Celebrity

27. března 2024 09:50

Eliška Reiglová

Palác zodpověděl dotazy na rakovinu princezny Kate. Zdůraznil nárok na soukromí

Historik o reakci Britů na diagnózu princezny Kate

Princezna Catherine (42) v pátek oznámila, že absolvuje počáteční fázi preventivní chemoterapie poté, co u ní testy po lednové operaci břicha odhalily rakovinu. V předem nahraném videu na mnoho potenciálních dotazů odpověděla, jiné jím ale naopak vyvolala. Na ně nyní odpověděl Kensingtonský palác.

„V lednu jsem v Londýně podstoupila rozsáhlou operaci břicha a v té době se mělo za to, že mé onemocnění není nádorové. Operace byla úspěšná. Testy po operaci však prokázaly přítomnost rakoviny. Můj lékařský tým mi proto doporučil, abych podstoupila preventivní chemoterapii, a nyní jsem v počátečním stadiu této léčby,“ řekla princezna Kate ve videu adresovaném široké veřejnosti.

Informace o nemoci Kate byla pro všechny šokující, konspirační teorie na sítích utichly a lidé začali princezně posílat slova podpory. To ale nic nemění na tom, že nejen britský národ má dotazy. Kate se totiž zdržela uvádění jakýchkoliv specifik. Kensingtonský palác ovšem nyní na několik otázek odpověděl.

Právo na soukromí

Podle zástupců paláce, které cituje britský deník Mirror, byla rakovina diagnostikována po dokončení pooperačních testů a po přezkoumání výsledků. Neuvedli, jakým typem rakoviny Kate trpí ani v jakém je nemoc stadiu a tyto informace nadále zůstanou neveřejné. „Nebudeme sdílet žádné bližší soukromé lékařské informace. Princezna má právo na zdravotní soukromí – stejně jako my všichni.“

Léčbu započala matka tří královských dětí na konci února. Jak dlouho bude trvat, závisí na lékařských doporučeních. „Princezna je nyní po zahájení preventivní chemoterapie na cestě k uzdravení,“ uvedl palác s tím, že ani detaily léčby či o místě, kde se odehrává, sdílet nebude.

Ochrana dětí a zotavování

Jak už samotná Catherine uvedla ve videu, diagnóza pro ni byla šokem. Musela ji s manželem zpracovat a následně ujistit děti, že bude v pořádku. Proto trvalo několik týdnů, než se o informaci podělila s veřejností. „Princezna se o tyto informace chtěla podělit až ve chvíli, kdy měli s princem pocit, že je to pro ně jako pro rodinu správné,“ sdělil palác.

Pokud ohledně něčeho dosud není a pravděpodobně v blízké době ani nebude jasno, je to návrat ke královským povinnostem. Budoucí královna choť se původně měla vrátit po Velikonocích, tato informace ale byla platná, když se předpokládalo, že se bude zotavovat pouze z operace. Nyní se chce soustředit především na své uzdravení, pročež není jasné, kdy ji svět znovu spatří.

Poslechněte si rozhovor s historikem Martinem Kovářem o rakovině v královské rodině:

Sdílejte článek
Štítky nemoc rakovina chemoterapie Kensingtonský palác Britská královská rodina Catherine, princezna z Walesu Kate Middleton

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.