Seriály a filmy

23. ledna 2013 10:00

Petra Kloidová

Simona Chytrová na to jde chytře a možná přijde i kouzelník

Čtvrteční VIP patří hercům Romanu Štabrňákovi a Simoně Chytrové. Zatímco Roman vaří ve svém venkovském domě jako o život, Simonina koncovka je italsky rafinovaná. Vsadí na svoji oblíbenou benátskou kuchyni a špičkové suroviny

Ryze dámská herecká jízda podruhé Ve čtvrtek uvaří na venkově Jana Krausová a Miluši Bittnerové, Jaroslavě Obermaierové a Gabriela Filippi představí dvě zajímavé dámy v letech. Devadesátiletou, která má záznam v Guinessově knize rekordů jako skokanka do vody, a paní, která se až do konce života starala o Adinu Mandlovou. Jako poslední uvaří s pomocí svého muže Miluše Bittnerová, která tvrdí, že by bez něj nedala v kuchyni ani ránu. Oběma herečkám to ale u vaření moc sluší, jak se přesvědčíte už ve čtvrtek večer na Prima family! A: Jana Krausová, její večeře na venkově a nechtěné překvapení na závěrStále velmi půvabná herečka si už neumí představit, že by žila trvale v Praze. Bydlí na venkově a často odtud pendluje za prací, má ale ráda svá klidná rána. Hrála už jako dítě, ale také vystudovala AVU a věnovala se výtvarnému umění. „Přitom jsem průběžně točila filmy a také pro televizi, a když jsem měla malý děti, tak jsem začala znovu hrát divadlo,“ říká o svém profesním životě maminka dvou synů Jana Krause a životní partnerka Karla Rodena. Přestože David Kraus občas vzpomíná, že doma teplé kuchyni moc nedali, Jana dnes uvaří hned čtyři chody a u sporáku je jako doma. A protože venku je pěkná zima, začne polévkou – poctivým vývarem s celestýnskými nudlemi, který se „táhnul“ přes noc. Tartar (tatarák z rajčat) bude na předkrm, hlavním chodem je hovězí maso na červené řepě a medu s brambory. Sněhové pusinky s krémem (bezé) budou chutným a stravitelným dezertem nejen pro hostitelku a Milušku – obě musí dodržovat bezlepkovou dietu. „Celestýnské nudle málokdy dělám, ale mám je ráda, těším se na polévku, o níž jsem také uvažovala,“ prozrazuje Jarka Obermaierová. I nudle však budou kvůli dietě bez mouky. Nikdo neví, co je tartar – hostitelka chce úspěšně soupeřky trochu zmást. Na zapečenou červenou řepu s ořechy se už třese vyznavačka zdravého vaření Gabriela Filippi a také Miluška, pro niž je „řepa prostě hit“. Jarka s Miluškou už se také moc těší na holky a další ženské klábosení u dobrého jídla. Prostřeno je vkusně, hostitelka nezapře, že je výtvarnice. „Bylo to čisťounký a vzbuzovalo to chuť k jídlu,“ chválí Janin stůl Jarka. „Polévka byla vynikající,“ pokračuje v ovacích dál. Nudle z omelety, do nichž přidala Jana sýr, byly podle Gabriely famózní, snědla by je i samotné. Bezmasý tatarák ze sušených rajčat ale Jarku neošálil. „Pravda je taková, že Jarušce to nechutnalo jako maso, ale mně to chutnalo jako vynikající tartar,“ říká Gabriela. A pečená červená řepa byla tak vynikající, že i paní Jaroslava „začíná tu zeleninu brát na milost“. „Nadchla mě nesmírně,“ souhlasí Miluška Bittnerová. Hostitelka představí dvě zajímavé staré dámy a zábavu ukončí harmonikář s nepřeberným repertoárem lidovek. Nejvíc je slyšet Jarku Obermaierovou, která si zpívání užije a jde jí to. „Hudba dává lidi dohromady,“ ocení vrchol večírku Gabriela, která by si klidně i zatancovala. A co závěrečné bezé? Nebo by se herečky obešly beze sladkého? „Už nic jinýho bych v životě nemusela,“ rozplývá se Gabriela stejně jako pusinka na jejím jazyku. „Mohla bych totiž sladké třikrát denně,“ práskne na sebe… Pak ale narazí na něco, co v dezertu určitě být nemělo. Prstýnek od Jany to ale není… Kolik bodíků asi bude tahle nepozornost Janu Krausovou stát? B: Miluše Bittnerová vaří s manželem a u stolu se probírají svatby„Myslím, že jsem hodná, přiměřeně inteligentní a přiměřeně vzdělaná,“ říká o sobě hlavní aktérka poslední večeře dámského hereckého čtyřlístku. „Hrozně ráda čtu, a protože můj manžel rybaří, začala jsem také rybařit,“ prozradí o svých zájmech. „Abyste se vůbec najedly, bude mi pomáhat manžel. Ano, je to nutné,“ přiznává bez okolků začátečnice v kuchyni Miluše Bittnerová. „Můj manžel Lukáš je výbornej kuchař a bude na mě dohlížet,“ představí hostitelka svého pomocníka v kuchyni. Proč vlastně Miluška nevaří? Protože Lukáš u vaření relaxuje a občas, když přijde naštvaný z práce, tak si prostě musí „zavařit“. „Mám to jako odpočinek,“ vysvětlí Lukáš, proč se jeho polovička k plotně ani nedostane. „Myslím si, že Miluška bude fikaná. Tři dny hovořila o tom, jak neumí vařit a jak se máme na co těšit, ale myslím si, že je to finta a že dnešek bude velmi pestrý,“ podezírá ale kolegyni Gabriela Filippi. Na stole přistanou plněné žampiony, marinovaná krkovice s variacemi bramborových salátů a s glazovanou šalotkou a dva francouzské dezerty: sladký crème brûlée a slaný sýrový talíř – podobně jako u Jarky Obermaierové. Děvčata se už moc těší, vypadá to lákavě a je to prý i šikovně vymyšlené. Crème je nejoblíbenější dezert Jany Krausové – prý ji doma posílají na všechny akce, kde ho podávají. Bramborové saláty má taky moc ráda a to ještě neví, že budou též ve francouzském stylu. Žampiony se dají plnit čímkoliv, ve čtvrtek to bude pršutem, cuketou, jarní cibulkou a rajčátkem. Krkovice je pěkný kus. „To bude dobroučký, je v ní hodně cibule a česneku,“ doufá půvabná hostitelka. „Dijonský salát od nás Jarka ještě nikdy nejedla. Docela mi přijde vtipný, že jsem u ní taky měla jídlo, který jsem od ní ještě nejedla, a byly v něm kapary jako tady.“ Druhý salát je s koprem, jablkem a kyselou okurkou. A zatímco dámy v kuchyni probírají svatby, Miluška finišuje s předkrmem. „Je to krásný, ale já nesnáším žampiony,“ netají se milovnice lesních hub Jarka. Při podávání hlavního chodu se kuchařka přizná, že „glazurované šalotky jsou vyšší dívčí“ a celé je vytvářel její muž. „Zbláznili jsme se do nich ve Francii,“ doplňuje. „Ta cibule mi chutnala tak moc, že bych si ji dala i jako hlavní jídlo s bramborem,“ nepřekvapí umírněná vegetariánka Gabriela. Krkovička by si podle Jarky zasloužila více soli. Milovnice psů a krysaříků se dočkají atrakce s pejskem, který se před kamerami pokusí se svým pozvaným páníčkem zatančit. „Nevyšlo to stoprocentně, ale bylo to úsměvný,“ hodností číslo Jarka. „Byl to průser!“ má bohužel jasno hostitelka. Konec dobrý, všechno dobré? „Dělala jsem, co jsem mohla, fakt,“ přísahá po dobrém dezertu a sýrech, které už skoro nikdo nemůže, Miluška. „Pojedeme spolu na dovolenou,“ plánuje po příjemně strávených večírcích Jaroslava Obermaierová, ale vařit si samy nebudeme!“Která herečka si ale doopravdy vyvaří zájezd k moři, uvidíte už ve čtvrtek večer na Prima family!

. Nechce se honit, ale večer v krásném prostředí plném starožitností si v klidu užívat, pokud možno za doprovodu příjemné konverzace. Jak na to zareaguje samorost z Jizerských hor Petr Urban, který má rád českou kuchyni a humor poněkud hrubšího zrna? Nehodí Simoně její sofistikované rybí menu na hlavu? U pozitivně naladěné cvičitelky Olgy Šípkové vyvolá středomořská kuchyně nadšení. Jak to ale ve finále dopadne a kdo z naší VIP čtveřice vyhraje zájezd k moři, uvidíte ve čtvrtek večer na Prima family!

Roman Štabrňák je kabrňák. Umí vařit i kouzlit

Roman prý „ještě jako hrozné dřevo“ začal chodit ve druhé třídě na dramaťák a s malými přestávkami mu hraní zůstalo; vystudoval DAMU. Má ale ještě jednoho koníčka – bavilo ho kouzlení a dotáhl to na profesionální úroveň. Hosty pozve do svého domu, který je něco mezi chalupou a obytným domem. V dobře vybavené kuchyni s americkou ledničkou je ve svém živlu: „Kuchyně je doma moje doména,“ přiznává hrdě. „Vzhledem k tomu, jak vypadám a jak jsme si povídali, mě budou asi tipovat na ryze českou kuchyni,“ předpokládá hostitel. Simona ho ale vidí jako poněkud rafinovanějšího strávníka – má rád víno i sýry. Roman uvaří čtyři chody moderní kuchyně. Večeři zahájí cuketová roláda s uzeným masem, naváže dýňová polévka se zázvorem, následují medailonky z vepřové panenky s glazurovanou baby karotkou a zajímavým přelivem ze sušených rajčat. Co se skrývá pod čokoládovým dortem „bahňák“? „Je zajímavý tím, že se peče bez mouky,“ prozradí Roman o americkém dezertu s lesními plody. Že by borůvky potřetí? Pro Olgu je po přečtení menu Roman prostě kabrňák.

„Cuketu mám ráda, uzený losos miluju, brownies taky, strefil se do mé chuti,“ těší se „královna fitness“ na večeři. Zato Simona prý lososa od jisté doby nemůže ani vidět, ale ráda si dá „polévku s vitamínem H“. „Nechutně zdravá dýňová polévka – já jsem se toho taky děsil – stejně jako cuketové rolády,“ přiznává sám hostitel, kterého ale překvapilo, „jak je to strašně dobrý“. Romanova jídla nejsou jen chutná, ale i krásná. Předkrm ocení i Petr Urban, který „ovšem neví, zda to není tím, že má tak velký hlad“. Zato polívku honí na čtvercovém talíři „z rohu do rohu“, ale po zázvoru vonící ostrý zeleninový krém nakonec chválí všichni. Kreslíř Urban má nejen zábavné historky, ale i vyhraněné názory: „Čím víc feministek je, tím víc chlapů smrdí doma a vaří,“ myslí si zastánce tradičního rozdělení rolí. „Romane, tebe je pro to herectví škoda,“ tvrdí Olga při servírování hlavního chodu. „Moc mi to chutnalo a opět se budu pídit po receptu!“ „Omáčka byla hodně dobrá,“ souhlasí Petr. „Já vepřové nemusím, ale panenka byla medium a měkoučká,“ ocení přípravu masa náročná Simona, kterou poněkud zklamala atmosféra třetího večírku. Jindy milý společník Roman kmital v kuchyni, „Petr do toho hodně šlapal a Olinka je vždy pozitivní, až falešně,“ myslí si. Hostitel má ale největší překvapení teprve v rukávu, představí se jako kouzelník. „Chtěl bych, abys mně ubral deset kilo. Šlo by to?“ zajímá se bývalý sportovec Urban. „To kdybych uměl, podívej se na mě!“ směje se Roman, který vykouzlí holubičku a nadchne hosty karetními triky. „Na to, že to dělal v obýváku a měli jsme to metr od huby, tak to bylo zajímavý,“ obdivuje iluzionistu Petr. Bude „bahňák“ stejné bahno jako zábavné představení?

Simona Chytrová a její benátská večeře na Malé Straně

„Mě si lidé zafixovali jako Janinku z Tankového praporu, kde jsem se seznámila se svým manželem (Vítem Olmerem). Já jsem ale už sedm let před tím působila v Semaforu. A to, co mě nejvíc nabíjí a baví, je navrhování kostýmů pro film,“ představuje se poslední hostitelka Simona Chytrová. „Líbí se mi rokoko a baroko a uspořádám benátskou večeři,“ slibuje kreativní bruneta, která má italské předky a v Itálii se prý cítí „víc doma než v Čechách“. Celé menu je v italštině. „To si na mě zasedli,“ směje se Petr Urban. V překladu se ale nakonec nic neztratí. Hostitelka začne sardinkami s cibulí a piniovými oříšky, na rychlou mušlovou polévku musí pečlivě očistit slávky a srdcovky. Nesmí chybět pasta: ravioly s ricottou a špenátem znají všichni. „Je to hrozně fajn záležitost,“ těší se kolega Štabrňák. Plněné těstoviny kuchařka sama nepřipraví, přivezla si je hotové z Itálie a potřebují už jen dvě minuty povařit a posypat dobrým parmazánem. Hlavním chodem bude ryba kambala s citronovou bazalkou, upečená na bramborách s olivami. Simona nemá ráda sladké, ale chutná jí ovocná marmeláda z jablek a fíků s hořčičným semínkem, smíchaná s mascarpone. Co na to řeknou soupeři? „On pořád zlobí ten Petr, poprosím ho, aby mě pořád nepřekřikoval,“ bojí se Simona. „Italská kuchyni je čerstvá a je to také o komunikaci,“ plánuje hostitelka, která většinu jídel dodělá až před konzumací. Jak se bude cítit jizerský chasník Urban v „benátském paláci“?

Spokojeně, jen to pivo postrádá. „Já znám sardinky jen z plechovky a tyhle byly hodně dobrý,“ chválí ryby s cibulí, které dostal jako první. Měly najednou úplně jinou chuť. „To mě nadchlo,“ sdílí jeho dojmy Roman. Proč ho ale Petr označí za metrosexuála? Simona je zvědavá, jak si hosté poradí s mušlemi. Prozradí něco o pořadí a složení italské večeře, kde nesmí chybět pasta. Když jsou těstoviny rozvařené, tak se kvůli tomu prý Italové rozvádějí. Podaří se Simoně naservírovat před hosty pečenou kambalu? „Jedla jsem ji asi poprvé dneska,“ říká Olinka, která si rybu přála. Petr zná platýse z moře, „jak na něj kouká jedním okem“, teď ho konečně i ochutná! Nejen Olinku zaujal nevšední lehký dezert: „Mám ráda nové věci. Nemám ráda slovo zajímavý, ale tohle je zajímavý a ještě ke všemu dobrý,“ chválí. „Cítím se úžasně najedená, nepřejedená, fantasticky vyladěná.“ „Poprvé jsem to snědl celý. Bylo to pálivý, sladký i slaný,“ ocení zvláštní směs závěrečných chutí i Petr Urban, který stejně jako Simona není moc na sladké. Všimli si hosté vůbec, že ještě neproběhla zábava? Žádné strachy! Zdařilý večírek pokračuje degustací vína v malostranském sklípku, kde také proběhne finále.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 4. 10. 2024

Zapalte svíčku a něco si přejte. Vnímejte plamen jako symbol proměny a vášně ve vás. Vaše srdce se může cítit neklidné. Plamen se třepotá v důsledku procházejícího větru. Když plamen tančí, můžete si vzpomenout na tance, které předvádíte ve snaze odvést pozornost od problému, o němž víte, že mu musíte čelit. Ten čas nastal právě teď.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.