Seriály a filmy

9. listopadu 2012 23:10

Petra Kloidová

Žijí na Plzeňsku žabožrouti? Přijde na to…

Ve čtvrtek se s naší VIP čtveřicí vydáme na Moravu, kde se odehraje další dvojitá porce vaření. Tentokrát převzaly štafetu dvě nerozlučné kamarádky, herečky Květa Fialová a Naďa Konvalinková.

Na Plzeňsku se sešly čtyři ženy a jeden mladý muž, který se teprve učí vařit. I první kuchařka je mladičká, a i když jeden čas prý hodně vařila, dnes raději peče a čerpá z babiččiných zkušeností. Terka se stále učí a zkouší si nové i tradiční rodinné recepty. To Marcela je mnohem zkušenější a hlavně rozhodnutá vyhrát i za cenu, že bude taktizovat a provokovat. Svůj večírek zvládne v pohodě, pak ale ukáže i jinou tvář. Třetí kuchařka nabídne hodně neobvyklý předkrm a její žabí stehýnka zapůsobí jako rozbuška a možná jí seberou body.

To si v pořadu zatím nikdo nedovolil, nejsme ve Francii, ale v Plzni a okolí. Moc piva se tady nevypije, spíš vody, a tomu odpovídá i nálada, i když pár zátek také bouchne, jednou i předčasně. Ani ve studentském bytě, kde si Brigita ověří, že sůl je nad zlato, nepanuje nijak bujará nálada. A v pátek si zase Tereza vzpomene, že nemá ráda řízky, i když je sama také smažila, pro Marcelu jsou všechny recepty primitivní včetně španělských ptáčků, přitom své telecí medailonky jen opekla. Nechá se v pátek někdo vyprovokovat k výměně názorů? Chytnou naše soutěžící za srdce zvířata na statku a poctivé domácí vaření u Slovenky Brigity? Co to vlastně chová? Krávu, vola, nebo býka? Podívejte se, kdo si nakonec v západních Čechách vyvaří krásných 40 000 korun!

Pondělí: kočkomilka Terezka (19)

Převážně ženský týden zahájí nejmladší účastnice, která studuje prvním rokem pedagogickou fakultu v Plzni. Zatím neznámé soupeře pozve na chalupu, kde v létě pobývá s početnou rodinou. Štíhlá Terezka je dost náročná a zpočátku málomluvná, miluje celozrnné pečivo a zdravou stravu, straní se alkoholu. Jako předkrm upeče italské rohlíčky s mozzarellou, protlakem a šunkou. Celé menu chutná kamarádům, kteří ji „vyhecovali“ do soutěže. Polévka „sýrovka“ je rodinná specialita, každý se prý zhrozí, když ji uvidí, pak si ale pochutná… Bude to platit i pro Marcelu, která chce vyhrát a na sýry nemá vůbec chuť? Pivní řízečky se šťouchanými brambory jsou další rodinný recept a jako dezert bude Pavlova s banány. Poté, co sněhový dort jednou úspěšně upekla strejdovi, si ho prý všichni zamilovali. Atmosféra prvního večírku ale vázne, večeře začne bez přípitku a pije se spíš voda. Terezka žije ve svém světě a její loutkové představení na téma já a moje sestra se líbí hlavně generačně spřízněnému Martinovi.

Úterý: nastávající babička i maminka Marcela (35)

Výrazná Marcela, která se netají tím, že chce vyhrát a udělá pro to vše, na začátku natáčení zjistila, že je těhotná. Došlo tak ke kuriózní situaci. Protože je těhotná i její dcera, bude babičkou a maminkou zároveň. Podřízení prý proto přezdívají vedoucí supermarketu mamba, není to ale náhodou i proto, že je na kolegy jedovatá? Marcele nechybí sebevědomí: „Jsem výborná kuchařka a hostitelka,“ říká, protože se jí prý skoro žádné jídlo nikdy nezkazilo. „Jsem nejzákeřnější ze všech, největší hráčka budu asi já,“ plánuje. „Vyhraju, protože je to výborný a strašně mi chutná. Bude to perfektní večer, a kdyby se náhodou nesmáli, tak je opijem.“ Co ochutnají soupeři v jejím zrekonstruovaném domečku, který si sama vymalovala? Její menu směřuje do Itálie. Hrášková polévka se má podle Marcely podávat vlažná, všichni ale tento názor nesdílejí. Telecí medailonky jsou dobré, ale tuhé a bez šťávy, Terka by si na ně s chutí „kydla kečup“. Ale muffiny s ovocem chutnají i těm, co se na ně původně ani netěšili, a Marcela je výborná hostitelka. Co jí hosté namalují na zeď na památku? Po prvních rozpacích zavládne všeobecná kreativita…

Středa: fyzioterapeutka a maminka Kateřina (33)

„Mám poměrně žravou rodinu, vařím všechno vzhledem k tomu, že mám malé děti,“ říká o svém vztahu k vaření fyzioterapeutka na rodičovské dovolené, která se postará o největší pozdvižení týdne. Marcela není předem nadšená: „Existují prášky proti zvracení? Ptáčka dneska zabalí dvanáctileté dítě.“ První a poslední chod menu neprozradí, co bude sympatická hostitelka ve svém pěkném domečku, kde sama přiložila ruku k dílu, podávat. Pod „něčím na zub“ se skrývají žabí stehýnka, což je sice francouzská delikatesa, ale určitě ne pro každého. Marcele zvedne žaludek a odejde v šoku od stolu. Skokan na talíři neudělá dobře ani Brigitě, zato mladí si dají nevšední specialitu, jsou otevření všemu novému. Ani dýňovou polévkou Katka Marcelu neuctí, pro ostatní je to také novinka. Přehrává těhotná Marcela svoje nechutenství, jak si myslí Terka? Zlepší náladu společenská hra, kterou Katka a její syn milují? Kdo nasbírá nejvíc diamantů stejné barvy? A kolik bodů zachrání dortík s křupavým spodkem a krémovým vrškem z čokolády a mascarpone? Podle Brigity delikatesa, chce zabalit kousek domů. Terezka se cítí u Kateřiny jako doma a vadí jí, že se Marcela „všemu stupidně chechtá“.

Čtvrtek: vysokoškolák Martin (21)

Do dvoupatrového domu, kde bydlí samí studenti, pozve ve čtvrtek své soupeřky Martin. Jedno patro obývají kluci a jedno holky, je to příjemné zpestření, říká vysokoškolák, který si ale studium na rok přerušil. Plánuje začít šunkovou rolkou s jablky, okurkami a sýrem cottage. Terka ocenila svoje nejoblíbenější jídlo, zato trochu vystydlá bramboračka bez hub měla k té babiččině dost daleko. Podle Marcely není dost zahuštěná, Martin je ale spokojen, vařil ji teprve podruhé v životě. „Já si myslím, že on má ty chuťové buňky bohužel propité,“ myslí si Brigita, která si musí všechno dosolit. Paradoxně všichni dostanou od Martina sůl jako dárek a Marcela si to vezme osobně. „Atmosféra byla ponurá, nepořádek nikomu na náladě nepřidá.“ Moučník od maminky ani prostředí nic moc, stejně jako stůl a nádobí. Kuřecí závitky jsou mdlé, chtěly by orestovat a dochutit, navíc opět nemají žádnou šťávu. Šťouchané brambory jsou nedovařené, jarní cibulka v nich syrová, zkrátka Martin má jako kuchař ještě co dohánět. Brigita ještě nikdy nehrála ping pong, na který hostitel odvede dámy do sklepa, ale jde do toho. Terezka přiznává, že je na sporty trdlo, alespoň všem pěkně vytráví na jahodový dortík, který ale také není žádná hitparáda.

Pátek: slovenská statkářka Brigita (47)

Optimistická a usměvavá Brigita má už dospělé děti a v Čechách žije sedm let. S přítelem mají malou usedlost, kde chovají býčky, slepice, prasata, mají také psy a kočky. Poslední večer u Brigity představuje spíš takový nedělní oběd u babičky se vším, co k tomu patří. Tříchodové menu se sýrovou roládou, řízky naruby s klasickou bramborovou kaší a poctivými tvarohovými řezy. Přestože si k sobě Marcela s Brigitou našly cestu, Marcela, velká hráčka tohoto týdne, hraje do poslední chvíle. Protože jí Brigita jako hostitelka nemůže dělat nepřetržitou společnost u stolu, tak „jediné pozitivum celého týdne postrádá“ a není moc dobře naložená. Náladu jí ani nezvedne „nahonem ušitá“ zábava – hádání profesí. To už byla větší zábavou procházka po statku, kde se řešilo, zda se v ohradě olizuje kráva, vůl, nebo býk. Problémy s tím má i vysokoškolačka a milovnice koček Terka, která si na dvoře mohla pohladit koťátko. A Martin dostane svůj řízek od hostitelky záměrně neosolený – je to test. Pozná to, nebo se bude pídit po slánce?

VIP Prostřeno navštíví dokonce i dámy, které VIP mají ve svém zaměstnání!

Redaktorky VIP zpráv nám ukážou, jak se ohánějí v kuchyni. Lenka Špillarová, Tereza Jemelíková, Lucie Špaková a blonďatou skupinu oživí brunetka Andy Košťálová!

Týden ve znamení dýňových polévek a červené řepy

VIP výlet na Moravu

Ve čtvrtek se s naší VIP čtveřicí vydáme na Moravu, kde se odehraje další dvojitá porce vaření. Tentokrát převzaly štafetu dvě nerozlučné kamarádky, herečky Květa Fialová a Naďa Konvalinková. Večeře mají i ostřejší podtóny, protože Květa se předvede v poněkud netolerantní podobě. Mezi Vlastimilem Harapesem a Květou to občas zajiskří: oba mají smysl pro černý humor, sešli se dva silní soupeři, bystří pozorovatelé a glosátoři. O tom, že „Květa umí potěšit“ a nikomu občas nic nedaruje, ví své i Naďa, která se s kamarádkou také někdy špičkuje. Baletní mistr dokonce v jedné chvíli vyletí a padnou i takové poklony jako: „Mohl jsem být už dávno mrtvej a nemusel jsem tady s váma sedět.“ Návštěva sklípku ale náladu a vyvrcholení VIP týdne prudce zlepší, jak uvidíte ve čtvrtek večer na Prima family.

C: Květa Fialová vnutí soupeřům vitamíny a proveze je po jezeře

Herečka Květa Fialová je jednou z mála žen, která kdyby prošla reinkarnací, v niž věří, nechtěla by se znovu narodit jako mladá, ale prý rovnou jako osmdesátiletá. Stáří si užívá, žije stále aktivně, hraje, píše, cestuje a ve čtvrtek také vaří a soutěží v nádherném domě kousek od Mikulova s vyhlídkou na jezero. Jako zdroj vitamínů si na zahradě vytáhne jako z pohádky červenou řepu na předkrm „červený podzimní sběr“ a na vlastní verzi dýňové polévky použije japonskou dýni Hokkaidó. Dále uvaří jídlo z jednoho hrnce, které jí zachutnalo v Rumunsku ještě za hluboké totality. Balkánská specialita sarmale kombinuje mleté maso, kyselé zelí a rýži, důležité je koření čubrica. „Já jsem vařil dýňovou polévku, ona se teď bojí té konkurence, to je jasný,“ konstatuje Vlastimil Harapes, který už má vaření za sebou. Paní Květa nemá ráda, když je jídlo bez chuti „jako mrtvá noha,“ proto dá do polévky chilli, také přidá jablka a mrkev. Jablka také zjemní vrstvu kysaného zelí v hlavním chodu, kam ještě přijdou čufty a rýže. Pokrm se pak podusí v rajském protlaku. Kuchařka se obává, že vitamínovou bombu ze syrové strouhané červené řepy hosté nebudou jíst, ale protože „už tu dlouho nebude a budou jí chtít udělat radost, tak to snědí,“ předpokládá s nadsázkou. „Když to snědí, budou tady o deset let déle,“ slibuje. Ovšem předkrm se ukáže trochu nebezpečný – zůstalo v něm pár skořápek. O zub přišel skoro baletní mistr. „Podruhé už to mít nemusím,“ říká. Souhlasí i paní Konvalinková. „Přestože jí byly ořechy dodány, hostitelka by to neměla připustit,“ soudí Naďa. Jana Andresíková zase shledala řepu příliš tuhou, sama by ji předvařila. Co ale hosty i kamarádku Naďu nadchne, je romantická projížďka lodí po Novomlýnské nádrži, přestože vane podzimní vítr a „je trochu chladněji, než by bylo záhodno“. Naďa lodě miluje a podle Květy šla „balit kapitána“. Horká konkurenční polévka promrzlé výletníky zahřeje. „Té mé se nemohla rovnat, ale rozhodně byla lepší než ten předkrm,“ říká sebevědomý a mlsný Vlastimil, který nemá moc rád „předžvýkané“ mleté maso, proto se skoro nedotkl hlavního chodu. „Vypadá to hrozně…“ Nadě přišlo sarmale jako obyčejné dobré domácké jídlo. Závěrečný sladký ovocný sen se šodó, piškotový ovocný moučník Vlastimil vidí jako přeslazené „brutální probuzení“.

D: Naďa Konvalinková vezme hosty do sklípku

Poslední hostitelka, herečka Naďa Konvalinková si na sobě cení, že má ráda lidi. Za svoji nejhorší vlastnost považuje lenost. Miluje cestování a knihy, ráda medituje, naštve ji lidská zloba a krutost. „Naďa je tak adaptabilní člověk, herečka se vším všudy, veselá, optimistická,“ říká Vlastimil Harapes a předpokládá, že vaření zvládne bez problémů. „O Nadě se říká, že je dobrá kuchařka, a většinou ti lidé, co dobře jedí, také dobře vaří.“ Co ale kuchařka plánuje? Menu totiž neprozradí: Fialovobílé potěšení, zelené zdraví, zlatohnědé překvapení a tajemství k vínu je záhada sama. Budou nejprve fialky se smetanou, jak tipuje Květa? Nebo další červená řepa, tentokrát předvařená a zapečená s kozím sýrem? „To je inspirace Květou Fialovou, tak uvidíme, jestli tam nebude trochu jedu,“ obává se baletní mistr. Po špenátové polévce přijdou na řadu vepřové kotlety zapečené s hruškami. „Je to trošku záhul,“ stěžuje si Květa v apartní zástěrce, „Vlastík má mlsný jazyk, jak jsem si všimla.“ Špenátovou polévku ukrývající se pod „zeleným zdravím“ Naďa přesolila, zachrání to smetana a trik se syrovou bramborou? „Překvapením k vínu“ mají být zelňáky. „Tam snad chybu neudělám,“ doufá Naďa. „Chováme se, jako kdybychom dělali bramborák, ale snazší je to tím, že je to ze zelí,“ radí před smažením posledního chodu divákům. „Za předkrm máš ode mě desítku,“ hlásí milovnice červené řepy a zdravé kuchyně Květa. Kdo nemá rád kozí sýr? Jana Andresíková. „V tom případě my nemáme rádi tebe, protože my máme rádi lidi, co jedí kozí sýr,“ drsně žertuje u stolu Květa. A nevezme si od Jany nabízený sýr. „Ať si svý kozy nechá,“ vykřikuje. „Chce to kapku medu,“ přeje si Vlastimil, který považuje Květu, co se Nadi týče, za neobjektivní. Jana také nejí špenát, ale polévka jí údajně chutná. Nálada u stolu houstne. Květa skáče do řeči Vlastimilovi, který se chystá vyprávět historku, hlídá, kolik polévky Jana sní. „Díky šalotce a hrušce je sos k vepřovému masu velmi chutný,“ myslí si Vlastík i ostatní o hlavním chodu. Je nejvyšší čas odebrat se do vinného sklípku. Atmosféra s muzikou potěší Květu a vezme za srdce Moravačku Janu. Příjemným překvapením je masáž, k vínu báječně bodnou slané placičky zelňáky, což sice není klasický dezert, ale do sklípku se hodí náramně. Naďa je výborná hostitelka a výlet na Moravu všechny dostal...

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 12. 2025

Myšlenky na romantiku a sny o krásném večeru s někým výjimečným překazí práce, kterou je třeba udělat hned. Může se to týkat financí. Mohlo by se jednat o hluboké přemýšlení o tématech, která vás nijak zvlášť nezajímají. Nenechte se tím zklamat. Zvládněte povinnosti a pak si naplánujte večer. Na zábavu nebude pozdě.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.