Pellegrini o svém majetku mlčí. Luxusní vilu a tryskáč mu měl poskytnout údajný partner

Jaká byla atmosféra ve volebním štábu Pellegriniho po vyhlášení výsledků?

Nový slovenský prezident a bývalý premiér Peter Pellegrini má již léta navzdory svým úspěchům v nejvyšších patrech politiky jednu Achillovu patu. Tou je majetek a soukromý život. Dvě oblasti, v nichž namísto upřímnosti a transparentnosti volí zpravidla spíš mlžení. I tak se mu podařilo porazit svého soupeře Ivana Korčoka.

Problémy a nejasnosti okolo Pellegriniho majetku vznikly prakticky ihned poté, co se v roce 2018 stal slovenským premiérem. Novináře zaujala skutečnost, že krátce před tím koupil v Bratislavě byt za v přepočtu téměř 10 a půl milionu korun. Ten si ale dle dostupných majetkových přiznání a svých veřejně známých příjmů zkrátka nemohl dovolit. Původ jeho příjmů se dostal i do hledáčku slovenského Národního bezpečnostního úřadu.

Nejasné majetkové poměry však kandidáta na slovenského prezidenta pronásledují dodnes a negativně ovlivnily i jeho kampaň. Podobný dopad má rovněž jeho nejasné soukromí. Pellegrini se veřejně snaží vytvořit obrázek, že jeho největšími oporami jsou bratr a sestra, kteří jej v minulosti podporovali i finančně. Bratr mu dokonce měl půjčit svůj vůz Volvo a do Pellegriniho strany Hlas-SD vstoupil i bratranec Lukáš.

Velké otazníky však vzbuzuje skutečnost, že soupeř Ivana Korčoka podle slovenských médií aktuálně žije v luxusní vile svého spolustraníka a poslance Petera Náhlika. Při oznámení své prezidentské kandidatury však Pellegrini jasně zdůraznil, že s nikým domácnost nesdílí a tím pádem v případě vítězství po jeho boku neuvidíme žádnou první dámu ani jinou osobu.

Další pochybnosti o soukromí Pellegriniho vyvolal opoziční Igor Matovič, který zveřejnil na sociálních sítích fotografie z roku 2021, na nichž je Peter Pellegrini společně se svým údajným milencem Peterem Náhlikem podle všeho během dovolené v italské Veroně. Velkou pozornost vztah obou mužů vyvolal již dříve, když Pellegrini využil pro cestu z Bratislavy do Košic na svůj mítink Náhlikův soukromý tryskáč.

Pellegrini nicméně o své sexuální orientaci i spekulované homosexualitě srdnatě mlčí a odmítá cokoliv spojené se svým soukromím blíže komentovat. Výjimkou byl rozhovor s reportéry týdeníku Plus 7 dní v roce 2020, jimž tehdejší premiér zaskočeně na přímou otázku odpověděl, že není gay. Ihned poté však prostřednictvím Úřadu vlády po médiu požadoval, aby tato část rozhovoru nebyla publikována.

Peter Pellegrini nikdy nebyl ženatý, profiluje se jako muž, který bydlí sám, jeho nejbližšími jsou jen sourozenci a svůj život místo rodiny zcela obětoval politice a službě obyvatelstvu. Avšak počet nejasností, které nová hlava státu odmítá vysvětlit, je až zarážející. Zvláštní rovněž je, jak jindy velmi schopný rétor dokáže v tématu svých majetkových poměrů sekat až školácké chyby.

Například když v debatě se svým rivalem Ivanem Korčokem jen pár dní před druhým kolem prezidentských voleb svůj byt s terasou o rozloze přesahující sto metrů čtverečních označil za „maličký“. Diskuze o luxusních vilách a soukromých tryskáčích očividně Pellegrinimu příliš nesedí do jeho snah vystupovat veřejně jako sociální demokrat s lidovým cítěním.

A byť má na mlčení o své sexuální orientaci plné právo, i v této otázce se jeden možný důvod nabízí. Slovensko se totiž dle sociologických průzkumů řadí spíše k homofobním zemím. Iniciativa Inakosť, jež v zemi bojuje za práva LGBT osob, například v roce 2016 provedla průzkum veřejného mínění, z nějž vyplynulo, že 49 % Slováků by nechtělo mít homosexuální pár za souseda.

Komentátoři Václav Dolejší a Roman Joch o výhře Pellegriniho:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.