Pečeme podle hvězd: Recepty z 6. dílu pěkně pohromadě
V šestém dílu předvedly své kuchařské umění opět dvě dámy - herečka Veronika Žilková a její dcera Agáta Prachařová. A obě kuchaři Martinovi Kinclovi předvedly, co se s oblibou peče u nich doma.
Veronika Žilková i její dcera Agáta vařit a péct umí. Jak říká Veronika, je to prý základní funkce ženy v kuchyni.
Podívejte se na následující recepty a třeba dostanete chuť také si něco upéct podle hvězd.
Veronika se rozhodla upéct slané pohoštění v podobě rychlých receptů, které u nich doma vítězí a jí je všechny děti:
Bramborová pizza
Co budete připravovat:
- listové těsto (ideálně už rozválené)
- brambory
- čerstvý rozmarýn
- hrubou sůl
- olivový olej
1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na hodně tenké plátky.
2. Plát těsta potřeme olivovým olejem, rozložíme na něj plátky brambor, přidáme jehličky rozmarýnu, osolíme a pečeme asi 10 minut v dobře vyhřáté troubě.
Špenátová pizza
Co budete potřebovat:
- listové těsto
- měkolik stroužků česneku
- čerstvý špenát
- hrubou sůl
- olivový olej
- sýr (mozzarellu nebo parmazán)
- Vejce (nemusí být)
1. Plátky česneku orestujeme na oleji. Přidáme oprané a odkapané listy špenátu, osolíme, promícháme a necháme krátce zavadnout.
2. Plát těsta potřeme olivovým olejem, rozložíme na něj připravený špenát, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, na vrch případně rozklepneme několik vajíček a pizzu upečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.
Párečky v těstíčku
Co budete potřebovat:
- listové těsto
- párky
- vejce na potření
Listové těsto nakrájíme na čtverce nebo obdélníky. Každý párek zabalíme do plátku těsta a nakrájíme na kousky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení, lehce potřeme na vrchu rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Agáta vybrala recept na Mužskou věrnost, o které její babička napsala do sešitu s recepty: Jako nic se rozplyne a zbyde na jazyku hořkost. Možná tohle cukroví znáte pod názvem sádlové důlečky nebo sádlovky:
Mužská věrnost
Co budete potřebovat:
- 150 g sádla
- 150 g moučkového cukru
- 150 g hladké mouky
- 3 lžičky hořkého kaka
- brusinkovou a rybízovou zavařeninu
1. Ze sádla, cukru, mouky a kaka vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme odpočinout v lednici.
2. Z těsta uděláme na pomoučeném válu válečky, nakrájíme je na kousky a uděláme z nich kuličky. Do každé uděláme palcem důlek, naplníme ho zavařeninou, kuličky rozložíme na plech s papírem na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 5 minut.
Podívejte se na další recepty z šestého dílu, které připravil jako variace na uvedené dva recepty Martin Kincl:
A jestli chcete, můžete si ještě zasoutěžit: