Prima maminka

31. května 2023 16:30

Marie Makovská

Jak oslavit den dětí bez sladkostí? Potěšte své nejmenší adrenalinem či párty s kamarády

Přemýšlíte, jak dětem zpříjemnit jejich den, a víte, že sladkosti nejsou to pravé, co byste jim chtěli dát? Vybrali jsme pět nejlepších alternativ, které vaše ratolesti zaručeně potěší.

Sladkosti sice nejsou něco, co by bylo nutné z života dětí úplně odstranit, určitě je ale dobré s pamlsky zacházet tak, aby negativně neovlivnily například jejich vztah k jídlu. Obecně se nedoporučuje používat sladkosti jako odměnu za něco, co po dětech vyžadujeme, třeba za uklizený pokoj nebo snědený oběd. V případě dárku nebo pozornosti v podobě čokolády či bonbonů ve sváteční den jde o něco jiného, i tak ale existuje spousta dalších možností, kterými své ratolesti můžete potěšit.

Přečtěte si také: Prší! Tady je sedm zábavných aktivit pro děti, když se doma nudí

1. Zážitek pro milovníky adrenalinu

Máte doma rošťáky, kteří se ničeho nebojí a zároveň je jen tak něco neunaví? Vyberte adrenalinovou aktivitu, kterou ještě nezažili. Před zakoupením zážitku je lepší se s dětmi poradit, jestli na něj opravdu budou mít chuť. Komfortní zónu má každý jinou, někdo si umí užít i ty nejšílenější atrakce v zábavních parcích a na poutích, jinému budou stačit trampolíny, lezecká stěna nebo návštěva aquaparku. Myslete taky na sebe, pokud zážitek s dětmi nechcete absolvovat, nenuťte se do něj a raději jim domluvte vhodný dozor, který jim aktivitu zpříjemní a neznechutí.

2. Zábavný den nebo výlet pro dobrodruhy

Přemýšlíte pomalu každý víkend, kam ještě děti vzít, a možnosti rychle docházejí? V termínu, kdy se slaví den dětí, tedy 1. června, vám pomohou i akce pořádané na různých místech po celé ČR. Protože letos svátek připadá na čtvrtek, spousta akcí se přesunula i na víkend. Organizaci dětského dne navíc na každém z míst pojímají po svém. Můžete tedy vybírat z klasických pohádkových akcí s úkoly, kostýmy a sbíráním bodů či razítek, najdete ale také možnosti volných vstupů do muzeí či na hrady a zámky a akce pro milovníky sportu, dopravních prostředků nebo zvířat.

A pokud se vy ani vaše děti zrovna nehrnete do hromadných akcí, naplánujte si po vlastní ose třeba únikovou hru nebo vyrazte na některou z poznávacích stezek, kterých je v Česku spousta.

3. Vlastní den pro organizátory

A nejen pro ně. Možnost naplánovat si den podle sebe ocení téměř všechny děti. Především pak ty, které nemají tak často možnost trávit čas s vámi – rodiči. Váš čas by totiž měl hrát hlavní roli, větší než samotné aktivity, výlety nebo zážitky, které společně naplánujete. Nabídněte svým nejmenším, ať zkusí vymyslet možnosti, jak si den společně užijete. Na vás pak bude, abyste případně usměrnili nereálné nápady a navrhli kompromis, který bude bavit všechny.

4. Hmotný dárek pro materialisty

Možná vaše děti už delší dobu čekají, až přijde vhodná příležitost, aby mohly dostat vysněnou věc. Jestli jsou jejich narozeniny, stejně jako Vánoce, zatím v nedohlednu, využijte den dětí. Pravděpodobně tím své ratolesti opravdu překvapíte. Měli byste se vyhnout věcem, které děti potřebují (jako jsou pomůcky do školy nebo nové boty či oblečení), pokud po nich opravdu samy netouží. Dětský den je chvílí radosti a překvapení.

5. Oslava s hostinou pro gurmány

V neposlední řadě můžete dětský den uspořádat třeba u vás doma nebo na zahradě a pojmout ho podobně jako oslavu narozenin. Nechte vaše děti pozvat svoje kamarády, můžete upéct nebo objednat dort či vymyslet hostinu v podobě grilování. Některé děti potěší, když je necháte den více naplánovat, zajdou s vámi třeba na nákup a budou se podílet i na přípravě dobrot. Navrhněte také pár aktivit nebo her, kterými se vaše děti a celý kolektiv kamarádů společně zabaví. Můžete jim vymyslet třeba i vlastní bojovku.

Jak na Mezinárodní den dětí vzpomínají celebrity, zjistíte ve videu:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.