Životní styl

13. prosince 2022 17:00

Tomáš Durčák

3 zaručené techniky, které vám pomohou probudit se ve vlastním snu

Zažít vědomé neboli lucidní snění by chtěli mnozí z nás. Nejen proto, že jde o zcela unikátní zkušenost, ale i proto, že když můžete o průběhu snu plně rozhodovat, lze lépe zvládat případné noční můry. Dostat se do takového snu pro většinu lidí není automatické. Existují však techniky, které vám šanci na zažití lucidního snu pomohou zvýšit.

Pokud jste lucidní sen ještě nikdy v životě nezažili, pak vězte, že to není nic zvláštního. Žádný vědomý sen totiž ve svém životě neprožije asi 45 % všech dospělých lidí. A jen 23 % dospělých vědomě sní s jistou pravidelností. Existují však techniky a postupy, jež prokazatelně zvyšují pravděpodobnost probuzení se ve vlastním snu. Tady jsou tři opravdu fungující:

1. Metoda WILD (Wake Induced Lucid Dreaming)

K vědomému snění iniciovanému bděním (WILD) dochází, když do lucidního snu vstoupíte přímo z bdělého stavu, nikoli ve spánku. Tato metoda pomůže vaší mysli zůstat při vědomí, zatímco tělo usíná.

Prvním krokem je lehnout si a uvolnit se až do fáze, kdy začnete prožívat hypnagogickou halucinaci neboli halucinaci, jež nastává ve chvíli, kdy už už usínáte. Podobný stav jste pravděpodobně někdy zažili. Metoda WILD není nijak náročná na provedení, ale není lehké se ji naučit. Podobně jako u meditací či dalších cvičení mysli je i zde zásadní pravidelné trénování.

2. Testování reality

Kontrolování reality je forma mentálního cvičení zvyšující metakognici tím, že trénujete svou vlastní mysl, aby dokázala velmi pozorně sledovat a všímat si vašeho vědomí. Proč? Protože úroveň vaší metakognice je velmi podobná jak v bdělém, tak ve snovém stavu.

Vysoká úroveň vědomé metakognice vám tak dá stejnou výhodu i při snění. Pravděpodobně proto, že tím posílíte svou přední kůru mozkovou, jež hraje roli jak při testování reality, tak při lucidním snění. Budete tak mít mnohem větší šanci, že vám sen nebude jako vždy utíkat mezi prsty, ale dokážete se v něm zastavit, zastavit i celý jeho děj a říct si: „Moment, jsem vzhůru, nebo teď sním,“ což je první krok a brána k tomu, abyste své sny vědomě ovládli.

Zlepšení této schopnosti lze tedy velmi příhodně provádět i zatímco jste vzhůru. Stačí si několikrát během dne následujícím způsobem otestovat realitu:

1) Zeptejte se sám/sama sebe: „Sním?“

2) Zastavte, prohlédněte si své okolí a ověřte si, zda sníte.

3) Všímejte si přitom svého vědomí a toho, jak se svým okolím komunikujete, jakých detailů si všímáte atp.

Ideální je nastavit si připomínku/budík a každé 2-3 hodiny si takto realitu ověřovat. Mezi klasické způsoby, jak si ověřit, zda sníte, patří:

a) Zrcadla – Zkontrolujte si svůj odraz v zrcadle, zda vypadá normálně.

b) Pevné předměty – Zkuste zatlačit do zdi nebo skrz stůl a ověřte si, zda vaše ruce neprojdou skrz. Někteří lidé místo toho zkoušejí zatlačit prstem do dlaně své druhé ruky.

c) Ruce – Podívejte se na své vlastní ruce. Vypadají normálně?

d) Čas – Když jste ve snu, čas na hodinách se bude neustále měnit, což se ve vědomém stavu samozřejmě neděje.

e) Dýchání – Tenhle poměrně populární test reality spočívá v tom, že si chytnete nos a sledujete, zda můžete i nadále dýchat. Pokud ano, jste ve snu.

Asi nejlepší je vybrat si pouze jeden konkrétní test reality a ten několikrát denně opakovat. Tím svou mysl naučíte, aby jej opakovala i ve snu, čímž můžete svůj sen dostat pod kontrolu a uvědomit si jej.

3. Metoda WBTB (Wake Back To Bed)

Tato metoda možná nebude patřit k těm nejoblíbenějším, nicméně prokazatelně funguje a výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že se vám podaří dostat do REM fáze spánku (fáze, kdy sníme), zatímco jste stále při vědomí.

Nemá jen jedinou verzi, ale základní kroky vypadají následovně:

1. Nastavte si budík 5 hodin od večerky.

2. Jděte ve správnou dobu spát.

3. Jakmile budík po 5 hodinách zazvoní, zůstaňte 30 minut vzhůru. Věnujte se přitom pokud možno klidné aktivitě. Meditujte, nebo si třeba čtěte.

4. Vše odložte a znovu usněte.

Základ dobrého spánku

1. Teplota v místnosti ne vyšší než 17-18 °C

2. Co největší tma v místnosti (ideálně světlo nepropustné závěsy)

3. Co největší klid v místnosti i bezprostředním okolí

4. V případě nutnosti použijte škrabošku a špunty do uší

Jakmile znovu usnete, vaše šance na prožití lucidního snu bude mnohem vyšší než normálně. Jednou zásadní podmínku je věnovat se během půl hodiny po probuzení aktivitě, při které musíte být 100% při vědomí a pozorní. Vědecké studie totiž ukazují, že šance na následný lucidní sen závisí spíš na tom, jak moc jste bdělí než na tom, čemu přesně se věnujete.

V předchozím, úvodním textu o lucidním snění, byla zmíněna ještě metoda MILD, která se od metody WBTB liší jen tím, že po probuzení ihned znovu usnete bez jakékoli aktivity či čekání. Vhodným pomocníkem je také založit si snář a všechny sny, které si pamatujete, si dopodrobna zapisovat.

I v horku se můžete v klidu vyspat. Jak na to, zjistíte v reportáži:

Sdílejte článek
Štítky spánek vědomí technika lucidní snění budík snění REM fáze skutečnost sen lucidní sen Mavin Records

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.