Ve VIP Prostřenu pokračuje Zbyněk Merunka
„Měla jsem pocit, že jsem u přátel na návštěvě a že se hrozně hezky bavíme, a to je fakt vzácný,“ shrnula pocity po úterní VIP večeři u Merunkových Lenka Holas Kořínková.
ÚTERÝ: Zbyněk Merunka a Saša Merunková upečou na Vánoce pštrosa a Evu
„Mně to přišlo až dojemně úžasně pospolitý, bylo to krásný, pomáhali si navzájem,“ ocenila náladu večírku Dáda Patrasová, diváci se ale přesvědčí, že této hostině předcházely v kuchyni i vypjatější okamžiky. O tom, že se u Merunků dobře jí a pije, už diváci VIP Prostřeno dobře vědí. Čím své milé hosty překvapí manželský pár ve svém domku v Mníšku pod Brdy během druhé vánoční večeře VIP svátečního speciálu?„Na vaření v páru se těším, už na to nebudu sám,“ říká moderátor Zbyněk Merunka, který už vaří ve VIP Prostřeno potřetí! A tentokrát zase doma ve svém útulném domečku v Mníšku pod Brdy. „Za manželku hovoří ta skutečnost, že jsme letos oslavili třicáté výročí svatby, máme dvě děti a tady na Mníšku už bydlíme patnáct let.“ A brzy bude jasné, kdo je u Merunků v kuchyni pánem, Zbyněk se bude snažit své ženě zdárně sekundovat. „Můj manžel Zbyněk Merunka je takové věčné dítě, které potřebuje vedení. Občas to vypadá, že ho uzurpuji, protože jsem skutečně taková ta vůdčí,“ přiznává Saša. Laťka je nastavena vysoko, čím se pochlubí Merunkovi? „Vždycky jsme doma říkali, když jsme vařili nějakou delikatesu, to by nám Husák záviděl,“ smějí se při dávné vzpomínce úterní hostitelé. „Polévku jsme vynechali, ale zato máme dva hlavní chody,“ říká Saša, u níž v rodině se vždycky dobře vařilo. Menu je dlouhé a zajímavé, občas i tajnosnubné dvojsmyslné - alespoň v našich hostech vzbuzuje „velký pták“ a dezert „vánoční Eva“ zajímavé asociace. „Jednu věc tomu menu nelze upřít, takhle dlouho jsem se už nepobavil, ty názvy jsou fakt vychytaný,“ myslí si zpěvák Pavel Vítek. „Vánoční Eva? Trochu se bojím, aby to nebyla paní Jurinová…“ Kdo si dá tataráček z extra velkého ptáka? A kdo brdského divočáka z komína pana Kšány? Následuje roláda z téhož velkého ptáka se šťouchanými brambory a další divoké masíčko na víně se špekovým knedlíkem. Co si dnes vybere Lenka Holas Kořínková na takových masových hodech? Zvířátka, nebo kytičky? Nebo zase po sedmi letech poruší svoji dělenou stravu, protože od dětství prostě miluje uzené „růžové masíčko“ a uzeného divočáka prostě musí ochutnat? Pod velkým ptákem se skrývá pštros z nedaleké farmy, a i když je to maso s nejlepší pověstí, většina hostů si prostě tataráček ze pštrosa nedá. „Tataráček neochutnám, to je syrové maso a v tom nejedu,“ nepřekvapí Lenka, která ale jinak umí překvapit. Dáda a Felix do toho jdou: „Ze syrového velkého kuřete tatarák, přestože to nebylo bílý maso, snědl jsem to, ale neměl jsem z toho dobrej pocit. Pštrosí roládu jsem mohl klidně i vynechsat s výhledem na to, co přišlo pak,“ hodnotí pštrosí maso Felix Slováček. Dančí na víně totiž vzbudí veliké nadšení, kupodivu i červená řepa naložená s křenem. „Něco neuvěřitelného. Všem dančí strašně chutnalo.“ O recept si Dáda řekne i na dort „vánoční Eva“, která jítaké moc chutná. Takže žádná striptérka, co vyskočí z dortu, Felixi! „Druhý hlavní chod, to si myslím, že byl, když to přeženu, zlatý hřeb,“ těší hostitele. „Kdybych to měla podle svého hodnotit, tak největší ticho bylo u toho kančího na víně a teď u vánočního dortu,“ všimla si hlavní kuchařka Alexandra. „Musím Sašu pochválit. Porce byly přiměřené, tak abychom zvládli takhle obsáhlý menu,“ chválí menu Janis Sidovský, který má ale výhrady k příborům. „Já jsem si dneska si v autě uvědomila, že znám Sašu asi čtyřicet let, že jsem s ní chodila do školy.“ Lenka Kořínková by po večeři, kterou ochutnala od spolužačky, u Merunků nejraději zůstala, obzvlášť kdyby jí dělili stravu a k tomu stále tak dobře pekli. I David Holas si pochutnal, přestože normálně tradiční vánoční menu nemusí. Kam dovedou vánoční lodičky se svíčkou naše VIP hosty? A co předvedou naši trošku výstřední exmanželé svým hostům ve středu?
Anife, Anife, Anife …a syn
Anife Hassan Vyskočilová je na svého syna pyšná: „Harimu je 21 let, je mladej koloušek, má dobrý zuby.“ Asi je to vzájemné: „Moje máma je taková přísnější, furt jenom mluví, mluví, nedá se zastavit. Myslím si, že je to opravdu dobrej kus.“ Jak se tihle dva snášejí v kuchyni? „Samozřejmě že mě máma sekýruje, ale taky nemá ráda, když se jí do toho někdo plete a dělá si to po svém.“ Hari má trpělivost a už to s Anife umí: „My se vždycky pokáráme a potom jsme za chvilku v pohodě,“ říká a Míša Vyskočilová to potvrdí. Máma a syn dnes uvaří v hezkém bytě v centru Prahy, který už věrní diváci VIP Prostřeno dobře znají. Bude v něm křesťanský stromeček s ozdobami a hlavní chod bude překvapivě také náš: kuřecí řízek s bramborovým salátem. Pak ale bude balkánské menu s musakou a sladkou baklavou, která se složitě připravuje. Míša Vyskočilová se té ryby prostě nedočká! Zato Ivan dostane židovské jablko. „Já jsem na něj myslela, na Ivana, aby neměl pocit, že jsme ho ošidili.“ A bývalému manželovi poslední kuchařky se menu líbí. „Já vůbec nepochybuju o tom, že nám to bude chutnat. Určitě to bude dobrý,“ věří kuchařským kvalitám své ex Ivan Vyskočil. Vždyť Anife mu vařila deset let. „Předkrmy byly výborný, znám to z Bulharska, protože jsme tam taky žili díky mému otci,“ svěří se Světlana Nálepková. Chutnají i jejímu Vaškovi a nejvíc taštičky se špenátem a kuřecím masem. Hari je prý specialisty na řízky, které má rád menší. Obalí je ve třech druzích trojobalů: v kukuřičných lupíncích, strouhance a sezamových semínkách. Nejvíc ho naučil vařit táta Vyskočil, Hari zase naučí diváky trochu rozumět češtině své mámy. Jak se mu řízky povedou? „My celej rok jíme výborný křupavý řízky, ale jednou za rok na Vánoce máme vždycky ty podpatky (rozuměj podrážky). Budou dva druhy bramborového salátu, jeden „sprosťák“ s cibulí (prý podle Eduarda Cupáka), druhý bude podle Hariho. Kdo ho bude mít lepší – matka, nebo syn? Petra Černocká doufá, že „Turkyně nebude mít lepší salát nežli ona“. Supa topčeta je vánoční polévka s kuličkami z mletého masa, Ivan ji zná a už se na ni moc těší, ale Anife si myslí, „ať mu ji uvaří ta mladá“. Kdo ale nakonec dostane na talíř nejvíc knedlíčků? A jídlo je i prostředkem vánoční tradiční zábavy. V koláči jsou zapečené věci, které předpovídají budoucnost, kdo co najde ve své porci? Ivan Vyskočil najde prsten, čeká ho tedy svatba, a ne rubáš, jak to vypadalo včera? Komu zachutná sladká baklava? Již ve čtvrtek uvidíte, jaká atmosféra panovala u Anife Vyskočilové, kde se dokonce rozhořela i debata o podstatě islámu a strachu jako přirozené nebo nebezpečné lidské emoci. Ale také o tom, zda se má okurka na tarator strouhat, nebo krájet… Uslyšíte vánoční přání a uvidíte, kdo si nakonec vyvařil zájezd k moři.