Celebrity

28. prosince 2022 12:15

Šarlota Chmelařová

Upřímná zpověď odsouzeného Davida Křížka. Ve vězení si našel zálibu. Svou ženu dojal

Bývalý profesionální jachtař David Křížek (50) si ve vězení odpykává trest za podíl na tunelování Metropolitního spořitelního družstva. Svůj čas za mřížemi se rozhodl krátit psaním knížky pro děti.

Pro Davida Křížka je to bezpochyby nejnáročnější období života. Navzdory obtížné a nepříznivé situaci se ale musí dívat dopředu. Doma na něj totiž čeká manželka, bývalá miss Lucie Křížková (dříve Váchová) a dvě děti.

Sám připouští, že udělal chybu a naletěl na svou naivitu a důvěřivost. Stal se tak nechtěným bílým koněm skupiny. „Já jsem vinen rozhodně, udělal jsem chybu, ale nemyslím si, že cesta mé nápravy je skončit ve vězení. Myslím si, že tréninkem mládeže a psaní odborných knih pro veřejnost bych byl pro společnost větším přínosem,“ prohlásil Křížek v rozhovoru pro pořad Showtime. Soud mu ale letos v červnu jeho pobyt za mřížemi prodloužil o rok a půl. Celkem by měl tedy Křížek strávit ve vězení pět let.

Svůj čas chtěl mnohonásobný mistr republiky v jachtingu nějak smysluplně využít, a tak se zrodil nápad pro psaní knihy. „Už dřív jsem vydal dvě knížky a nechtěl jsem čas tady promarnit. Kniha se nabízela. Nejdříve jsem chtěl napsat něco o sportovní psychologii. Ale napsal jsem asi osmdesát stránek a začal jsem se v tom hrozně ztrácet. Odborná literatura se tady nedá psát,“ vysvětlil Křížek s tím, že je ve vězení obtížné se koncentrovat.

Pohádka měla být původně jen pro jeho vlastní děti

David Křížek nakonec začal psát knihu pro děti, která měla být původně určena jen jeho vlastním potomkům. Na začátku to bylo jen pohádkové vyprávění, o které ho prosila jeho žena Lucie. „Myslela, že nám napíše příběh na čtyři stánky, ale on nám za měsíc poslal dva popsané sešity, takže to bylo čtení na několik večerů,“ vzpomíná Davidova manželka, která často při čtení neudržela slzy.

„Já jsem byla častokrát dojatá, protože jsou tam i momenty, které jsme prožili. A když jsem příběh četla dětem a dostala jsem se do nějakých fází, které mě dojaly, tak jsem prostě ani nemohla číst, musela jsem to dát synovi, ať to přečte za mě, protože mi prostě došla slova,“ popisuje Lucie. Sportovec přemýšlel nad tím, že by se jeho příběhy mohly líbit i dalším dětem.

Ve vězení se dokonce učí kreslit. „Člověk musí zapojit fantazii. Určitě se v tom zrcadlí svoboda,“ prozradil Křížek. Jeho manželka je přitom ráda, že během této těžké životní zkoušky našel nějaký smysl. „Častokrát cítí zmar, že nemůže pomoct a že je úplně k ničemu. Když mohl psát knížku a měl představu, že potěší nejen svoje vlastní děti, ale i třeba pár dalších, ohromně ho to nakoplo,“ uzavřela Lucie Křížková.

Sdílejte článek
Štítky kniha vězení věznice celebrity autor Showtime Lucie Křížková David Křížek kniha pro děti

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.