Celebrity

30. září 2024 10:54

David Laštovka

Nemovitosti Karla Gotta: Jevany prodal za 20 milionů, vilu na Bertramce koupil za 400 tisíc

Vzpomínka na Karla Gotta

Od smrti nezapomenutelného českého zpěváka Karla Gotta 1. října uplyne 5 let. Během své téměř šedesátileté pěvecké kariéry vydělal přes miliardu korun. Co všechno po sobě několikanásobný zlatý slavík zanechal?

Už v dobách hluboké totality byl z Karla Gotta milionář. Nejenže koncertoval v Čechách a na Slovensku, ale dost často jezdil také do východních zemí a jako jeden z mála tehdejších českých zpěváků mohl podle libosti vystupovat v západním Německu. A tam měl doslova žně. Za jedno vystoupení si u našich západních sousedů v roce 1982 s Orchestrem Ladislava Štaidla účtovali zhruba 160 tisíc korun.

Jak vzpomínal pro CNN Prima NEWS člen souboru Felix Slováček, Gottův honorář byl logicky zdaleka nejvyšší. „Láďa Štaidl měl sociální cítění a rozděloval to podle mě velmi spravedlivě. Karel měl zhruba polovinu celého honoráře, což si plně zasloužil. Po něm bral nejvíce jako kapelník Láďa a po něm jsem měl nejvíc asi já,“ uvedl hudebník.

Mohlo by vás zajímat: Písničkář Jaroslav Hutka má o 36 let mladší ženu a šest dětí. Je mi úzko, že je opustím, přiznává

Byl z něj miliardář

Karel Gott intenzivně koncertoval a natáčel desky až do roku 2015. Výše honorářů za jeho vystoupení se průběžně zvyšovaly. Za první turné po sametové revoluci inkasoval dva miliony korun.  „Tehdy ještě nebyly obvyklé platby přes banku, takže když jsem mu ty dva miliony vyplatil v hotovosti, kterou jsem přinesl v kufru,“ prozradil František Janeček v knize Takový byl Karel Gott.

Tím, že pro několikanásobného českého slavíka nebyl problém vyprodávat sportovní haly, na sklonku kariéry si za jeden koncert mohl účtovat sumu v řádech vyšších sta tisíců korun. Samostatnou kapitolou byl prodej jeho alb. Těch za život dokázal prodat více než 50 milionů, z toho 20 milionů v zahraničí. A z každého prodaného nosiče měl peníze. Z toho vyplývá, že jeho příjmy k miliardě korun neměly daleko.

První vilu koupil za honoráře z Las Vegas

Karel Gott vydělané peníze uměl investovat. V roce 1969 pro sebe a své rodiče koupil secesní republikovou vilu v Jevanech. Dům kategorie 6+1 čítal 807 metrů čtverečních, zahrada téměř 3000 metrů čtverečních. Vila měla dvě haly, jídelnu, dva krby, čtyři koupelny, vnitřní vyhřívaný bazén, saunu nebo vinný sklípek. „Peníze jsem dal dohromady ze svého honoráře z Las Vegas, za své první německé desky a z koncertů,“ sděloval zpěvák ve své autobiografické knize Má cesta za štěstím. Na Karla Gotta můžete zavzpomínat ve speciálu 5 let bez Karla na CNN Prima NEWS v pondělí ve 20:15 (viz. úvodní video).

Dům prodal za téměř 20 milionů

Po smrti rodičů v roce 1984 vilu prodal za 3,5 milionu korun, po revoluci ji však koupil zpět a znovu prodal v roce 2005. Přes realitní kancelář za ni tehdy původně žádal 25 milionů korun, nakonec musel slevit na 19,5 milionu.

Svoje vysněné bydlení, honosnou vilu v ulici Nad Bertramkou, si pořídil v roce 1974 a zaplatil za ni 416 tisíc korun. V ní prožil nejkrásnější chvíle svého života. Dlouho v ní žil sám, posledních patnáct let se svou manželkou Ivanou a nejmladšími dcerami Charlottou a Nelly.

Ivana Gottová zveřejnila neobyčejně emotivní ukázky z filmu Karel:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 10. 2024

Dlouho očekávaná dovolená nebo stěhování, které jste si přáli uskutečnit, by dnes konečně mohly být možné. Než se vydáte na cestu, možná bude třeba vyřídit nějaké papírování. V hlavě se vám mohou honit myšlenky na obchodní postup a možná zvážíte absolvování jednoho nebo dvou kurzů, které zvýší vaši prodejnost a pomohou vám přiblížit se k dosažení vašich cílů.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.