Celebrity

23. ledna 2024 18:00

Tomáš Durčák

Norbert Lichý byl slavný, zemřel však relativně chudý. Nepatřil mu ani byt v Ostravě

V 59 letech zemřel herec Norbert Lichý

Známý ostravský herec Norbert Lichý dokázal svým umem na divadelních prknech i před kamerou zaujmout celou Českou republiku. Jeho talent z něj však žádného milionáře neudělal. Nepatřil mu ani byt, kde léta žil se svou zesnulou matkou. Jaký majetek po něm nakonec zůstal a kdo ho zdědí?

Kromě své domovské scény v Divadle Petra Bezruče v Ostravě se Norbert Lichý dokázal prosadit i v televizi, kde se objevil třeba v seriálech Slunečná, Dvojka na zabití, Ohnivý kuře nebo Přístav. Šlo však vždy spíš o vedlejší, někdy jen epizodní role, a svůj hlavní, pravidelný příjem měl herec vždy primárně z divadla. Zde však rozhodně žádné závratné sumy neinkasoval.

Svědčí o tom ostatně i fakt, že byt, v němž v Ostravě léta žil se svou milovanou matkou Evelyn, rodině vůbec nepatřil, celou dobu platili nájem. „Doma, to je oáza klidu. S maminkou se mi žije velmi dobře a nevidím na tom nic špatného. Já díky ní nejsem sám, ona díky mně není sama. Výborně vaří, nejmilejším jídlem od ní je svíčková. Tu umí znamenitě,“ pochvaloval si před pár lety Lichý bydlení s matkou pro Prima Ženy.

Realita byla nicméně taková, že svůj divadelní plat z velké části utratil za běžné náklady a rozhodně v žádném přepychu žít nemohl. „Platy v oblastních divadlech na živobytí nestačí,“ citoval svůj zdroj z oblasti divadelnictví deník Blesk, dle kterého si mimopražský herec jako Lichý mohl v divadle měsíčně vydělat ne víc než okolo 20 tisíc korun.

Lichý koketoval i s dabingem, ale dojíždět do Prahy za ním nechtěl. „Rád bych dělal i dabing, ale ten se v Ostravě už nedělá. A dojíždět za dabingem do Prahy se nevyplatí,“ prozradil v rozhovoru pro časopis Vlasta. Celý život zkrátka zůstal věrný své Ostravě. „Už mockrát jsem odpovídal na otázku: Proč nejdete dělat vrcholové divadlo do Prahy? Vrcholové divadlo se dělá i tady, jen vy to nevíte,“ dodal držitel Thálie.

Byt v Ostravě nikdy nevlastnil. Vyplývá to z katastru nemovitostí, v němž je po krátkém hledání možné ověřit, že jméno Norberta Lichého ani žádného příbuzného v seznamu majitelů bytového domu v centru Ostravy, nefiguruje ani nefigurovalo.

Rodinná chalupa v Beskydech

Herec tak se svou matkou Evelyn, bývalou tanečnicí z Divadla Petra Bezruče, která zemřela loni v létě, žil celou dobu v nájmu. A pokud mu zůstaly nějaké peníze stranou, jejich nemalou část nepochybně spolkla rodinná chalupa v Beskydech nedaleko Frýdku-Místku, kterou Lichý vlastnil napůl se svým bratrem. Právě třiašedesátiletý Alexander Lichý by také měl být jediným právoplatným dědicem Norberta, neurčil-li herec v závěti jinak.

Norbert Lichý se totiž nikdy neoženil a neměl ani děti. Sám to komentoval slovy, že žádná z jeho partnerek nikdy nebyla dost dobrá pro milovanou maminku Evelyn, a tak nakonec zůstal sám, jen s ní. Podle zveřejněného parte by poslední rozloučení s Norbertem Lichým mělo proběhnout v úterý 30. ledna od 13 hodin ve smuteční síni krematoria Slezské Ostravy za účasti veřejnosti.

Na otázku „Co se vám vybaví, když vzpomínáte na divadelní představení?“ odpovídal Norbert Lichý: „Divák!“ Norbertovi...

Posted by Divadlo Petra Bezruče Ostrava on Tuesday, January 23, 2024


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.