rámci této výpravy se Liška a Révai rozhodli vypravit na týden do hornaté džungle, aby pronikli až do vesnice Mianmin, která je prakticky úplně odtržená od kontaktu s okolním světem. Zároveň jde o rodnou vesnici třetího člena jejich výpravy Sentika. Celá výprava nakonec naštěstí náročný trek přežila a po návratu se Pavel Liška podělil o neuvěřitelnou životní zkušenost.

„Po týdnu jsme se vrátili z džungle. Jsme špinaví, unavení, bolaví a možná i trochu jiní,“ začal Liška své vyprávění o putování, během nějž museli jít do samotné vesnice od poslední výspy civilizace tři dny horskou džunglí. „Máme za sebou tři dny chůze, často šplhání po všech čtyřech, jsme úplně vyčerpaní. Strmé stoupání, klesání, přes bláto, vodu, kameny, kořeny, řeky, potoky… anebo rovnou potokem… do toho vedro, déšť, zima, tma, žízeň i bolest,“ popsal dále herec jednu z největších výzev svého života.

„Všichni tři jsme se nakonec shodli, že za to půl století, co jsme na světě, jsme větší fyzický dno nezažili. Myslím, že nás zachránila hlava a myšlenky, že to prostě dát musíme a budeme za to nakonec rádi a něco nám to přinese. Už jsme neměli ani sílu natáčet,“ svěřil se očividně zcela vyčerpaný Pavel Liška po vysilující výpravě, kterou v papuánské džungli s Janem Révaiem absolvovali. Jak ale rovněž dodal, nakonec to celé rozhodně stálo za to.

„Nakonec jsme se doplazili do cíle, do vesnice Mianmin, úplně odtržené a ztracené uprostřed nepřístupných hor. Vede tam jen dlouhá, často ne úplně viditelná stezka těžko prostupným pralesem. No a tam na nás čekalo… těžko se to vysvětluje. Prostě jsme několik dlouhých hodin jen zírali, dejchali a unavení, otupělí jsme se pomalu nořili a nahlíželi do života lidí na úplně opačný straně naší planety… a bylo to dechberoucí, v dobrém i nedobrém,“ popsal jeden z „Vandráků“ svůj životní zážitek z horské džungle Papuy Nové Guineje.

O nesmírně silný zážitek, při němž nechyběly slzy bolesti i dojetí, se podělil také Jan Révai: „Šli jsme 22 hodin v kuse. Za tři dny naspali asi 4 hodiny. Sem tam tam chtěl někdo z nás už i prostě zůstat, zkrátka nebyly síly! Ale dokázali jsme to a shodli se na tom, že nikdo z nás nikdy nic tak náročného, zničujícího a vyčerpávajícího nezažil. Ztratil jsem brýle, vestu, nepromok a klobouk do divadýlka! Vesnička Mianmin nás přivítala slovy VÍTEJ DOMA!, to už jsem byl naměkko!“ Vandráky čekají v Asii ještě tři týdny putování před tím, než se vrátí zpět domů do Česka.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.