Perseidy 2024: Nenechte si ujít hvězdnou podívanou a něco si přejte

V letních měsících nás pravidelně noční obloha okouzlí jedním z nejpůsobivějších astronomických jevů - meteorickým rojem Perseid. Ani letos tomu nebude jinak. Perseidy nabídnou úchvatnou podívanou. Kdy přesně máte zvednout hlavu k nebesům a něco si přát?

Kdy se můžete těšit na nebeskou podívanou?

Jako každý rok bude meteorický roj nejlépe vidět v srpnu, přesněji od 5. srpna, ale největší aktivita bude připadat na noc z pondělí 12. srpna na úterý 13. srpna, kdy za dobrého počasí máte šanci spatřit 50 až 80 meteorů za hodinu. Letos se sice tento krásný úkaz netěší příliš dobrým podmínkám, protože Měsíc bude v první čtvrti a bude tak svým svitem trošku narušovat pozorování hvězd, a to zejména v první polovině noci, ale přesto si jej nenechte ujít.

Pokud zrovna nevyjde počasí, i když podle předpovědi nám má přát, nebo nebudete mít jednoduše na pozorování čas, nezoufejte, tento úkaz je na obloze viditelný až do konce srpna. Jen množství meteorů za hodinu se bude postupně snižovat. Pokud nechcete nic ponechat náhodě a vidět jich co nejvíc, pak zvedněte hlavu k obloze mezi půlnocí a pátou hodinou ranní.

Co jsou vlastně Perseidy?

Jde o meteorický roj, který je způsobený průchodem Země prachovými částicemi zanechanými kometou Swift-Tuttle. Tyto částice, většinou menší než zrnko písku, vstupují do zemské atmosféry vysokou rychlostí (přes 59 km/s) a shoří, což vytváří jasné světelné stopy, které vidíme jako padající hvězdy.

Čtěte také: Srpnu podle numerologie vládne sedmička: Můžete zjistit, zda jdete správným směrem

Vavřincovy slzy

První zmínky o Perseidách jsou z poloviny 3. století našeho letopočtu, kdy došlo k umučení svatého Vavřince. Ten dostal za úkol vydat krutému římskému prefektovi všechno bohatství chrámu. Rozhodl se však neuposlechnout rozkaz a rozdal majetek mezi chudé a nemocné. Bohužel za to zaplatil. Byl mučen a 10. srpna popraven. A právě tu noc prý byly na obloze poprvé vidět padající hvězdy, které se třpytily jako slzy. Podle toho také dostaly svůj lidový název – Slzy svatého Vavřince. Název Perseidy je odvozen od souhvězdí Perseus, z jehož směru zdánlivě vylétají.

Kde a jak pozorovat?

Najděte si tmavé místo. Nejlepší podmínky pro pozorování jsou mimo světelný smog, tedy mimo města, ideálně někde na vyvýšeném místě. Jak už bylo zmíněno, nejlepší doba k pozorování Perseid je po půlnoci až do časných ranních hodin, kdy je radianta (bod, ze kterého meteory zdánlivě vycházejí) nejvýše na obloze. Dejte si alespoň 20 minut, aby si vaše oči zvykly na tmu, a vyhněte se použití mobilních telefonů nebo jiných jasných světel.

Mohlo by vás zajímat: Velká věštba na srpen podle kartářky Helen Stanku: Štíry čeká těžký úkol, Býky pohoda

Tradice a rituály spojené s padajícími hvězdami

Už od pradávna lidé přisuzovali padajícím hvězdám nejrůznější schopnosti. To, co si neuměli vysvětlit, je totiž děsilo a tak si nacházeli rituály, které je měly ochránit před případným zlem. V Chile například, když vidí padající hvězdu, seberou kámen ze země, aby je chránil a přinesl jim štěstí. Na Filipínách zase udělají na kapesníku uzel a po celou dobu, co sledují padající hvězdu, jej drží. U nás si lidé jednoduše přejí přání, ale aby se splnilo, nesmí se nikomu prozradit.

Zdroj: progresy.physics.cz

Horoskop na tento týden:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 9. 2024

Berani, dnes byste se mohli věnovat psaní, možná tvůrčímu nebo dopisovému. Ať už to bude cokoli, může se stát, že vám vyjdou jen pochmurné zprávy o tom, co se právě děje. To nemusí odrážet váš skutečný stav mysli. Pokud vás nenapadá nic příjemného, o čem byste mohli psát, možná raději počkejte na později.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.