Nespavost lze zahnat i bez léků. Pomůže systematičnost i přírodní produkty

Nespavost neboli insomnie patří k nejčastějším poruchám spánku. Může se projevovat různými způsoby a lidé, kteří jí trpí, se shodnou na tom, že život s ní je výrazně složitější. Nespavost může být přechodná i chronická, každopádně je ale nepříjemná. Bojovat se s ní naštěstí dá i bez kupování různých chemických léků, ať už bez předpisu, či s ním.

Podle dat webu Vyspise.cz problémy se spánkem ohrožují zdraví a kvalitu života až 45 % světové populace. V posledních letech lidé mohou díky vymoženostem moderní doby svůj spánek a jeho kvalitu sledovat, stačí k tomu jen chytré hodinky. Ti, kteří spí v ideální délce, hloubce a nepřetržitě si takzvaně mohou pískat.

I lidé, kteří nespavostí netrpí, vědí, jak asi vypadá den po nekvalitní noci. Člověk se cítí unaveně a často ani kofein mu nepomůže, nevyspání ovlivňuje i psychiku a být milý je hned o něco složitější. Takový mikrospánek za volantem jako důsledek nevyspání pak může mít až fatální následky. Jak si s nespavostí poradit doma?

Pravidelné vstávání

Kdo se kdy trápil s nespavostí, určitě si od někoho vyslechl, že si má nastavit pevný čas, ve který bude každodenně uléhat do postele. Neméně důležitá je ale i pravidelnost vstávání. „Mozek umí predikovat a čím konzistentnější budete, tím lépe si zvykne na určitý spánkový režim,“ tvrdí Ph.D. Aric A. Prather ve své knize The Sleep Prescription. Určování času uléhání pak na lidi podle něj vytváří zbytečně velký tlak a může insomnii i zhoršit. Proto doporučuje začít nastavením času vstávání.

Kozlík lékařský

Na dobrý spánek se prodává celá řada čajů, jestli ale nějaká bylinka dělá skutečně skoro až zázraky, je to kozlík lékařský. Podle studie zveřejněné v magazínu The American Journal of Medicine došlo u 80 % pacientů, kteří tuto bylinu před spaním užívali, k výraznému zlepšení spánku. Odborníci doporučují šálek čaje z kozlíku zhruba 75 až 90 minut před ulehnutím do postele.

Kanabinol

Zřejmě už jste slyšeli o relaxačních účincích CBD. Ph.D. Michael Breus, autor knihy Energize, nicméně doporučuje CBN, tedy kanabinol. Ten podle něj funguje i v mnohem nižších dávkách, než v jakých je nutné užívat CBD. Breus doporučuje CBN užívat v kapslích, které obsahují ideální dávku, tu případně zvýšit až poté, co se přesvědčíte, že vám nestačí.

Mikrospánek za volantem může mít fatální následky:

Sdílejte článek
Štítky nespavost kozlík režim spánek kozlík lékařský insomnie (nespavost) CBN

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.