Těšte se na dvojitou porci dvakrát týdně
Prázdniny pomalu končí, avšak oblíbené VIP PROSTŘENO! nikoliv. A poprvé si můžeme také přidat. Diváci, hladoví pohledů do kuchyní a soukromí celebrit, dostanou nášup – v jednom díle uvaří dvě osobnosti.
V úterý se můžeme těšit na dvě ženy. První je renomovaná novinářka, která na sebe upozornila nekompromisním razantním stylem – Barbora Tachecí neváhá otázku položit tolikrát, než dostane odpověď. Dnes má svůj pořad na Prima family, kde zpovídá nejen politiky, ale i osobnosti veřejného života. Bude velmi zajímavé vidět tuto „zuřivou reportérku“ jako kuchařku a hostitelku. Po ní uvaří herečka a producentka Martina Adamcová. Žije v Kanadě a proslavila se hlavně jako vojanda Babinčáková z Tankového praporu. Dámy pohostí módního návrháře Osmanyho Lafittu, Kubánce s dlouhým copem, kterého prý vždy doprovází obláček úžasné vůně. Martina a Osmany by moc rádi přivítali Karla Gotta, ale z hudebního světa se budou muset spokojit „jen“ s jinou legendou, hudebníkem Karlem Vágnerem. Prý pochází z velmi skromných poměrů, a není proto náročný. Nejradši má obyčejná česká jídla. „Ale protože moje žena je poloviční Kréťanka, tak jsem se naučil jíst i krétskou kuchyni,“ říká hudebník, v jehož rodinných poměrech se nikdo moc neorientuje. Martina by si také nejradši dala českou klasiku: „Špenát s bramborovým knedlíkem a k tomu kus uzenýho,“ upřesnila touhy svých chuťových buněk. Kubánský rodák to má naopak. Touží po něčem, „co není tučný, ale naopak lehký“, a už vůbec ne po polévce. Té se ale dočká hned první večer v zabydlené barevné kuchyni u Báry Tachecí. Sledujte úterní večerní VIP PROSTŘENO! jen na Prima family! Bude se vařit, diskutovat a budou se dít věci!
Barbora Tachecí a její vzpomínka na italskou dovolenou
„Já nebojuju, já prostě ráda vařím,“ říká Bára, která prý nechtěla být novinářkou. Původně chtěla jít v otcových stopách a jako ekonomka se věnovat zahraničnímu obchodu. Nakonec ale zvítězila profese její maminky. Bára má zabydlený byt s velkou knihovnou a útulnou kuchyní, která vede do zahrady, což je vítaný kousek přírody pro ženu, která tráví hodně času nad počítačem i ve studiu. Hostitelka připraví menu, které inspirovala nedávná dovolená. „Projeli jsme Itálii od Benátek až po Florencii,“ vzpomíná. Bude podávat těstoviny, hlavní chod jsou obrovské tygří krevety; nadchnou ale Martinu, která se mořských plodů minulý týden trochu přejedla? „Těšila jsem se na bůček, no tak si musím nechat zajít chuť,“ říká blondýna smířeně. Večírek zakončí vanilkovo-amarettové překvapení, krém s čerstvými malinami, který si dnešní kuchařka sama vymyslela. Bára prozradí i své osvědčené know-how na přípravu pudinku. „Česnekovo-medový nálev na krevety je taky můj vlastní recept, základem je olivový olej a množství česneku větší než velké,“ upřesňuje hostitelka. A vážně, přijít na večeři upír, tak uhyne už v taxíku. Hodně medu obsahuje i její unikátní zálivka na salát. Lososový krém vonící po Itálii začíná olivovým olejem, pokračuje česnekem a zeleninou, šlehačkou a zahustí ho pokrájený losos. „Jsem polívkovej,“ libuje si Karel Vágner, který na chvíli zapomene i na dietu. A kuchařka má i zlepšováček na pastu aglio olio, kam přidá i trochu pórku a kuřecí maso. „Maso se tam ztratí a dá těstovinám šmak,“ tvrdí, zatímco purista Osmany by základní recept neměnil: „Pro mě nic moc, špagety à la Bára.“ Soupeřka Martina se po přečtení menu domnívá: „Tohle menu na vítězství nemá.“ A i když se úsečné novinářky trochu obává, neváhá se zeptat, proč k italské večeři podává chilské víno. „S Bárou se znám léta, tak budu trochu ve střehu,“ upozorňuje Karel Vágner, který se ale hostitelky nebojí. „Jen pravé osobnosti ze mě nemají strach,“ myslí si Barbora, jež se na tři inspirativní hosty a večírek těší. „Říká se o ní, že je řízná – a její odpovědi na všechno byly až moc tvrdý,“ konstatuje v průběhu večeře módní návrhář. Protože se nalévá hodně čistého vína, nedojde VIP čtyřce před koncem jídla? „Ke krevetám už nebylo bílé víno – to ale není vina hostitelky, ale spíš hostů,“ směje se Martina. A kdo má vlastně nalévat – hostitelka, nebo muži? Proč nebude milovník sladkostí Osmany po večeři spát? A proč má bílé ponožky celé zmáčené? Uvidíte…
Martina Adamcová a její francouzská večeře pod bílým stanem
Herečka Martina Adamcová žije v Kanadě a prý bývá obsazována hlavně do rolí Francouzek a Východoevropanek. Kam pozve hosty? Do svého dávného domečku na venkově, tak trochu skanzenu z dob socialismu, kde má suvenýry z cest a kuchyňku z osmdesátých let. Poklady a vybavení domečku Osmanovi připomínají dobu, kdy přijel do Čech. I když by si všichni přáli českou kuchyni, hostitelka uvaří francouzskou večeři s kanadskou inspirací. „Dámy a pánové, tohle je bomba, už jsem to neměla dlouho, a když se to umí, tak je to skvost,“ rozplývá se nad menu Barbora Tachecí, která už má vaření šťastně za sebou. Po jednohubkách s kozím sýrem a lososem, kterého v Kanadě konzumují ve velkém, následuje terinka s jedlými květy a jehněčí kýta s francouzskými brambory zapečenými ve smetaně. A dezert bude americký, banánový. „Martina by mohla být dobrá kuchařka,“ myslí si Karel Vágner, „protože s velkou chutí papá.“ Jenže herečka vaří málo, nesnáší mytí nádobí ani čištění zeleniny. A na to právě čekají brambory, salát i zelené fazolky. „A k salátu bude bageta, kterou ale nemám,“ uvědomuje si hostitelka. Pomůže soupeřka a přinese s sebou olivové ciabatty, co zbyly od včerejška? Martina bojuje s troubou a pocintá kvůli tomu kuchyni, ale přesto se stihne převléknout do gala a hosty překvapí ve velké večerní. „Hostitelka až příliš připomínala onu nešťastnou Ivanu Trumpovou. Je to něco tak absurdního, až je to krásné,“ ohodnotí její dress code Barbora ve sportovním. Záhada předkrmu Kir Royal, který se poněkud ztratil v překladu, se vysvětlí, hosté dostanou šampaňské s grenadinou. Selanka ale u romanticky prostřeného stolu nepanuje, hovor neplyne lehce. Kdyby Karel věděl, že se budou u večeře bavit o politice, tak by si dal doma utopence. Nechtěl mluvit ani o vztazích, zato Osmany si troufne na malý psychologický rozbor Báry Tachecí. Ta večer usměrňuje a moderuje, najde se pár ostrých hran. A všichni si utahují z Osmanyho, který občas zápasí s češtinou i frekventovaným slovem bobr. Komu zachutná voňavý hlavní chod? Voní, ale mohl být teplejší. Kdo uhodne typicky kanadskou ingredienci v salátu? A jak dopadne závod se sekačkami na trávu? Komu zachutná „banální dezert“, rozpůlený banán se šlehačkou? „Hostitelka byla úžasná,“ pochvaluje si Karel Martinu. Ta je naopak nadšená ze starého známého, protože je to vynikající strávník. Ale také masér, jak uvidíme. Která z naprosto odlišných soupeřek dostane nakonec více bodů?
Osmany Laffita a jeho excelentní večeře na vysoké noze
Světový módní návrhář Osmany Laffita je Kubánec, ale žije v Čechách již přes polovinu svého života. „Líbí se mi jeho humor a jeho nedokonalá čeština to jen podtrhuje,“ těší se na vybraný večírek Karel Vágner. „Nikdy jsem u něho nebyl, ale vím, že žije v předělané hvězdárně a má tam sibiřského tygra.“ Nejsou to jen řeči? Nejsou… Co uvaří Kubánec s copem čínského mandarína? Dršťkovou, po níž touží Martina Adamcová? Zatím marně shání telecí svíčkovou, normálně totiž nakupuje a vaří jeho belgický přítel. Osmany si ale telecí panenku naplánoval jako hlavní chod svého menu s hráškovým pyré s mátou, předtím bude chuťová trilogie – karibské guacamole, skotský losos v podobě tataráku a červená řepa. Následuje teplý italský předkrm – cannelloni à la Pepek námořník. Jsou plněné špenátem, drcenými piniemi, parmazánem a smetanovým krémem. Kubánka na sněhu je roztomilý název čokoládového moučníku. „Naplánoval jsem to sám,“ říká v zatím čisté kuchařské čepici kuchař, který prý normálně vaří jen dvakrát v roce. A ke každému jídlu bude zvláštní víno. „To tedy budeme vypadat,“ děsí se Karel, který je ale nakonec kvalitou vín okouzlen. „Bude to vyzdobený tak, jak nás chce mít oblečený,“ předpokládá o prostírání. „Vzalo mi to dech,“ přiznává Bára Tachecí po příchodu na Osmanyho sídlo kousek od Křivoklátu.
„To, co jsme si všichni přáli, daiquiri už vidím zdáli,“ veršuje rozjásaně hudebník nad okázalým entrée. Selka Martina to vzala s nadsázkou, ve večerním už vařila, dnes dorazila v národním kroji. „Je to jedno z nejpříjemnějších míst, která jsem navštívila,“ chválí Osmanyho dům i zoo. Báře se do kopce za tygrem plahočit nechce, ale ráda se vykoupe v bazénu. A samotná večeře? Jídlo vypadá a chutná jako ze špičkové restaurace, hostitel jako správný perfekcionista trénoval u profíka. Úspěšně… „Tohle maso je jeden z nejlepších zážitků letošního léta,“ přivírá slastně oči Bára Tachecí nad dokonalým steakem s liškami a brambory. „Bylo to tak dobré, že jsem vůbec nemohla mluvit,“ pokračuje moderátorka, které normálně řeč nedojde. „Jsem v sedmém nebi. I když jsem letos navštívila několik hodně dobrých hospod, v žádné to nebylo tak dobrý,“ nešetří dál chválou. A to ještě neví, že ji čeká malá večerní módní přehlídka. Jak dopadne „Kubánka na sněhu“?
Podle Martiny je to obyčejná česká pracna, jenže ona považuje vánoční čokoládové pracny za nejlepší cukroví na světě. Dokonalý hostitel touží po dokonalé harmonii u stolu, kde to nakonec přece jen zajiskří. „Nechci ty pitomý blbosti, co děláte. To neni chezky…“ Zachrání to digestiv a kubánský doutníček? To přece k dokonalé světácké večeři patří… Potáhne si i nekuřák Karel Vágner?
Karel Vágner a jeho family večírek v krétském duchu a ve znamení pohody
„Pokud mu někdo nepomůže, musel by začít vařit hned, jak se vrátil ode mě,“ kroutí hlavou nad posledním dlouhým menu včerejší hostitel Osmany Laffita. Jenže Karel Vágner si vezme na pomoc dvě ze svých dětí. „Protože nenávidím nakupování, jsem hrozně rád, že se mnou byla Tereza a Pepa,“ říká pyšný a vděčný otec. Hosty a diváky pozve na chalupu „našeho Pepy“. Jíst se bude pod pergolou a před jídlem se bude házet vidlemi. „Je mi to blbý, ale dneska už nemám chuť na nic,“ přiznává se Bára Tachecí. Změní názor? Ani Martina by si už nedala tu českou kuchyni, o níž pořad sní. Vepřo-knedlo-zelo ji ale nečeká. „Hrozně rád jím venku, bude to takový stylový jako na Krétě,“ plánuje hostitel. „Na Krétu jezdíme velmi často už třiadvacet let, máme tam kus svojí rodiny,“ vysvětluje menu jako z řecké taverny populární hudebník, jehož žena z Kréty pochází. Předkrmy tvoří seznam devíti položek: chlebíčky dakos, tzatziki, lilkový salát, grilovaný lilek, chobotnice na víně, rybičky gavros a samozřejmě ty nejlepší olivy. Následují vepřové a kuřecí souvlaki, papriky plněné fetou a dezerty s medem a ořechy. Ještěže má Karel ty mladé pomocníky! Jako grilovací a lilkový specialista je určen Pepa, Terezka se postará o dakos, což je taková řecká bruschetta. „U pořádné chobotnice s dlouhými chapadly nemůžeme spěchat,“ upozorňuje kuchař Karel s tím, že potřebuje skoro dvě hodiny varu. Ale vyplatí se to. „Recept jsem si vryla do paměti a hned zítra si ho vyzkouším,“ říká Martina. „Klobouk dolů,“ chválí Osmany, který by mohl jíst chobotnici denně. „Z Karlova meníčka jsem úplně nadšená,“ raduje se Bára. „Karel dělá souvlaki o poznání lepší než já a stálo mě docela dost úsilí, abych se k tomu veřejně přiznala,“ hodnotí hlavní chod moderátorka. „Je to úchvatný hostitel,“ pokračuje v ovacích Martina Adamcová. Všichni se opravdu cítí jako doma, prostě pohodička. A každý si přijde na své. Stylová bude i hudební zábava. Kdo si střihne tanec Řeka Zorby? Ovšem závěrečná chvilka pravdy nás stejně nemine… Kdo pojede po všech těch hodech na zájezd k moři? Možná i do Řecka? A sejde se ještě někdy tahle povedená VIP čtveřice? Uvidíte ve čtvrtek večer na Prima family!
Úterý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu
„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?
Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni
Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…
Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici
„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?