Celebrity

19. května 2023 08:20

David Laštovka

Petr Brukner se stal hercem díky manželce. Kolik si vydělal za svůj nejslavnější film?

Dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana, který si zahrál v několika nezapomenutelných českých komediích, Petr Brukner, slaví 80. narozeniny. Jeho povahu nejvíce vystihuje skromnost a věrnost. Celý život zůstal věrný jednomu divadlu a rovněž manželce, se kterou má tři děti.

Petr Brukner, rodák z Písku, který je původním povoláním projektant, se hercem stal v podstatě náhodou. K divadlu se dostal díky manželce, která je právnička. Ta totiž bydlela poblíž Ladislava Smoljaka. „Všichni tři jsme jezdili spolu autobusem do práce. Jednou slovo dalo slovo, on řekl, že dělají divadlo a potřebují takovou holku pro všechno. Tak jsme tam přišli s mojí ženou a oba se uchytili. Já jako oponář, kulisák i ustřihovač knotů petrolejových lamp, žena trhala lístky,“ zavzpomínal Brukner v rozhovoru pro Český rozhlas.

Mohlo by vás zajímat: Zdeněk Svěrák o příjmení, kterému v Česku zkazil pověst: Našli jsme ho v seznamu

Co se odehrálo v jeho ložnici?

Postupně se v Divadle Járy Cimrmana vypracoval v kmenového herce souboru, bez něhož se neobešla žádná hra a opustil své civilní zaměstnání. Režisér Jaroslav Papoušek ho dokonce označil za největšího českého žijícího naivního herce. Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem ho často obsazovali i do svých komediích. „Jáchyme, hoď ho do stroje byl první film, kde jsem vystoupil jako herec, a to za 140 korun hrubého za jeden filmovací den. Já jsem byl ten Jáchym, měl jsem vlastně titulní roli, podle které se jmenuje celý film, ale objeví se jen na začátku,“ popsal s úsměvem Petr Brukner.

Jeho životní zážitky často využíval Zdeněk Svěrák do filmových scénářů. „Moje žena je právnička. A ve filmu Jako jed leží Zdeněk v posteli se svou manželkou, nějak se k ní má a ona říká: ‚Prosím tě, dneska ne, já mám zítra stání.' A on říká: ‚Já mám stání teď...' Tak se opravdu odehrálo v naší ložnici,“ uvedl Brukner, pro jehož herectví je typický komicky nesmělý, naivní projev podpořený vysoko položeným hlasem.

Zdeněk Svěrák stále hraje divadlo. Na začátku roku byl ale nemocný:

Do důchodu se nechystá

Mezi jeho největší záliby patří fotografování, kterému se věnuje od svých deseti let. Nejvíce je pyšný na rozsáhlý archiv snímků ze zákulisí Divadla Járy Cimrmana.

Díky tomu, že se stále těší dobrému zdraví, do důchodu se zatím nechystá. „Jakmile přijde podzimní nečas, říkám si, že se mi nikam nechce. Ale jakmile přijdu do divadla, sejdu do šatny, začne mě to nabíjet. Začnou se povídat vtipy nebo příhody, co se komu přihodilo, oblečete se do kostýmu, vejdete na jeviště a když tam vidíte ty lidi před vámi, všechno z vás najednou spadne. Všechny choroby, všechny neduhy. Je to balzám. Jak říkají staří herci, divadlo léči,“ prohlásil oslavenec.

Sdílejte článek
Štítky rodina film manželství divadlo komedie herec děti Ladislav Smoljak Písek Zdeněk Svěrák Jaroslav Papoušek Žižkovské divadlo Járy Cimrmana televizní film Petr Brukner Jáchyme, hoď ho do stroje!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.