Celebrity

8. března 2022 20:30

Anna Kopečková

Oslavenec Vladimír Mišík: Narozeniny už neprožívám, kdysi jsme ale pařili pořád

Český hudebník, zpěvák, kytarista a zakládající člen skupin Matadors, Blue Effect a Etc slaví 75. narozeniny. Jak se cítí jako důchodce a nechystá ještě nějaký koncert?

Řada hudebníků slaví životní jubilea koncerty, na nichž hrají své největší pecky. V tomto směru bohužel Vladimír Mišík své fanoušky zklame, protože na tom není zdravotně úplně dobře. „Vzhledem k tomu, že to jsou už 75. narozeniny, už to tak neprožívám, jen děkuju, že jsem se dožil. Koncerty jsem musel ze zdravotních důvodů zrušit, ale ještě jsme s Petrem Ostrouchovem spáchali album Noční obraz, takže mám takovou vnitřní radost, že jsem ještě něco dělal jako poctivý důchodce,“ svěřil se oslavenec v pořadu Showtime.

Žádné bujaré oslavy narozenin nechystá. „Přemýšlím, jestli bude oslava, nebo nebude, protože nejsem úplně v kondici na nějaký velký mejdan,“ prozradil. Své narozeniny prý nikdy neprožíval, což ale neznamená, že se dříve oslavám vyhýbal. Naopak. „My jsme pařili furt. Nebylo to nadoraz, ale na Moravě se slivovicí, to byla taková zóna nebezpečí,“ dodal s úsměvem.

Zdravotní potíže a konec koncertování

Za své album Jednou tě potkám získal Mišík v roce 2020 neuvěřitelných šest cen Anděl v kategoriích album roku, interpret roku, skladba roku, videoklip roku, folk a rock. O rok později, v dubnu 2021, oznámil, že kvůli zdravotním problémům končí s koncertováním.

Přiznal, že ho trápí neuropatie a špatně chodí, takže musí používat hůl a na koncertech je pro něj mnohem snazší sedět. Přidala se i artróza levé ruky, takže mu dělalo potíže zmáčknout kytaru, a další zdravotní neduhy. „Stárnutí není pro zbabělce,“ přiznal v pořadu Showtime loni na podzim.

Je důležité dělat v životě to, co vás baví

Hudební vlohy po Mišíkovi zdědil i jeho syn jeho syn Adam, který se kromě zpěvu a herectví věnuje i skládání písní. Mluví mu do toho tatínek? „Ne, ne, on se občas ptá, jestli to bude hit, ale to neumím odhadnout. On má stejně svůj okruh posluchačů, takže mu v tom neradím, ale třeba mu řeknu ‚Hele, tady šišláš‘ nebo něco takového. Ale v zásadě se raduju z toho, že dělá to, co ho baví,“ řekl s potěšením na adresu svého syna Vladimír Mišík.

Že je úžasné dělat v životě to, co člověka baví, ví z vlastní zkušenosti. „Jsem vyučený truhlář, ale to řemeslo jsem dělal jen rok a pak už jsem přešel k muzice, takže vím, co to obnáší. Ta radost z muziky a publikum, které se raduje – a člověk vidí ty rozzářené oči – to fakt nabíjí i v pozdním věku, i když už nekoncertuju,“ přiznal.

Jako kluk obdivoval Elvise

Hudba provází Vladimíra Mišíka celý život. Svou první kapelu Uragán, ve které hrál na bicí, založil už na učilišti. I teď v důchodu si jako zasloužilý rocker rád poslechne kapely svého mládí. Hlavně ty, které neměl možnost vidět naživo, například Traffic, Cream nebo zpěváka Erica Claptona.

„Pouštím si jejich koncerty, což mě fascinuje a mám z toho obrovskou radost, že je ta muzika nabíjející,“ prozradil Mišík s tím, že britskou kapelu Traffic v mládí velmi obdivoval. A jako malého kluka ho okouzlil i Elvis Presley. Přestože mladou českou hudební scénu příliš nesleduje, jeden zpěvák mu v paměti utkvěl. „Viděl jsem koncert Vojty Dyka. Byl tak úžasný a zpíval tak fantasticky. Kapela hrála jako z praku a on zpívá neuvěřitelně,“ vysekl poklonu talentovanému hudebníkovi.

A co by tatínkovi k půlkulatinám popřál jeho syn Adam? „Přál bych mu hlavně, aby byl zdravý, aby měl energii, motivaci a chuť něco dalšího tvořit, protože si myslím, že mu lidi pořád ještě naslouchají a jsou vděční za všechno, s čím přijde."

Sdílejte článek
Štítky narozeniny koncert Vladimír Mišík Showtime Blue Effect The Matadors Petr Ostrouchov

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.