Celebrity

14. března 2024 15:25

Eliška Reiglová

Zvykám si na nesnesitelné bolesti, říká Christina Applegate o roztroušené skleróze

Herečce Christině Applegate (52) byla před třemi lety diagnostikována roztroušená skleróza. Od té doby se na veřejnosti objevuje pouze sporadicky, otevřeně ale mluví o tom, jak jí nemoc obrátila život vzhůru nohama. Svou profesi pověsila na hřebík, protože už by nebyla schopná ji vykonávat. Má bolesti, od kterých není možné si ulevit.

Christinou Applegate se život po zdravotní stránce rozhodně nemazlil. V roce 2021 ji nepříjemné problémy donutily vyhledat lékaře, kteří u ní po řadě testů našli roztroušenou sklerózu. A pak už bylo vše vzhůru nohama. Z posledních sil a s pauzami dotočila svůj poslední projekt, seriál Smrt nás spojí, během něhož pocítila první příznaky, po kterých rychle došlo k rapidnímu zhoršení stavu.

„Doslova jsem měla jen mravenčení v prstech na nohou, a když jsme v létě téhož roku začali natáčet, přepravovali mě na natáčení na vozíku, nebyla jsem schopná ujít takovou vzdálenost. Takže jsem to musela všem říct, protože jsem potřebovala pomoc, potřebovala jsem někoho, kdo by mi pomohl vstát, kdo by mi pomohl se tam dostat, a všichni byli úžasní,“ řekla Applegate v pořadu Good Morning America.

Skrytá nemoc

K herečce pravidelně dochází pečovatelka, bez jejíž asistence se už nyní neobejde. S roztroušenou sklerózou souvisí také snížená imunita a léze na mozku, kvůli kterým ji obtěžují i zdánlivě neslyšitelné zvuky. Příznaky její nemoci se sice objevily náhle a během krátké doby se začaly rychle zhoršovat, ale ona sama si myslí, že první signály jí tělo dávalo už dávno.

Čtěte také: Roztroušená skleróza je strašákem dvacátníků. Příznaky mohou být nenápadné

„Asi jsem to měla už mnoho, mnoho let. Asi šest nebo sedm. Všimla jsem si, už když jsme natáčeli první sérii, že se mi podlamovala noha. Házela jsem to za hlavu, sváděla to na únavu, dehydrataci nebo počasí. Pak se celé měsíce nic nedělo a já tomu nevěnovala pozornost, ale když to pak udeřilo silně, tak už jsem musela,“ přiznala žena, která se proslavila jako Kelly v seriálu Ženatý se závazky.

Bolesti? Zvykla jsem si

V roce 2008 podstoupila Christina Applegate po diagnostikování rakoviny prsu dvojitou mastektomii, aby zabránila dalšímu šíření nemoci. Preventivně si pak v roce 2017 nechala odstranit také vaječníky a vejcovody. O zdravotních problémech toho tedy ví víc než dost, co ji nepostihlo, tomu se snažila předejít. U roztroušené sklerózy však prevence neexistuje.

„Je to na nic, není to moje oblíbená nemoc. Měla jsem jich několik a tahle není můj favorit. Říká se jí neviditelná nemoc. Může způsobovat osamělost, protože je těžké ji lidem vysvětlit... Mám nesnesitelné a neutuchající bolesti, ale už jsem si na to zvykla,“ dodala bývalá herečka, která se rozhodla spustit vlastní podcast, aby o nemoci a životě s ní mohla šířit osvětu.

Poznáte roztroušenou sklerózu?

Sdílejte článek
Štítky nemoc bolest roztroušená skleróza Christina Applegate

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.