Celebrity

29. března 2023 18:34

Tomáš Durčák

Neohrožená Xena Lucy Lawless bojuje za dobro a spravedlnost. Naštval ji kolega Herkules

Zatímco ve filmech nikdy prorazit nedokázala, seznam jejích úspěšných seriálů je pořádný a nezačíná ničím jiným než Xenou. Kromě herectví se však Lucy Lawless postupem času stále více věnuje aktivismu či charitě. Blízká jí jsou práva LGBT komunity i boj proti klimatické změně. A za nevhodné názory už odsoudila dokonce i představitele Herkula.

Byla Xena lesba?

Přitom to byl právě seriál Herkules, v němž se její ikonická Xena v roce 1995 objevila úplně poprvé. Z role na tři díly se však díky popularitě u diváků stal samostatný seriál o šesti řadách a celkem 134 dílech, jenž běžel až do roku 2000. Lucy Lawless na sebe následně opět přilákala pozornost světa v roce 2010, kdy jakožto čtyřicátnice natočila pro seriál Spartakus celou sérii velmi lechtivých scén.

Kromě herectví se však herečka a zpěvačka z Nového Zélandu, jejíž původní rodné jméno je Lucille Frances Lawless, přibližně od roku 2000 stále více angažuje v aktivismu a boji za názory, které jsou jí blízké. Již v roce 2003 Lucy v interview pro magazín Lesbian News prozradila, že dle jejího názoru byl vztah Xeny a její věrné společnice Gabrielly (Renee O'Connor) homosexuální. Homosexuální scény si střihla i ve zmíněném Spartakovi a dlouhodobě je známá svou podporou LGBT práv.

Lucy Lawless zářila také v dalším antickém seriálu Spartakus:

Zatčená aktivistka Greenpeace

V roce 2009 se rovněž stala ambasadorkou kampaně Greenpeace. O tři roky později se spolu s dalšími aktivisty ilegálně dostala na loď těžící ropu a strávila na palubě celkem 77 hodin, aby jí tak s ostatními zamezila odplout z přístavu. Posléze byla zatčená a k nedovolenému vniknutí na loď přiznala. „Musela jsem to udělat. Chceme všechny upozornit, že tohle [těžba ropy z mořských hlubin] není dobrý nápad. Tihle lidé kradou našim dětem právo na čistou a zdravou planetu a moc dobře to vědí,“ hájila svůj čin herečka.

Spor s Herkulem

Lawless se ve své snaze bojovat za svět, který by byl dle jejího názoru čistším a zdravějším, nebojí pustit do kohokoli. V roce 2021 její kritiku schytal i bývalý kolega a herec Kevin Sorbo (64), představitel Herkula ze stejnojmenného seriálu, z nějž vzešla postava Xeny. Sorbo se netají tím, že je podporovatelem Donalda Trumpa. Během lednových nepokojů v americkém Kapitolu na Twitteru sdílel nepodloženou informaci, že do vládní budovy ve skutečnosti vtrhli „levicoví aligátoři“. „Nezdají se mi jako patrioti,“ dopsal herec ke tweetu, který jeho kolegyni slušně pobouřil.

„Ne drahoušku, tohle nejsou žádní patrioti. Tohle jsou naši domácí teroristé. Tohle jsou ti hajzlové, kteří vyrazí ven a plní příkazy lidí, jako jsi ty, kteří si je rádi omotávají kolem prstu jako hračky a nechají je dělat to nejhorší,“ nebrala si herečka servítky reakcí, která získala přes 60 tisíc lajků.

Blížící se konec kariéry?

Zatím naposledy trojnásobná matka Lucy Lawless, která je od roku 1998 šťastně vdaná, rozproudila novinové titulky, když se v seriálu Vražda je můj život na place po letech při natáčení jednoho dílu opět potkala s Renee O'Connor (52), představitelkou Gabrielly z Xeny. Herečka tehdy pro Entertainment Weekly přiznala, že zahrát si znovu po boku své staré známé toužila již dlouho. Dostat ji do seriálu dle svých slov dokázala mimo jiné i proto, že je jednou z výkonných produkčních.

„V tohle věku vašeho života neexistuje nic jiného než láska. Starost o druhé, dělání věcí, které sice nejsou nutné, ale jejichž dělání zkrátka milujete, jen na tom doopravdy záleží,“ vysvětlila Lucy, proč obsazení Renee do seriálu prosadila. Ta zase prozradila, že před natáčením bojovala s „trochou trémy“, jelikož už se před kamerou poměrně dlouho neukázala.

Letmý pohled na sociální sítě a současné aktivity Lucy Lawless rovněž ukazuje, že se aktivismu plánuje věnovat ještě intenzivněji. Pro portál NewstalkZB loni na podzim připustila, že role detektivky Alexy ve zmíněném seriálu by mohla být její poslední. „Alexa by mohla být mou poslední rolí. Miluju ji a ještě ji nějakou dobu hrát budu… ale o žádné další roli už nesním,“ přiznala herečka, která i po padesátce vypadá stále fantasticky.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.