Společnost

30. září 2023 06:30

Tomáš Durčák

Poznejte ženy slovenských politiků. Některé jsou jim oporou, jiné významnými sponzorkami

Slováci si již tuto sobotu zvolí svou novou vládu, která by je měla další čtyři roky reprezentovat. Poslední roky byly ve slovenské politice turbulentní a zatím to vypadá, že se do Sněmovny dostane až devět stran nebo koalic. Jejich lídři jsou sice všichni muži, avšak bez svých osudových životních žen by někteří rozhodně být nemohli. Některé jim totiž spravují rodinné finance, anebo rovnou štědře sponzorují jejich politické strany. Samostatnou kapitolou je pak Boris Kollár s 11 partnerkami.

Dle posledních volebních průzkumů by sobotní slovenské volby mohlo vyhrát hnutí Progresivní Slovensko (PS). Jeho lídr, devětatřicetiletý Michal Šimečka, se po svém boku může spolehnout na o dva roky mladší partnerku Soňu Ferienčíkovou, která se v zemi prosadila nejen jako tanečnice, ale také pedagožka. Kromě své kariéry rovněž vede občanské sdružení BOD.Y, skrz nějž se snaží podporovat mladé slovenské i zahraniční taneční umělce. Její sdružení získalo dotaci ze slovenského Fondu na podporu umění, nicméně vydělává si rovněž nabídkou svých služeb.

Těsně za PS se aktuálně podle všeho nachází Směr-SD pod vedením slovenského expremiéra Roberta Fica, který by se velmi rád vrátil zpět na politické výslunní. Ještě donedávna mu velkou podporou v udržení jeho moci byla manželka Svetlana Ficová, úspěšná právnička a profesorka práva na bratislavské Univerzitě Komenského. Manželka podle všeho rovněž dlouhodobě spravovala rodinné finance a dlouhodobě také podniká, přičemž inklinuje zejména k realitám. Do letošních voleb však Robert Fico vyrazí spíš po boku své domnělé milenky Kataríny Szalayové, mladičké právničky, s níž má poslední tři roky randit.

Třetí příčku průzkumů drží další slovenský expremiér Peter Pellegrini, dřívější spojenec a následně i nástupce Roberta Fica. Po svém odchodu z vlády si Pellegrini založil vlastní stranu Hlas SD. V budování své politické kariéry se může spolehnout nikoli na svou manželku (nikdy nebyl ženatý), nýbrž na svou velmi loajální sestru Evu. Ta bratra v zákulisí podporuje mimo jiné štědrým financováním, nebo údajně zapůjčeným vozem Volvo v hodnotě až dva miliony korun, kterým předseda Hlasu SD od loňska jezdí navzdory tomu, že jeho strana rok 2021 ukončila ve ztrátě. Do své strany Pellegrini dostal i bratrance Lukáše.

Bramborovou medaili by si v sobotu z voleb mělo odnést hutí OĽaNO v čele s dalším expremiérem Igorem Matovičem. Padesátiletý politik se dlouhodobě veřejně přiznává k tomu, že veškerý rodinný majetek již téměř 20 let spravuje jeho manželka Pavlína Matovičová. Při vstupu do politiky totiž tehdy úspěšný podnikatel přepsal celý svůj majetek i s firmami právě na ni. Z Matovičové se tak v roce 2007 rázem stala majitelka obří sítě regionálních novin Regionpress. Vydavatelství však nakonec prodala a od roku 2017 vlastní stavební firmu. Matovičův bývalý byznys je tak očividně v dobrých rukou.

Páté hnutí Republika se snaží zbavit vazeb na krajně pravicové Kotlebovce a do voleb jej vede europoslanec Milan Uhrík. Ten se na svou manželku Zuzanu může spolehnout nejen osobně, ale i v případě potřeby finančních prostředků pro své politické ambice. Manželé totiž svou stranu aktivně finančně podporují (jen v loňském roce hnutí darovali v přepočtu téměř tři čtvrtě milionu korun) a část peněz proudí i od Uhríkovy manželky, která měla letos manželově partaji na volby půjčit již téměř 2,5 milionu korun. Jakožto účetní se rovněž Republice zdarma stará o stranické účetnictví. Mimoto Zuzana Uhríková s manželem vlastní prodělečnou IT firmu a v posledních krajských volbách se neúspěšně pokusila kandidovat.

Strana Svoboda a solidarita (SaS) okupuje šestou pozici a v jejím čele se snaží do Sněmovny dostat Richard Sulík. Po jeho boku stojí již déle než celou dekádu Alexandra Šikrhová, která je zajímavá zejména kvůli osudu svého otce. Jozef Sikrha je totiž odsouzený za podvod v rámci své nebankovní společnosti SUN, jejímž prostřednictvím měl způsobit škodu přes čtvrt miliardy slovenských korun více něž pětistovce klientů. Alexandra byla v SUN společnicí a u soudu s otcem figurovala jako svědek. Šikrhová posléze působila v několika dalších firmách, avšak žádná už dnes dle obchodního rejstříku neexistuje.

Šéf sedmé Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko si v roce 2000 vzal za manželku Sylvii, avšak o 15 let později se manželství rozpadlo. Posléze randil s pohlednou Simonou Frantovou, ale ani tento vztah mu nevyšel. Namísto loajální partnerky tak nyní bývalý předseda parlamentu nachází oporu jednak u svých synů Andreje a Adama, ale také dalších příbuzných, zejména otce Ondreje a matky Julie. Ti se měli v 90. letech podílet na několika podivně probíhajících privatizacích, v nichž za pochybných okolností získali kontrolu nad společností Lesostav Revúca v hodnotě 43 milionů korun a také státního podniku Monostroje Košice.

Předposlední osmou příčku drží Křesťanskodemokratické hnutí. Lídr Milan Majerský se může nejen doma, ale i v rámci své politické kariéry spolehnout na svou partnerku Miriam Lexmann. Ta je rovněž členkou strany a zároveň také poslankyní Evropského parlamentu. Jako poslední by se nad 5% hranici pro vstup do parlamentu mělo přehoupnout hnutí Sme Rodina Borise Kollára. Na výpis všech jeho dřívějších partnerek však zde bohužel nebude prostor.

Podle všeho (zatím) poslední matkou jednoho z Kollárových potomků je o 30 let mladší blondýnka Laura Vizváryová:

Kollár je totiž v osobním životě velmi „aktivní“ a aktuálně je známo celkem třináct jeho potomků, které má s jedenácti různými ženami. Celkový počet dětí i partnerek se však tu a tam liší, například server Jeden deň Plus Kollárovi přisvojuje celkem patnáct potomků! Boris Kollár, který dříve randil i s českou herečkou Kateřinou Brožovou, má své poslední dítě s o 30 let mladší Laurou Vizváryovou. Blondýnka mu letos v červenci porodila syna s netradičním jménem Abner.

Sdílejte článek
Štítky Slovensko Igor Matovič Peter Pellegrini parlamentní volby Robert Fico OĽaNO hnutí politické strany Hlas - Sociální demokracie Progresivní Slovensko Milan Uhrík SMER - sociálna demokracia Michal Šimečka Soňa Ferienčíková Svetlana Ficová Katarina Szalayová Pavlína Matovičová hnutí Republika Zuzana Uhríková

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 5. 2024

Vaše intuice je na vysoké úrovni, Berani, ale možná nejste schopni pochopit, jaké psychické vjemy dostáváte. Emoce, obrazy a symboly, které zachytíte od druhých a z astrální roviny, mohou být nejasné a snadno si je vyložíte špatně. Mohou však být důležité. Zapište si je a podívejte se na ně třeba za den. Pak byste jim měli být schopni porozumět.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.