Společnost

26. září 2023 13:00

Tomáš Durčák

Otevírací doba obchodů 28. září v Den české státnosti: Kde si můžete nakoupit?

Ve čtvrtek 28. září nás čeká další z letošních státních svátků. Kromě Dne české státnosti si připomeneme i sv. Václava, který je naším patronem a symbolem. Státní svátek však zpravidla znamená změnu otevírací doby obchodů. Jak to bude letos?

Obchodníci se musí řídit zákonem o prodejní době v maloobchodě o státních svátcích. Ten stanovuje, že veškeré obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních mají ve dny vybraných státních svátků zákaz prodeje, a musí tedy mít zavřeno. Datum 28. září do tohoto seznamu spadá, a tak si v tento den na mnoha místech spíš nenakoupíte.

Výjimky mají prodejny na klíčových dopravních uzlech

Stejně jako v minulém roce, i letos platí, že prodejny na důležitých dopravních uzlech mohou být otevřené. „Ve státní svátek 28. září zůstanou naše prodejny zavřené. Výjimkou je prodejna v místě dopravního uzlu v DOC v Českých Budějovicích, která zůstává otevřená,“ řekl Jiří Marečka, ředitel komunikace obchodů Albert.

Podobný režim ve středu budou mít i prodejny Billa, které budou rovněž otevřeny jen na klíčových dopravných uzlech. „Na Den české státnosti zůstanou prodejny Billa zavřené. Výjimkou jsou prodejny na Letišti Václava Havla a na hlavním vlakovém nádraží v Praze a Brně, které budou otevřené dle běžné otevírací doby,“ vysvětlila mluvčí řetězců Billa Dana Bratánková a dodala: „Zákazníkům budou k dispozici také všechny obchody Billa stop & shop na čerpacích stanicích Shell.“

Všechny prodejny bez výjimky ve čtvrtek uzavřou dle svých mluvčích řetězce Kaufland, Penny a Lidl. Výjimky mohou v závislosti na typu a velikosti prodejny nastat u řetězce prodejen Coop, kdy například všechny rozlohou menší než 200 metrů čtverečních mohou zůstat otevřeny.

Uzavírka se samozřejmě týká i veškerých obchodních center, stejně jako všech „hobby shopů“, kam spadá například Hornbach, Baumax či OBI, a také obchodů s nábytkem typu IKEA, Sconto či Möbelix.

Kde bude možné nakoupit potraviny?

Pokud z nějakého důvodu ve čtvrtek 28. září budete potřebovat nakoupit potraviny, několik možností vám i mimo výše popsané výjimky stále zůstává. Ze zákona jsou totiž vyjmuty mimo lékárny také veškeré velkoobchody. Otevřené tak zůstanou bez omezení například všechny pobočky řetězce Makro.

Další možností jsou rozvozové služby typu Rohlik.cz či objednávka jídla skrz Foodora, Wolt nebo Bolt. Ty zpravidla fungují – v případě rozvozu jídla samozřejmě v závislosti na tom, které gastronomické podniky mají v daný den otevřeno.

Podívejte se také, jak se už nyní obchody plní vánočním zbožím:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 9. 5. 2024

Berani, dnes můžete být požádáni, abyste zpomalili. Ať už to přijde v podobě pokuty za překročení rychlosti nebo odřeného kolena, když zakopnete, musíte tomuto poselství naslouchat. Klíčové pro vás nyní je, abyste v důsledku tohoto zpomalení nepropadali přílišným emocím. Vězte, že je to pro vaše vlastní dobro. Nestěžujte si na to, prostě to udělejte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.