Nemůžete usnout? Odbornice poradila, jak se snadno, rychle a efektivně uspat

Určitě už jste zažili bezesné noci, kdy ať děláte cokoliv, nedaří se vám usnout. Možná poté ze zoufalství končíváte bdělí u televize či telefonu a do práce se pak musíte vypravovat jako tělo bez duše s nadějí, že snad alespoň trocha kofeinu zachrání váš den. Podle expertky na spánek existuje jednoduchý trik, jak se rychle a efektivně uspat.

Za ideální dobu spánku dospělého jedince se uvádí 7 až 8 hodin, přičemž dlouhodobější udržování hladiny spánku na nižší či výrazně vyšší úrovni je považováno za nezdravé. Problémy se spánkem ale nejsou ničím neobvyklým, někdo je zažije jen jednou za čas a pro někoho jsou na denním pořádku.

Čtěte také: Pomůže vám cítit se svěží a vypadat mladě. Zdravý spánek je dnes ale raritou

Zatímco někomu stačí meduňkový čaj či přírodní doplňky stravy, aby se vyspal dorůžova, jsou lidé, kterým známé způsoby k vylepšení spánku nepomáhají a usínání je pro ně hotové peklo na zemi, které se navíc zdá být nekonečné.

Jak usnout snadno a rychle

Podle odbornice na spánek, psycholožky Katherine Hall, existuje trik, který by měl k rychlému usínání dopomoci každému. „Pokud máte problémy s usínáním, zkuste si mnout vnitřní část zápěstí. Zklidní vás to,“ řekla expertka portálu LADBible.

Praktika, kterou Hall doporučuje, je původně součástí tradiční čínské medicíny. „Tlakové body na této části zápěstí jsou nazývány Srdce 4, 5, 6 a 7. Jedná se o akupresurní body, které dopomáhají ke zmírnění stresu snížením hladiny kortizolu, tedy stresového hormonu,“ upřesnila odbornice.

Kromě toho psycholožka, stejně jako ostatní spánkoví experti, doporučuje včasné odkládání telefonu. Pokud si chcete snížit hladinu stresového hormonu i jinak než třením vnitřní strany zápěstí, vezměte do ruky knížku. Hall tvrdí, že už pouhých 6 minut čtení stačí k tomu, abyste se dostatečně uvolnili a usínali snáze.

Raději knížku než mobil. Víte, jaká jsou největší on-line rizika pro děti?

Trik proti chrápání

Kromě nespavosti v noci dokáže leckoho potrápit i chrápání. Spát vedle někoho, kdo zařezává jako motorová pila, je téměř nemožné. Katherine Hall si myslí, že není nutné s chrápáním okamžitě chodit k lékařům a řešit ho například operací. Podle ní na něj existuje fígl.

Čtěte také: Proč hůře spíte? Pět věcí, které možná děláte špatně a měli byste se jich vyvarovat

„Několikrát denně věnujte pár minut svého času opakování samohlásek nahlas. Časem díky tomu posílíte všechny důležité svaly v krku,“ doporučila zkušená psycholožka, která se zaměřuje na spánek a jeho problematiku.

Sdílejte článek
Štítky spánek psychologie chrápání usínání

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 5. 2024

Berani, dnes se možná nebudete moci soustředit na práci. Vaše hlava může být v oblacích a váš smysl pro detail vás může poněkud zklamat. Netřeba dodávat, že tento den není vhodný k tomu, abyste se pouštěli do nových, obtížných nebo komplikovaných úkolů. Soustřeďte se na rutinní činnosti, které zvládnete bez přemýšlení. Takto zvládnete celý den, aniž byste se z toho zbláznili.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.