Celebrity

7. února 2023 11:09

Tomáš Durčák

Moniku ani dceru jsem nezabil, tvrdí Kramný. Na svobodu ho má dostat egyptský lékař

Jak šel čas s Kramným?

Případ Petra Kramného, který byl před sedmi lety odsouzen na 28 let za dvojnásobnou vraždu manželky a dcery, může být znovu otevřen. Případná obnova řízení by navíc zrušila současný rozsudek. V roce 2013 veřejnost Petra Kramného vnímala jako truchlícího manžela a otce. Dnes si Kramný odpykává trest za vyvraždění své rodiny. Redakce Prima Ženy znovu připomíná celý děsivý příběh.

Smrt manželky a dcery

Je 29. července 2013 a rodina Kramných z Karviné tráví dovolenou v egyptském letovisku Hurghada. Petrovi Kramnému, manželce Monice (†36) i dceři Kláře (†8) se najednou udělá zle a začnou zvracet. Alespoň to později tvrdí sám Kramný. Přibližně ve tři hodiny ráno hlava rodiny zjistí, že dcera i manželka jsou mrtvé. Ve hře jsou v podstatě okamžitě dvě varianty - buď se rodině něčím otrávila, nebo Monice a Klárce ublížil právě Petr Kramný. Ten ale trvá a dál bude trvat na tom, že netuší, co přesně se stalo, říká, že všem bylo špatně a pak manželka a dcery zemřely...

Během následujících dnů se objevuje zpráva, že žaludky Moniky i Kláry byly něčím rozleptány, alespoň to tvrdí egyptský patolog. Petru Kramnému je zakázáno vycestovat z Egypta. Případ se dál zamotává.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak se bránit stalkingu a ohrožování? Návod najdete zde

Česká strana si stěžuje, že těla Moniky a její dcery dorazila do Česka ve stavu, který komplikuje pitvu. Čeští specialisté tvrdí, že egyptská strana ve světle evropských zvyklostí postupovala při nakládání s mrtvými nestandardně. Egyptští vyšetřovatelé údajně také nezachytili důležité stopy, protože hotelový pokoj byl jen pár hodin po objevení mrtvol kompletně uklizen.

Nejasnosti a rozdělená společnost

Dne 6. září 2013 se poprvé objevila spekulace, že egyptští vyšetřovatelé o skutečném pachateli nemají ponětí a snaží se dvojnásobnou vraždu hodit právě na Kramného. Mezi podezřelými je na začátku kauzy i několik zaměstnanců hotelu. Spekuluje se také o tom, že obě ženy mohly zemřít nešťastnou náhodou. Petr Kramný se z Egypta do Česka mohl vrátit až 31. října, vrátil se domů do Karviné, nastoupil i zpět do automobilky v Nošovicích.

Monika Kramná foto fotograf-ka by-Gi 7/2012

Posted by Fotografka Gabriela on Friday, July 13, 2012

Celý případ kvůli řadě nejasností rozdělil tuzemskou společnost. Pro většinu lidí byl Kramný chladnokrevným vrahem. Další skupina lidí ale tvrdila, že sám Kramný je obětí něčeho, co se v Egyptě opravdu stalo. V listopadu mu dokonce na auto neznámý člověk nasprejoval nápis „VRAHU!“. V lednu 2014 policie uvedla, že Kramný absolvoval výslech na detektoru lži. V polovině února jej pak čeští policisté zatkli a obvinili z vyvraždění rodiny.

Varianta s elektrickým proudem, zatčení a obvinění

V březnu odcestoval tým českých kriminalistů do Egypta. Vyšetřovatelé zde zjistili fakta, která přinesla zvrat v celém případu. Policie následně přišla na základě informací od egyptských kolegů s verzí, že Kramný vraždil pomocí elektrického proudu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Moderátorku Laškovou kvůli vraždě přemohly emoce

Kriminalisté i novináři začali řešit, co bylo motivem. Začaly se množit spekulace, že Kramný na manželku žárlil, protože začínala fotit svůdné fotky, protože se kolem ní točili další muži, protože nebyla spokojená s životem v Karviné a chtěla odejít do Prahy...

30. července 2014, rok po smrti manželky a dcery, je Petr Kramný již téměř 5 měsíců ve vazbě, čelí obvinění z dvojnásobné vraždy, zatímco kriminalisté stále propojují jednotlivé důkazy. Jsou stále více přesvědčeni, že nenápadný chlapík z Karviné opravdu vraždil pomocí elektřiny. Během podzimu na veřejnost z vyšetřovacího spisu unikají informace, dle kterých Kramný záměrně promazal fotografie z dovolené nebo že měl smrt obou žen nahlásit až zhruba po deseti hodinách.

28 let za mřížemi

Oficiální žaloba na Petra Kramného byla podána až 12. května 2015. Soudní jednání bylo zahájeno 29. června a s přestávkami probíhalo až do konce roku. Dlouhé trvání zapříčinily i některé rozpory v hned několika odborných posudcích, které si soud nechal pro posouzení případu zhotovit. Dnes 7. ledna 2016 je však jasno. Krajský soud v Ostravě Petra Kramného shledává vinným z dvojnásobné vraždy manželky a dcery a odsuzuje ho k 28 rokům.

Případ nyní může znovu zamířit k soudu

O rok později však případ stále rezonuje. Hned tři soudci jsou Nejvyšším soudem kvůli možné podjatosti vyloučeni. Obhajoba si během roku 2017 nechala vypracovat několik dalších znaleckých posudků a 30. července 2018, tedy přesně 5 let od činu, obhájkyně Kramného podává žádost o obnovu řízení vzhledem k údajům z nových znaleckých posudků, jež mají zpochybňovat minimálně jeden předchozí posudek. Tuto žádost obhájkyně znovu podala 13. července 2022. Na jejím základě proběhly do konce roku dvě slyšení.

Během druhého slyšení byly soudnímu senátu 1. prosince 2022 mimo jiné předloženy analýzy tří expertů, dle jejichž názoru dostupné stopy a znaky na tělech zesnulých žen vyvracejí, že by zemřely v důsledku zásahu elektrickým proudem.

Další jednání soudu je na programu 8. února 2023. Kramného obhájkyně zároveň žádá předvolání egyptského lékaře, který těla žen viděl mezi prvními a měl uvést, že nenašel žádné stopy po zásahu elektrickým proudem. Pokud by bylo soudní řízení s Petrem Kramným obnoveno, původní rozsudek by tím byl zrušen. Soud by ho pak mohl buď ponechat ve vazbě, nebo propustit na svobodu. Verdikt se Kramný dozví v pátek.

„Klárce jsem dával umělé dýchání a masáž srdce. To samé jsem dělal i s Monikou. Nevím, jak to dlouho trvalo. Dělal jsem všechno proto, abych se je pokusil zachránit,“ uvedl Kramný v minulosti před soudem. „Plánovali jsme společnou budoucnost. Plánovali jsme i dítě,“ dodal s tím, že Moniku ani Klárku nezavraždil. Na svém tvrzení dál trvá a nikdy ho nezměnil.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.