Řepánky
Recept nám zaslala Alena Bakošová z Přerova nad Labem
Suroviny na kynuté těsto:
500 g hladké mouky250 ml mléka150 ml olejekostka čerstvých kvasnic (lze nahradit i práškovými) špetka soli3 polévkové lžíce cukru krupice
Suroviny na náplň:
1-2 bulvy řepy cukrovky dle velikostimletý mákmléko
Postup:
Bulvy cukrovky oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky, ty dáme vařit do vody až změknou (asi na konzistenci uvařených brambor). Pak uvařenou řepu vyjmeme, necháme zchladnout a na struhadle s většími oky nastrouháme na nudličky.V mléce a vývaru z cukrovky uvaříme mletý mák. Poměr tekutin je 1:1 a celkový objem podřídíme množství vařeného máku. Musí po uvaření zůstat mírně tekutý, nesmí být úplně tuhý. Do mísy smícháme svařený mák a nastrouhanou uvařenou cukrovku. Vše dobře promícháme, nejlépe je poměr cukrovky a máku 2:1. Ale toto si každý může upravit dle chuti. Směs nesmí téci, aby se nám nerozmáčelo těsto které budeme plnit.Těsto neobsahuje tolik cukru právě proto, že náplň z cukrovky je dostečně sladká sama o sobě, proto se nesladí ani svařený mák.Ze surovin na těsto připravýme kynuté těsto. Vlažné mléko, olej, sůl, cukr a kvasnice promícháme a nalijeme do mísy, kde máme prosátou mouku. Vše dobře promícháme a dáme kynout. Nemám zde chybu, těsto je skutečně bez vajec. Když máme těsto vykynuté, tak z něj vyválíme placku (vhodné na 2x, když děláme z 1/2 kila mouky) kteroou rádýlkem rozdělíme na čtverce. Do každého čtverce vložíme lžící dostatečně velkou hromádku náplně. Pak každý čtverec "zabalíme" jakoby do kuličky, náplň nesmí vytékat ani vykukovat. Na plech je pokládáme samostatně! Tj. nesmí se dotýkat tak jako buchty. Takto nám vzniknou po mírném zatlačení naplněné a zabalené kuličky proti ploše plechu takové bochánky. Nakonec povrch řepánků potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péci cca. 25-30 min. na 185 stupňů. Po upečení musí být povrch řepánků leskle hnědavý. Vyjmeme z trouby posypeme moučkovým cukrem a než se ohlédneme jsou snědené...