Celebrity

15. března 2024 06:00

David Laštovka

Olga Schoberová žila v Hollywoodu. Mezi její milence patřil Plzák, Saudek i Jakubisko

Olga Schoberová, která slaví 81. narozeniny, patřila v šedesátých letech k ikonám tehdejšího československého, ale i evropského filmu. Pro svoji krásu bývala přirovnávána k Brigitte Bardot a režiséři tvořili role přímo pro ni. Proč s herectvím dobrovolně skončila, s kterými slavnými muži randila, co dělá její jediná dcera a jak se jí dnes daří?

Olga Schoberová se do paměti televizních diváků zapsala jako jedna z nejkrásnějších českých hereček. Zazářila ve filmech Limonádový Joe aneb Koňská opera, Pane, vy jste vdova!, Kdo chce zabít Jessii? nebo Adéla ještě nevečeřela. Před kamerou oslňovala svou neskonalou krásou a půvabem. Muži po ní šíleli, měla spoustu ctitelů a fanoušků.

Mohlo by vás zajímat: Osudové lásky Miloše Formana: Přebral ženu Gottovi, sestry Brejchovy dohnal k nenávisti

Herečtí bardi s ní odmítali hrát

Mezi některými hereckými bardy ale neměla na růžích ustláno. Například Václav Voska s ní odmítal ve filmu hrát. „Když jsem připravoval komedii Kdo chce zabít Jessii?, jednu z rolí jsem chtěl nabídnout Voskovi. Přečetl si scénář a požádal mě o schůzku. Nutno říci, že mi připadal malinko nafoukaný, hlavně jakmile se dozvěděl, kdo má hrát Jessii. Svěřil jsem mu totiž, že na tu roli mám vyhlédnutou dívku, která sice není vyškolená herečka, ale je přesná typově, přirozeně se pohybuje a hlavně - ve filmu nemluví. A on reagoval ve stylu, že není jen tak ledajaký herec, že hraje v divadle ty největší role a že se nepostaví vedle jen tak někoho. Když jsem dodal, že ta dívka je civilním povoláním prodavačka u Rotta, kde tehdy Olinka Schoberová skutečně pracovala, úplně se zděsil a že to tedy vůbec nepřichází v úvahu, ať s ním nepočítám,“ prozradil Václav Vorlíček ve své knize Pane, vy jste režisér.

Dcera pracuje jako stylistka u Angeliny Jolie

Olze Schoberové začala postupem let být republika malá a začaly jí přicházet nabídky i ze zahraničních produkcí, kterým nešlo odolat. Při natáčení v Německu se seznámila s americkým hercem a kaskadérem Bradem Harrisem, který se posléze stal jejím prvním manželem. Právě on ji dovedl až do Hollywoodu. Manželství jim sice vydrželo pouhé dva roky, ale vzešla z něj krásná dcera Sabrina, která se dnes živí jako stylistka a kostymérka slavných filmových hvězd jako je například Angelina Jolie.

Život v luxusu. Navštěvovaly ji světové hvězdy

Druhým manželem byl americký filmový producent John Calley, kterého poznala na večírku u Barbry Streisand, kam ji pozval Miloš Forman. Calley se následně stal prezidentem společnosti Warner Brothers, která patřila k největším světovým producentům filmových a televizních snímků. Sňatek vynesl Schoberovou do nejvyšších pater amerického showbyznysu. Pro svoji kariéru toho příliš nevytěžila, ale žila v luxusu, v rezidenci v Beverly Hills, kam za jejím manželem na návštěvu jezdívaly ty největší hvězdy. Jen namátkou Robert Redford, Paul Newman či Clint Eastwood. Manželství skončilo po dvaceti letech rozvodem.

Mezi její milence patřil Jakubisko, Saudek nebo Plzák

Olga potom žila krátce ve Francii, pak se na čas vrátila do rodné vlasti. S herectvím definitivně skončila. Dle svých slov odešla do penze už ve svých čtyřiceti letech a svého rozhodnutí nikdy nelitovala. Poslední léta žije střídavě v USA a v ČR. „Hraní mi nechybí vůbec. Nikdy jsem se necítila být herečkou, nebyla jsem cílevědomá a nešla si za kariérou. Byla jsem jen hezká, a to je všechno. Mám spokojený život a nic mi nechybí,“ svěřila se před lety deníku Blesk. O mediální pozornost nestojí, život v ústraní ji maximálně vyhovuje.

Čtěte také: Svěrákova milenka Krajčovičová měla kariéru herečky rozjetou, zastavila ji zlá nemoc

V dobách mládí mezi její milence patřil kreslíř Kája Saudek, psychiatr Miroslav Plzák nebo režisér Juraj Jakubisko. S posledně jmenovaným se stýkala tajně na chalupě na Slapech, kterou jim ochotně zapůjčovala jejich společná kamarádka, zpěvačka Marta Kubišová.

Režisér Juraj Jakubisko zemřel loni ve věku 84 let:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.