Výživová poradkyně celebrit o půstu: Jíme hrozně moc, tělo potřebuje přestávku

Gabriela Peacock v Show Jana Krause

V oboru výživy je Gabriela Peacock naprostá profesionálka. Jako nutriční specialistka spolupracuje s řadou celebrit včetně členů britské královské rodiny. Jak bychom se podle ní měli stravovat a v čem vidí zásadní problém?

Zdravá a vyvážená strava je základní stavební kámen pro každého, kdo jen trochu myslí na své tělo. Skrze jídlo dostáváme do těla potřebné živiny a lze jím také vyřešit řadu zdravotních problémů. Potíž nastává v případě, kdy si špatnými návyky zhoršujeme stav našich orgánů a zbytečně rychleji stárneme.

Mohlo by vás zajímat: Pečivo může pomoci i uškodit. Zjistěte, jestli do vašeho jídelníčku patří a jaký druh vybrat

„Dlouhověkost je hrozně zajímavé téma,“ řekla nutriční terapeutka Gabriela Peacock v Show Jana Krause. „Mě to úplně fascinuje, protože podle přicházejících nových vědeckých zpráv víme, že jak se medicína vyvíjí, budeme žít déle. Ale pro mě je velmi důležité, abychom vedle toho, že žijeme dlouho, se také cítili úžasně,“ vysvětlila Gabriela Peacock svůj pohled.

Základem je zmenšit stravovací okna

Co pro to tedy můžeme udělat? „Důležité je, jak jíte. My teď víme, že jsme trošičku rozmazlení, že jíme dlouho, každý den a celý den, takže je dobré mít menší okno, nemusíme jíst 13, 14 nebo 15 hodin denně,“ poradila odbornice. Další věc, kterou Peacock doporučuje, je půst a dodává, že i když to slovo zní výhrůžně, není to až tak strašné.

Čtěte také: Tuky z jídelníčku nevyřazujte, ani ty nasycené. Občas pomůže i nahradit krkovici panenkou

„Půst, který předepisuji, opravdu není hladomor, je to jenom o tom, abyste si zmenšili okno, kdy jíte přes den, a funguje to. Věda potvrzuje, že jíme hrozně moc a že jsme rozmazlení. Přitom tělo potřebuje přestávku,“ objasnila expertka.

Na tom je podle ní založená i teorie hormetického stresu. Co snídá královská rodina? Kdo ze slavných patří mezi její klienty? To a mnohem více se dozvíte v pořadu Show Jana Krause, který můžete sledovat každou středu od 21:35 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.