Seriály a filmy

17. září 2012 15:00

Petra Kloidová

Hitparáda českého vaření u mladé modelky a zkušeného moderátora

Tento týden to nebude kvarteto sehraných kamarádů, ale uvaří čtyři známí lidé, kteří si na sebe budou muset trochu zvykat. Miss 2007 Lucie Hadašová je mladá maminka dvouleté Denisky a partnerka hokejisty Jardy Bednáře, která kvůli natáčení odložila odjez na zimní sezonu do Švýcarska.

Pochází z Moravy, má hotelovou školu a tvrdí, že jí úplně normálně, což ale štíhlé blonďaté modelce ostatní moc nebaští. Zbyněk Merunka moderoval zprávy a byl velmi populární. Pak z obrazovky zmizel, ale protože ho baví auta a je to ostřílený profesionál, do televize se vrátil. Dnes uvádí Autosalon na Prima family a jeho milovaný Mníšek pod Brdy se stane i dějištěm jeho české hostiny. Herečka Dana Homolová je dcera herce Miroslava Homoly a někdejší manželka Václava Vydry, komentátora našeho pořadu. O to pikantnější by tato série mohla být. Co se o Daně dozvíme z úst jejího ex? Dana hrála léta v kladenském divadle a jídlu moc nedá. „Mě by potěšily věci, který já si sama neuvařím, knedlík, svíčková, něco mastnýho a nezdravýho, protože furt držím dietu, zobu to zrní, živím se jak želva,“ říká herečka, která si to v úterý tedy užije.

To doktor Roman Šmucler se občas cpe jako nezavřený, ale pak si to vykompenzuje sportem. Když se chce najíst, musí si prý sám uvařit, protože jeho manželka Líba si „hlídá váhu od dětství a obědvá tak maximálně kiwi“. Ale úterní porce ho přesto vyděsí: „Tohle jestli dneska sním, tak něco zvím,“ vtipkuje zubař, podnikatel a občasný moderátor, který uvaří až nakonec. Kdo ve čtvrtek vyhraje zájezd k moři? Nenechte si ujít další dvojitou porci VIP PROSTŘENO! v úterý a ve čtvrtek večer jen na Prima family!

Až to uvidí Jarda Bednář, vezme hosty pukem po hlavě. Lucie Hadašová naloží hostům pět „česko-německých“ porcí

Lucie uvaří na chatě na Slapech, kde tráví čas se svojí holčičkou. „Jsem úplně sportovní antitalent,“ říká o sobě půvabná maminka. „Můj vztah k vaření se vyvinul při studiu hotelové školy, ale nejvíc mě k tomu přitáhl partner, protože on sám hrozně dobře vaří.“ A Lucie kvůli němu a dítěti vaří denně: „Všichni si o mně myslí, že jsem namyšlená, že nic neumím, že nosím nos nahoru a ruce mám úplně od těla,“ konstatuje a chce diváky a soupeře přesvědčit o opaku.

Lucka vyhlásila válku dietám, protože v úterý se všichni přejedí. „Vybrala jsem si pětichodové menu, je to skladba jídel, kterou tady na chatě docela často konzumujeme,“ říká mladá kuchařka. Bude slepičí polévka a husokachna se zelím a knedlíkem. Není to jídelníček modelky, ale aspoň ovocný dezert slibuje, že bude lehký. Romanovi by stačil vývar, Zbyňkovi se o vývaru dokonce zdálo. „Doufám, že přijdou chlapi,“ těší se hostitelka. „Skladba jídelníčku je situovaná spíš pro chlapa, protože jsme to konzultovali s partnerem.“ A soupeře zmýlí, tipují, že na první večeři se půjde k muži... Jako první chod se podává spíš nadbytečný domácí toust a báječný losos na finský způsob na ohni. Husokachna se bude pomalu péct čtyři hodiny.

„Moji přátelé vědí, že je to můj majstrštyk, my děláme tři kachny najednou pro hodně lidí,“ bude moci výsledek porovnat Zbyněk Merunka. Jídelníček se mu ale zdá zbytečně složitý. „Nevím, proč bych dával lososa ke kachně – dvě tučný masa,“ myslí si i doktor Šmucler. „Sto vůní sto chutí, nevím, jestli to úplně váže.“ Knedlíky budou z prášku. „Jsou jednoduché a rychlé,“ říká kuchařka, která raději sází na jistotu – na střední škole se jí knedlíky nikdy nepovedly. A zdá se že ani teď ne. „Ta husokachna si je nezasloužila, byla vynikající,“ lituje odbytou přílohu Zbyněk. „Ale polévka byla mastná, měla oka, byla nažloutlá, vývar přesně, jak to má být,“ pokračuje arbiter Merunka. „Knedlíky se hrubě nepovedly, zelí bylo standardní, kachnu se zelím si asi dám jinde. Lososa na ohni jsem se bál, ale tenhle recept je naprosto boží,“ hodnotí večeři Roman, který si pak půjde zaběhat. Dana Homolová už nemůže, zato si ale s hosty nejvíce užívá s roztomilými Lucčinými pejsky, kteří se neplánovaně stanou i zlatým hřebem zábavy u vody, kam se napapaní hosté sotva dovalí. Hosté psy krmí, což hostitelka nevidí ráda a bojí se, co na to řekne její partner. Vezme hosty pukem po hlavě, jak si myslí Vašek Vydra? V Čechách je nadávka maloměšťák, ale v Mníšku pod Brdy jsou všichni hrdí na to, že jsou maloměšťáci.

Zbyněk Merunka umí překvapit

I když doktor Šmucler „v létě nemusí české vaření“, v Míšku pod Brdy se ho u Zbyňka Merunky dočká tuplovaně. Protože to tuší, raději dorazí na kole. „Já jsem člověk, který má nejradši českou klasiku, hotovky a jsem polívkovej,“ říká dnešní hostitel, který musí mít polévku denně! Zbyněk Merunka už jednou ve VIP speciálu vařil uzený jazyk v křenové omáčce. V kuchyni se považuje za poučeného laika. Co plánuje tentokrát? Také pětichodové menu, i když dietářku Danu Homolovou by spíš „potěšil proplach žaludku“. Na moderátorovy hosty čeká nadívaný ptáček s bylinkovou houstičkou, další silný vývar, tentokrát z oháňky, pečínka s nastavovanou kaší a domácí lívanečky Káji Maříka. „Jestli jsme se včera přežírali, dneska prasknem. Ale přesně tohle bych čekal, když jedu na jídlo do Mníšku pod Brdy,“ říká Roman, který to tady má to rád. Pečínka bude z krkovice. „Já jsem masová, mě nemohl ničím víc potěšit,“ tvrdí Lucie. „Normální kaši nám nedaj, daj nám nastavovanou,“ směje se Roman. „Tahle je dramaticky lepší,“ pochválí pak přílohu. Když byla na repertoáru ve školní jídelně, „vždycky předstíral, že má zakázáno jíst“. Bylinková houstička je doma pečená, což pekař Merunka zvládne na výbornou, a k ní budou nadívané křepelky, babiččin rodinný recept. Pro Lucii premiéra. „Vy neznáte křepelku, základ české kuchyně?“ diví se Roman, který se předkrmu nemůže nabažit. „Ptáček s houstičkou, to byla bomba,“ říká a uvědomuje si, že „možná i nespravedlivě pečínka zůstala ve stínu křepelky, která vylétla nejvýše“.

A chvály se dočká i moučník, který je shledán „sezonním a nepřečančaným“. „Přestože dělám lívanečky každý den rodině na snídani, tak jsem se jich ještě nepřejedla,“ říká upozaděná Lucie, která si stěžuje, že jí Roman Šmucler pořád skáče do řeči. Dana je na ni ostrá, protože modelka se necpe tak, jak včera říkala. „Je tichá, mluví spisovně, asi je zvyklá být ženou v pozadí, okrasa svého přítele,“ prohlásí o Lucce herečka. K české hostině pasuje černé pivo z nádražní restaurace. A na nádraží se odehraje také nevšední a fyzicky náročná zábava, při níž našim celebritám vytráví. Jízda na 160 let staré historické drezíně…

Úterý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu

„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?

Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni

Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…

Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici

„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 12. 2025

Myšlenky na romantiku a sny o krásném večeru s někým výjimečným překazí práce, kterou je třeba udělat hned. Může se to týkat financí. Mohlo by se jednat o hluboké přemýšlení o tématech, která vás nijak zvlášť nezajímají. Nenechte se tím zklamat. Zvládněte povinnosti a pak si naplánujte večer. Na zábavu nebude pozdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.