Seriály a filmy

8. října 2012 15:02

Petra Kloidová

VIP PROLITO!, nebo VIP PROSTŘENO!?

Tento týden přinese příjemnou společnost a báječné mňamky ze světové kuchyně, ale také vybraná vína. „Mě vaření baví“, říká první hostitelka, cvičitelka Hanka Kynychová, která začíná svůj den protažením u žebřin.

„Já mám tu kuchyni asi o něco dietnější, mě baví, že když to jídlo sním, tak se po něm nevyvalím do sedačky, ale je mi po něm dobře.“ Hanka se bojí, že se bude v jídle trochu rýpat, protože jí stačí sníst polévku a je už najedená. Ona skutečně jí často a málo, jak se podle zásad racionální výživy správně má, takže představa pěti chodů jí nedělá už předem dobře. Jak se s tím Hanka popasuje? Druhá žena VIP týdne, Alice Bendová za svobodna Veselá, je prý už zase veselá. „Myslím si, že nejsem konfliktní typ,“ říká o sobě herečka, kterou si diváci Prima family pamatují ze seriálu Velmi křehké vztahy nebo z oblíbené soutěže Hádej, kdo jsem! Ve zmíněném seriálu hrál i její kolega Viktor Limr, který zamířil do Cest domů. Pohledný herec uvaří v úterý ve svém bytě na míru zážitkovou večeři. „Mně osobně vyhovují lidi, kteří poslouchají, když někdo mluví,“ říká introvert, který nevyhledává společnost nadměrně asertivních jedinců. Posledním, kdo bude v tomto milém čtyřlístku vařit a prostírat, je zpěvák, tanečník a producent Petr Kotvald, který, ač nejstarší, vypadá stále výborně. Jak bydlí a jak se má zpěvák, na jehož písničkách Hanka vyrostla? Prozradí, že je abstinent, tentokrát ale svoji zásadu poruší, protože je to prý spíš Prolito! než Prostřeno! Diváci také zahlédnou spoustu domácích mazlíčků, kteří naše hvězdy obklopují. Hlavně se ale mohou těšit na čtyři hostiny začínající ve 20.00 na Prima family. A kam po večeři? Sejdeme se v Obchoďáku!

Hanka Kynychová cvičí pro změnu v kuchyni. Překvapí perličkou Supreme

Prší – pro Hanku Kynychovou jistě štěstí! Cvičitelka a původně zahradnice, která už v mládí propadla aerobiku, uvítá hosty ve svém krásném domě s malou zahrádkou a bazénem. Kuchyň, kterou si trojnásobná maminka „vydupala“, vyrobil její muž, ale „protože je velmi vysoký a všechno dělá podle sebe“, poličky i linky jsou prý trochu výš, než by Hanka potřebovala. První kuchařka slibuje „italský rozjezd a exotický závěr“ své večeře. Jako předkrm připraví anglickou pečeni a olivový krém, pak bude polévka minestrone. Alice nemusí husté polévky, ani Viktor neprahne po zelňačce, v níž stojí lžíce. Petr ji v životě nejedl, bude jim italská zeleninová polévka chutnat? Jako hlavní chod bude perlička s pečenými bylinkovými bramborami a sladkou tečkou budou čerstvé fíky s ricottou a medem. To zní báječně! „Myslím, že moje menu obstojí, protože je lehké a ve výsledku se budeme cítit také tak,“ věří si první VIP kuchařka. Pro Petra Kotvalda jsou to nové chutě. Alice kvůli nepečenému dezertu tipuje hostitele muže, Petr správně uhodl ženu a Viktor Limr předpokládá, že se jde k dobrému a zkušenému kuchaři. Roast beef dělala minule Hanka Mašlíková, uvidíme, jak si s ním poradí její jmenovkyně, která má „z pečínky a masa respekt“. A patrně i z perličky, kterou si plete s křepelkou. „Kuřecího masa mám přes týden plný zuby, perlička mi připadá taková noblesnější,“ vysvětluje hostitelka volbu polodivoké drůbeže, která je pro všechny obestřená tajemstvím. Doplní ji parmská šunka, která přijde i do pečených brambor s bazalkou. „Na Petrových písničkách jsem vyrostla,“ těší Hanku první host. „S Alicí jsme kamarádky, máme od sebe asi rok děti, známe se dlouho,“ vítají se dámy. Hostitelka si pozvala také sommeliéra, aby víno bylo, jak se patří. „Dneska to není Prostřeno!, ale Prolito!,“ žertuje Petr, protože pan vinař dolévá a dolévá. Petr Kotvald je skoro abstinent, ale svoji zásadu u Hanky poruší. Prý měl v rodině několik odstrašujících případů, co s člověkem udělá alkohol, tak se krotí. Pečínka je dost krvavá, což naštěstí nikomu nevadí. Výbornou byla shledána i tapenáda z oliv. „Tady seď na řiti a užívej si!“ razí dobrá hostitelka heslo z rodné Moravy, když má Alice cukání jí pomáhat v kuchyni. Té chutnal i dezert: „Složení fíků a ricotty bylo geniální,“ chválí sladkou tečku herečka. Moravská je i zábava – cimbálovka. Víno v příjemné společnosti odbouralo zábrany, takže dojde na taneček na terase.

Viktor Limr a jeho zážitková večeře. Hosté málem prodřeli talíře!

Sympatický herec ze seriálu Cesty domů se dostal k herectví úplnou náhodou; vlastně prý kdysi doplnil chybějící kluky v dramatickém kroužku, a pak už to jelo samo. Jaký má Viktor vztah k vaření? „Vařím rád a podle receptů. Když začínám vařit mám přesnou představu v hlavě, jak by mělo jídlo vypadat a chutnat.“ Viktor uvítá své hosty v dokonale zrekonstruovaném moderním bytečku 2+kk. Co všechno si na malé kuchyňské lince naplánoval uvařit? I když ho Hanka tipuje na českou kuchyni, Viktor směřuje spíš do Francie. Chody menu na sebe vážou a jsou to jídla lehká. „Hledal jsem jídla, která dobře vypadají,“ říká dnešní kuchař, který nabídne čtyři chody: krabí salát, francouzskou cibulačku, pomalu pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou a jogurtovo-malinové brulée. „Meníčko je postavený senzačně, normálně mi spadla čelist,“ už se těší zpěvák Petr Kotvald. Alice cibulačku nikdy nevařila, určitě by si rozmazala make-up, protože Viktor trochu pláče. „Cibulačku vařím, protože ji umím a protože mi chutná, jinak moc polívkovej nejsem,“ vysvětluje kuchař. Alice si myslí, že Viktor švestkovou omáčku koupí, ale to ho podceňuje, protože ji uvaří z čerstvých švestek! Salát z pravého krabího masa osvěží množství pokrájené pažitky a kopru. Kdo ho nejí? Nikdo nemá výhrady? „To mě baví, nejdřív se jí očima a Viktor to má krásně naservírovaný,“ chválí jídlo estéta Limra estét Kotvald. A vypadá to, že se soupeři opět nejen dobře najedí, ale i napijí, protože ani druhý hostitel nepodceňuje výběr vín. „Ty seš zadanej, viď?“ žertuje při předkrmu, jehož sladěné chutě ji dostaly, vdaná Hana s ženatým Viktorem. „Ježíš, ta je výborná! To byla harmonie,“ stejně jako nad předkrmem se rozplývá Alice nad polévkou. A Petr souhlasí: „Ta chuť byla jedinečná, to bylo mazlení,“ říká o minestrone, kterou neznal. Soupeři málem prodřeli talíře. „Já jsem Viktora podcenila, fakt jsem si myslela, že neumí vařit,“ chytá se za hlavu Hanka. „To, jak upekl kachní prsa, tak to je definitivní, protože byly naprosto geniální,“ pěje ódy Alice a ostatní ani nemluví, jak jim „chuťové pohárky zbytněly v puse“. Petr si přidává, Alice dojídá po Hance, dezert s krustičkou už ale skoro nemohou. „Zažíval jsem chuťový orgasmus,“ hodnotí večeři zpěvák. „Je to perfektní, když hosté chválí a myslí to upřímně,“ vyhřívá se v těch ovacích druhý kuchař Viktor Limr. Ovšem hvězdy by měly ubrat, protože hostitel jim v rámci zábavy ještě předvede, jak by mohly vypadat, kdyby ztloustly a zestárly, nedej bože i zplešatěly! Je to zábava, nebo spíš takové memento mori?

erý: Anife Vyskočilová a její let do Istanbulu

„Jezte rukama,“ vyzývá své hosty doma bulharská Turkyně Anife, která jela do Německa, omylem vystoupila v Čechách a už tu zůstala. Nejprve se seznámila se synem Ivana Vyskočila, a když poznala otce, spadla jí brada, jemu též, a bylo rozhodnuto. Tvrdí o sobě, „že vaří výborně, nebo výborně.“ Jiná možnost není – plný stůl znamená v její vlasti symbol štěstí. Nákup na tržišti pojedná v orientálním duchu (nejradši by smlouvala) a menu rovněž. Na co se mohou soupeři těšit? Na tři mušketýry a jeden baklažán, arabské křidélko nebo stehýnko, dalmatské čufty po bosensku a jako dezert bude lahodný řecký jogurt politý tureckým medem od maminky a posypaný bulharskými vlašskými ořechy. Ale jak slibuje divákům: „Možná něco neudělám a možná něco udělám navíc.“ Protože takový živel, jako je Anife, se při vaření nenechá spoutat nějakým menu! „Překvapilo mě, že to jsou jen tři chody,“ říká Petra Horváthová, která netuší, co ji čeká. Určitě maso a baklažán. „Ani nevím, co je baklažán“, říká Martin, který tápe i nad čufty. Zato Petra Černocká má balkánskou kuchyni moc ráda. „Anife je můj velký favorit,“ tipuje. A kuchařka se činí: předvede, jak lilek nasolit, jak očistit fazolové lusky, uvidíme balkánské listové těsto a čufty z mletého masa, kam přijde jeden „vaječník“. „Kdyby vám nechutnalo, tak prosím řekněte, že vám chutná,“ prosí hostitelka. Dezert se podává na palubě, protože Anife vezme soupeře na letecký trenažér. Co myslíte, kdo nabourá? A jaké bude přistání po téhle jízdě do Istanbulu?

Středa: Saxána Petra Černocká kouzlí znamenitě i doma v kuchyni

Petra se na svůj večírek připravila, dokonce natřela zahradní stolek. „Probudila se ve mně velká touha nezklamat,“ přiznává. Velký stůl a ubrus si ale musela vypůjčit, stejně jako bylinky od souseda. Plánuje večeři pro milovníky ryb a mořských plodů. Polévka bude její oblíbená indická kuřecí s mandlemi. „Tu nemůžu zkazit, dělám ji spoustu let.“ Své jmenovkyni, dceři rybáře, se lehkou rybkou s bramborem a špenátem strefí do chuti. Lehký bude i piškot s ovocem, oříšky a řeckým jogurtem. Jaká hostitelka, takové menu: příjemné, úhledné, tak akorát, trochu do světa, trendy. Anife při pohledu na jídelní lístek tuší, že se nepůjde dojíst do restaurace jako v pondělí. Polévku zná, u nich se jedla na svátky. Pro Petru mladší a Martina by mohla klidně být i pikantnější. „Ještě jsem krevety nepozřel,“ těší se Martin na předkrm, koktejl s avokádem, mandarinkami a jogurtovo-majonézovou zálivkou. „Já bych tam, protože jsem zvíře, dala trochu kečupu kvůli barvě, ale nechci si to rozlejt u těch mistrů,“ upřímně lituje zpěvačka, která jako přílohu podává rozpečenou bagetu s bylinkovým máslem. Je Anife skutečně alergická na mořské plody, jak straší? „Jakmile nebudou čerstvé, připravte mi sanitku, jedu!“ varuje. Nakonec ale „kdyby mohla, tak by jedla jenom koktejl.“ Co ještě Saxána ve své kuchyňce vykouzlí? Petřin hlavní chod – okoun – je výborně okořeněný, ale prostý, „protože u ryb platí, že čím míň, tím líp,“ tvrdí. Po včerejším tornádu s Anife je zábava klidná a tvůrčí. „Já si od Petry odnáším pohodu, která proplouvá tím barákem,“ libuje si dámami hýčkaný Martin. Ztuhl nepečený ovocný dezert tak, jak měl? Anife chutná nejvíc po předkrmu a „už teď se loučí s dovolenou“. A to ještě neví, jak se zítra vytáhne její favorit Martin…

Čtvrtek: Český Belmondo Martin Kraus peče kachnu v kuchařské čepici

„Princ“ Martin Kraus vyrůstal jako v pohádce. Na statku, v jízdárně, kam také pozve ženy. „Bydlení u Martina si představuju, že budou všude podkovy a rajtky,“ fantazíruje kamarádka Petra. „Je to řehole,“ říká s lehkou nadsázkou hostitel o rodinné farmě, „mám na krku čtyřicet koní.“ K herectví ho přivedla autobiografie J.-P. Belmonda, kterého má rád a jehož Anife (a prý nejen jí) připomíná. „Dělám si drápky na zájezd,“ netají se Martin. Soupeřky pohostí v „chlastroomu“ a v maminčině kuchyni spáchá „český nářez“: kachnu s knedlíkem a s variacemi zelí. Jídlo by mohlo potěšit Anife. „Já si představuju, že nám rozdá špejle a na tom bude buřt,“ podceňuje mladíka Petra Černocká, která po včerejšku už nemá na nic chuť. „Párky bude mít, chleba bude mít,“ vidí to podobně Anife. Holky přemluví, ať dorazí na farmu v gala. Sama přichází v zeleném, Petra je v klobouku – úplný Hollywood. Kdyby děvčata tušila, že budou v dlouhých róbách jezdit bosky na koni! Nastrojená Petra kamaráda Martina ale nepodceňuje: „Je to typ kluka, který zvládne všechno, tak proč by nezvládl jedno blbý vaření?“ Po neochucené mozzarelle s rajčaty a čínským zelím se místo polévky čepuje pivo a po kachničce Martin upeče „ananas na šutru“. Zmákne i domácí knedlíky? „Já jsem na knedlíkách odkojenej,“ hněte těsto představitel démonického Dana, který uvaří to, co má nejraději. „Anife bude v takový rozkoši, že těch deset bodů jí nebude stačit,“ chvástá se. Zelí sice bude červené a bílé, ale kupované, knedlík trošku tužší, ale kachna jako dort s křupavou kůrčičkou. A kosti? Házejí se rovnou do krbu jako na zámku. „Měla jsem pocit jako ve starém filmu,“ bájí Anife, které týden přinesl hodně osvěžení, optimismu a nové kamarády. „Zábava byla absolutně geniální, jenom pro někoho jinýho,“ říká Petra Černocká, která se ale také podívá na svět z koňského hřbetu. Martinovi přálo počasí, vyjde mu i pečení ananasu pod hvězdami? A kdo nakonec odjede k teplému moři?

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 12. 2025

Myšlenky na romantiku a sny o krásném večeru s někým výjimečným překazí práce, kterou je třeba udělat hned. Může se to týkat financí. Mohlo by se jednat o hluboké přemýšlení o tématech, která vás nijak zvlášť nezajímají. Nenechte se tím zklamat. Zvládněte povinnosti a pak si naplánujte večer. Na zábavu nebude pozdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.